Το μουσικό τμήμα ιδρύθηκε το 1960 από τον τότε πρύτανη Αλέξανδρο Παπά και είχε διευθυντή από την έναρξη λειτουργίας του τον συνθέτη Βασίλη Μακρίδη. Από την ίδρυσή του, το Μουσικό Τμήμα πλαισιώθηκε με σημαντικό αριθμό φοιτητών, με κοινό γνώρισμα την αγάπη τους για τη μουσική και τη θέλησή τους για προώθησή της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έδωσε τη δυνατότητα σ’ αυτούς τους φοιτητές να αναπτύξουν το μουσικό τους ενδιαφέρον αλλά και σε χιλιάδες άλλους να γνωρίσουν τον κόσμο της μουσικής μέσα από τις εκατοντάδες εκδηλώσεις που έχει κάνει από τότε μέχρι σήμερα. Με αυτές, το Μουσικό Τμήμα έχει καλύψει με περιοδείες του όλο τον ελληνικό χώρο, από Αλεξανδρούπολη μέχρι Κρήτη και από Πίνδο μέχρι Ρόδο, δίνοντας συναυλίες.

Το Μουσικό Τμήμα από την ίδρυσή του και μέχρι σήμερα υπηρετεί την πολιτιστική έκφραση των φοιτητών μέσω των Τομέων Μουσικής (εκμάθηση μουσικών οργάνων-χορωδία), Ομάδες Χορού (Παραδοσιακοί χοροί, λαϊκοί, λάτιν, ευρωπαϊκοί, μοντέρνοι κλπ.), Ομάδα Θεάτρου, Ομάδα Κρουστών, Στούντιο Μουσικής (προετοιμασία Συγκροτημάτων Μουσικής). Αποτελεί ένα καταφύγιο δημιουργικής έκφρασης για κάθε φοιτητή ενώ παράλληλα είναι και ο χώρος μελέτης, εξάσκησης και εξέλιξης των προσωπικών του μουσικών αναζητήσεων.

Σήμερα το μουσικό τμήμα έχει ως καλλιτεχνικό διευθυντή τον διακεκριμένο μαέστρο-συνθέτη και μαέστρο της χορωδίας του Ε.Μ.Π. Μιχάλη Οικονόμου, ενώ προϊστάμενος του Μουσικού Τμήματος είναι ο πιανίστας-συνθέτης Γιώργος Βαρσαμάκης. Επίσης στελεχώνεται από τους καθηγητές μουσικής Ελισάβετ Τσατσάκη, Ελευθερία Ναθαναήλ, Γιάννη Ζαρία, Βασίλη Βασιλάτο.


Πρόγραμμα συναυλιών

Παρασκευή 20 Απριλίου στις 20.00

Ο συνθέτης Γιώργος Βαρσαμάκης παρουσιάζει μαζί με την ορχήστρα του μουσικές ορχηστρικές του συνθέσεις δημιουργώντας μια κινηματογραφική ατμόσφαιρα.

Ερμηνεύουν οι μουσικοί:

Βιολί: Κώστας Καριτζής
Βιόλα: Ελευθερία Τόγια
Τσέλο: Αγγελική Μουρίκη
Κλαρινέτο: Κώστας Ιωαννίδης
Σαξοφωνο: Ελίζα Τσατσάκη
Κιθάρα: Γιώργος Τοσικιάν
Πιάνο: Γιώργος Βαρσαμάκης

Παρασκευή 27 Απριλίου στις 20:00

Οι σπουδαστές του Μουσικού Τμήματος του Ε.Μ.Π. των τάξεων πιάνου, σαξοφώνου και βιολιού θα ερμηνεύσουν κλασικά, σύγχρονα μουσικά έργα αλλά και έργα ελλήνων συνθετών, ρετρό και παραδοσιακά-ρεμπέτικα.

Τμήμα πιάνου – Υπεύθυνη καθηγήτρια, Ελευθερία Ναθαναήλ
Τμήμα βιολιού – Υπεύθυνος καθηγητής Γιάννης Ζαρίας
Τμήμα σαξοφώνου – Υπεύθυνη καθηγήτρια Ελισάβετ Τσατσάκη

Παρασκευή 4 Μαΐου στις 20:00

Ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν σε ένα Ρεσιτάλ κιθάρας με έργα Isaac Albéniz, Manuel María Ponce, Mauro Giuliani και Astor Piazzolla.

Παρασκευή 11 Μαΐου στις 20:00

Ο συνθέτης Γιώργος Μαγουλάς παρουσιάζει διασκευές και συνθέσεις του με άρωμα κινηματογραφικό. Ερμηνεύει η Alter Move Orchestra.

Παρασκευή 18 Μαΐου στις 21:30

«Ρεμπέτικο πανηγύρι» – Αίθριο κτιρίου Αβέρωφ

Μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στο Ρεμπέτικο με τη συμμετοχή γνωστών σχημάτων νέων μουσικών του είδους όπως οι Rebetien, το κουαρτέτο LRA, το τρίο Σκούτας-Μηταράκης-Ζαρίας, τα Άσπρα Πουλιά tribute band, και διάφοροι άλλοι οργανοπαίκτες και τραγουδιστές της μεγάλης αθηναϊκής μουσικής οικογένειας αυτού του είδους.

Διοργάνωση: Γιάννης Ζαρίας (διδάσκων βιολιού στο Μουσικό Τμήμα του ΕΜΠ)