Το Μουσείο του Λούβρου παραμένει κλειστό για το κοινό, εδώ και καιρό, λόγω της πανδημίας. Τώρα, όμως, λάτρεις της τέχνης από όλο τον κόσμο μπορούν να βλέπουν ό,τι έχει να προσφέρει το μουσείο χάρη σε ένα νέο διαδικτυακό κατάλογο.

Την περασμένη εβδομάδα, το Λούβρο ανέβασε έναν νέο ιστότοπο, όπου μπορούν να προβληθούν ψηφιοποιημένες εκδόσεις υψηλής ανάλυσης περισσότερων από 482.000 έργων τέχνης – δηλαδή το 75% της συνολικής συλλογής του μουσείου. Ένα πλήθος λεπτομερειών συνοδεύει κάθε λίστα: υλικά και τεχνικές, ημερομηνία και τόπος δημιουργίας, ιστορικό, καθώς και ένα διαδραστικό χάρτη του μουσείου.

Ακόμη και μετά τις εικονικές εκθέσεις τέχνης που παρουσίασε το μουσείο για περισσότερο από ένα χρόνο, φαίνεται πως το κοινό χρειαζόταν κάτι περισσότερο. Η επισκεψιμότητα του ιστότοπου του Λούβρου αυξήθηκε κατά 50% από το 2019.

Αν και η διαδικασία ψηφιοποίησης της συλλογής έχει ξεκινήσει πριν χρόνια, ο διαδικτυακός κατάλογος βρίσκεται σε λειτουργία από το 2019. Ο κόσμος που επισκέπτεται τον ιστότοπο μπορεί να έχει δωρεάν πρόσβαση σε ολόκληρη τη συλλογή έργων, είτε εκτίθενται στο μουσείο, με δάνειο ή μακροπρόθεσμα, είτε βρίσκονται στην αποθήκη.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται, επίσης, περίπου 1.700 κλεμμένα αντικείμενα που ανακτήθηκαν από τη Γερμανία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, τα οποία φιλοξενεί το Λούβρο μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειες των αρχικών ιδιοκτητών.

Επιπλέον, το μουσείο βρίσκεται στη διαδικασία ανάλυσης περίπου 13.900 αντικειμένων που αποκτήθηκαν μεταξύ του 1933 και του 1945 – τα αποτελέσματα των οποίων ενδέχεται να συμπεριληφθούν στον κατάλογο.

Πληροφορίες από Artnet