Το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών, το Σπίτι της Κύπρου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διοργανώνουν την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20:00 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου, η Κύπρος ένα διαμάντι της».

Συμμετέχουν

Χορωδία και χορευτές Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγίων Ομολογητών
Κατερίνα Παπαδοπούλου, τραγούδι
Μιχάλης Κουλουμής, βιολί
Πέτρος Κουλουμής, τραγούδι, λαούτο
Έλενα Ξυδά, τραγούδι
Μανούσος Κλαπάκης, κρουστά
Αφήγηση: Ελενίτσα Γεωργίου
Έμπνευση – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χριστιάνα Παπαδοπούλου

Η παράσταση «Μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου, η Κύπρος ένα διαμάντι της», σκοπεύει στην προβολή της μουσικής της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφέρεται δε σε περιοχές του ευρύτερου ιστορικού ελληνικού χώρου, όπως η Μ. Ασία, οι Κυκλάδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η Ρόδος, η Κρήτη. Ωστόσο, κεντρική αναφορά γίνεται στη μουσική της Κύπρου και τους επηρεασμούς της από τις γύρω περιοχές, καθώς η μουσική ταξιδεύει και μεταδίδεται. Δίνοντας, λοιπόν, έμφαση στην κυπριακή παράδοση, η παράσταση περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μουσικών κομματιών (αφηγηματικά τραγούδια, φωνές της Κύπρου, ακριτικά τραγούδια, χορευτικούς σκοπούς, τραγούδια της τάβλας). Ξετυλίγοντας το νήμα ενός κυπριακού παραμυθιού, η μουσική και ο χορός της Κύπρου αναδεικνύονται και εναλλάσσονται δημιουργικά, σ’ ένα ταξίδι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην Μ. Ασία, λόγω της θλιβερής επετείου των 100 χρόνων από την καταστροφή της. Εξάλλου, πολλοί Μικρασιάτες πρόσφυγες ήρθαν στην Κύπρο και έχουν επηρεάσει τη μουσική, τον χορό, την ποίηση αλλά και τη φορεσιά της Κύπρου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου και της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.