Ο θεσμός που αγαπήθηκε πολύ την πρώτη σεζόν που παρουσιάστηκε και ακολουθεί την παράδοση των matinée συναυλιών του εξωτερικού, επανέρχεται, παρουσιάζοντας στο κοινό σπουδαίους μουσικούς. Πέντε ξεχωριστές συναυλίες, σε κλίμα παρέας και καλλιτεχνικής μυσταγωγίας.

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018
Danai & Io – Μελοποιημένες Ιστορίες

Η Ιώ παίζει ακορντεόν και η Δανάη τραγουδάει. Η Ιώ Le Moller είναι Ελληνο-γαλλικής καταγωγής, γεννημένη στο Λουξεμβούργο και η Δανάη Τεζαψίδου Ελληνίδα που μεγάλωσε στο Βέλγιο, στην Ταϊλάνδη και στη Νότια Αφρική. Τα τελευταία χρόνια έχουν για βάση την Ελλάδα, όπου και δημιούργησαν το duo Danai & Io.

Προτείνουν μία παράσταση για ακορντεόν και φωνή, μία σειρά κομματιών που εξιστορούν περιπέτειες ζωής. Ιστορίες που μας κάνουν να αναρωτηθούμε σχετικά με την οπτική που έχουμε, τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τον κόσμο. Υπαρξιακές διηγήσεις που είναι προσωπικές και που περιέργως αφορούν τον καθένα από μας με τρόπο πολύ κοινό.

Διαμορφώνουν από το 2016, μία συλλογή από μουσικά κομμάτια ανά τον κόσμο. Διασκευάζουν τραγούδια του G. Brassens και του J. Brel, δύο ποιητές και φιλόσοφοι που εμπνέουν την Δανάη και την Ιώ οι οποίες έχουν γαλουχηθεί σε γαλλόφωνο περιβάλλον. Τα κέλτικα τραγούδια και ο ήχος της Σμυρνιάς Μ. Παπαγκίκας, έλκουν το duo που έχει καταγωγές από Βρετάνη, Βόλο και Πόντο. Ερμηνεύουν σύγχρονα Αγγλικά και Ισπανικά τραγούδια που έχουν τις ίδιες ανησυχίες. Τα πορτογαλικά fados τους είναι οικεία, όπως και το folk τραγούδι I am a poor wayfaring stranger, που εξιστορεί ένα ταξίδι ζωής.

Το duo Danai & Io συλλέγει αυτές τις μουσικές αφηγήσεις και τις μεταφέρει στη σκηνή. Παρότι ακούγονται διαφορετικές γλώσσες, σημασία δίνεται στη γλώσσα της εξιστόρησης, αυτή της ερμηνείας και της απεύθυνσης στο κοινό.

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019
Μιχάλης Καλκάνης – solo double bass

Ο ηχόκοσμος του Μιχάλη Καλκάνη συνδυάζει το κλασικό του υπόβαθρο με την τεχνολογία και αποκαλύπτει το ενδιαφέρον του για ιδιαίτερα projects με κοινωνικό χαρακτήρα. Το πρώτο του άλμπουμ “Scarborough Tales” (2010) έχει ατμόσφαιρα κινηματογραφικής μουσικής και αποτέλεσε το final project για το μεταπτυχιακό του (MRes in Creative Music Technology – University of Hull, UK). Το “A Parking Lot Performance” (2012) ηχογραφήθηκε ζωντανά σε ένα υπόγειο πάρκινγκ ως αυτοσχεδιασμός για κοντραμπάσο και ντύθηκε με βίντεο που σκηνοθέτησαν οι Ιρλανδοί Brendan Canty & Conal Thomson.

Ένα χρόνο αργότερα ηχογράφησε και βιντεοσκόπησε έναν ακόμη αυτοσχεδιασμό με τίτλο “Mia Riza” αυτή τη φορά στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Ο πιο πρόσφατος δίσκος του “World Echoes in Athens” ξεκίνησε από καταγραφή που έκανε επί ένα χρόνο σε φανερούς και κρυφούς χώρους στην Αθήνα όπου μετανάστες από διαφορετικές χώρες κατέφευγαν για να προσευχηθούν. Με ολοκληρωμένες τις συνθέσεις, ο δίσκος χρησιμοποιήθηκε ως το soundtrack της φωτογραφικής έκθεσης του καταξιωμένου φωτογράφου Τάσου Βρεττού με τίτλο «Τ(ρ)όποι Λατρείας» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη τον χειμώνα του 2015. Στις 6 Ιανουαρίου θα παρουσιάσει για πρώτη φορά πρωτότυπες συνθέσεις του για σόλο κοντραμπάσο, και θα δώσει ένα στίγμα από τις επιρροές του.

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

THE MELTING POT OUD AND KANUN SESSIONS
“Ανατολικά της Δύσης”
Πάνος Δημητρακόπουλος / Θωμάς Κωνσταντίνου Κανονάκι Ούτι

Είναι ταχυδακτυλουργοί και εντυπωσιάζουν με την τεχνική τους. Έχουν καρδιά και τα ταξίμια τους είναι ταξίδια. Είναι ταλαντούχοι και δεν μπαίνουν σε “μουσικά” καλούπια. Η σχέση τους είναι έντονα διαλεκτική και παθιασμένη και στη μουσική και στη ζωή. «Λογομαχούν» για τις λεπτομέρειες και «αγαπιούνται» για τα μεγάλα και τα άπιαστα. Είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα δίδυμα της ελληνικής μουσικής. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα παίξουν ακριβώς σε μία παράσταση… Μάλλον ούτε κι αυτοί.

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019
Θοδωρής Οικονόμου «20»

Ο Θοδωρής Οικονόμου στην πρώτη του σόλο συναυλία το 2019, σε αυτό το κυριακάτικο πρωινό στον μαγικό χώρο της Β’ σκηνής του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας θα προετοιμάσει ένα πρόγραμμα αυτοσχεδιασμού, ένα ταξίδι μέσα από τον ήχο του προσωπικού του κόσμου.

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019
Matinée Γαλλικής Μουσικής για Φλάουτο & Πιάνο
Saint-Saëns, Fauré, Debussy, Ravel, Boulanger, Satie, Poulenc, Sancan …

Όλη η Essence, το απόσταγμα της Γαλλικής Μουσικής της ρομαντικής, ιμπρεσιονιστικής και μεταϊμπρεσιονιστικής περιόδου (19ος-20ός αι.) σε ένα πρωινό για φλάουτο & πιάνο στο με τις σολίστ Ναταλία Γεράκη στο φλάουτο & Μαρία Παπαπετροπούλου στο πιάνο.