Μουσικές ιστορίες για παιδιά και «έξυπνους» μεγάλους! Δύο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, μία βραδινή (20:30) και μία πρωινή (11:30 π.μ.) αντίστοιχα, με τρία… αναπάντεχα έργα, που θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα το Ergon Ensemble υπό τη μουσική διεύθυνση του Kasper de Roo [Κάσπερ ντε Ρόο]. Τα φωνητικά μέρη ερμηνεύει ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος.

Την πρώτη μουσική ιστορία, η οποία έχει τίτλο Living Toys [Ζωντανά παιχνίδια] για ενόργανο σύνολο, έργο 9, υπογράφει ο διάσημος βρετανός συνθέτης Thomas Adès [Τόμας Αντές]. Η δεύτερη ιστορία είναι τα… παιχνιδιάρικα τραγούδια για ανδρική φωνή και ενόργανο σύνολο Μικρές συνωμοσίες (… για κακά παιδιά;) του Αλέξανδρου Μούζα. Όσο για το τελευταίο… περιπετειώδες ακρόαμα του προγράμματος, φέρει τον εύγλωττο τίτλο Frankenstein!! και δεν είναι παρά «Ένα πανδαιμόνιο» για ανδρική φωνή και σύνολο πάνω σε παιδικούς στίχους του H.C. Artmann που έγραψε με άκρως χιουμοριστική διάθεση ο σύγχρονος αυστριακός δημιουργός Heinz Karl Gruber [Χάιντς Καρλ Γκρούμπερ].

Οι συναυλίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου εκδηλώσεων ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, με τη χορηγία της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Ένα παιδί και τα όνειρά του αποτελούν το θέμα του πρώτου έργου του προγράμματος, της δημοφιλούς σύνθεσης Living Toys [Ζωντανά παιχνίδια] για ενόργανο σύνολο (1993) του Τόμας Αντές που παίχτηκε από την London Sinfonietta. «Όταν οι άνθρωποι ρώτησαν το αγόρι τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει, εκείνο δεν αναφέρθηκε στα επαγγέλματά τους, όπως νόμιζαν όλοι. Απάντησε: “Εγώ θα γίνω ήρωας. Θα χορεύω με τους αγγέλους και τους ταύρους και θα πολεμάω ταύρους και στρατιώτες και θα πεθάνω σαν ήρωας στο διάστημα και θα με θάψουν σαν ήρωα”. Ένας άνδρας που παρακολουθούσε τη συζήτηση, βλέποντας το παιδί να στέκεται εκεί, ένιωσε μικρός γιατί κατάλαβε ότι κανένας από τους μεγάλους δεν ήταν ήρωας και ότι οι ζωές τους ήταν τόσο ασήμαντες σε σχέση με τα όνειρα που περιτριγύριζαν το παιδί σαν παιχνίδια».

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τις Μικρές συνωμοσίες (… για κακά παιδιά;) για ανδρική φωνή και ενόργανο σύνολο του Αλέξανδρου Μούζα, που δεν είναι παρά σκανδαλιάρικες ιστορίες –πάντα διασκεδαστικές για τα παιδιά και πολύ συχνά λυτρωτικές για τους μεγάλους. Οι Μικρές συνωμοσίες περιλαμβάνουν τις επιμέρους συνθέσεις «Ο χοντρός Βούδας» και «Ο Τζώννυ δεν ήταν μόνος». Τα αδόμενα μέρη ερμηνεύει ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Μαζί του το Ergon Ensemble υπό τον Κάσπερ ντε Ρόο.

Εμπνευσμένος από έναν… παρεξηγημένο κακό, ο Χάιντς Καρλ Γκρούμπερ δημιουργεί τον Frankenstein!! (1976-77), «Ένα πανδαιμόνιο» για ανδρική φωνή και σύνολο πάνω σε παιδικούς στίχους του H.C. Artmann, ένα παιγνιώδες ακρόαμα ήχων και ρυθμών που απομυθοποιεί όλους τους κακούς ήρωες των παιδικών μας χρόνων και βάζει τα μέλη της ορχήστρας να παίζουν παιδικά μουσικά όργανα! Ενδεικτικοί είναι άλλωστε οι τίτλοι των μερών του διάσημου έργου του Γκρούμπερ: «Δεσποινίς Δρακουλία», «Χρυσοδάκτυλος και Μποντ», «Γεια σας, κύριε Φρανκενστάιν», «Ο σωστός ο καουμπόης», «Ο δαίμονας», «Το τερατάκι», «Η σερενάτα του λυκανθρώπου», «Κύριος Σούπερμαν», «Μπάτμαν και Ρόμπιν»… O Frankenstein!! έχει ήδη δρέψει δάφνες σε όλο τον κόσμο, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Φιλαρμονικής της Βιέννης, όπου ο ίδιος ο Γκρούμπερ εμφανίστηκε σε ρόλο αφηγητή και μαέστρου, ενώ τον έχει διευθύνει στο παρελθόν και ο Σερ Σάιμον Ρατλ με τη Βασιλική Φιλαρμονική του Λίβερπουλ. Το έργο παρουσιάζεται στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος στην εκδοχή του για ενόργανο σύνολο και σε ελληνική μετάφραση.