Μια ομάδα 9 διάσημων έργων των Βελάθκεθ, Ελ Γκρέκο, Μουρίγιο και Γκόγια πραγματοποίησε αυτό το εξαιρετικό ταξίδι στην Ισπανία χάρη στην υποστήριξη της Κοινότητας της Μαδρίτης.

Η έκθεση (7/3/2023 – 2/7/2023) επικεντρώνεται σε αυτά τα 9 παραδείγματα ισπανικής ζωγραφικής που στεγάζονται στη συλλογή Frick. Όλα είναι εξαιρετικά έργα που αποκαλύπτουν στενούς δεσμούς με μεγάλα έργα στο Μουσείο Πράδο, καθιστώντας αυτή την έκθεση μοναδική και εξαιρετική.

Ο Saint Jerome του Ελ Γκρέκο παρουσιάζεται μαζί με το Portrait of a Doctor, το οποίο αποτελεί ομόλογό του ως προς το ότι είναι ένα κοσμικό πορτρέτο ζωγραφισμένο με ένα χρωματικό εύρος του γκρι, ενώ δίπλα στο Purification of the Temple του καλλιτέχνη εμφανίζεται ο πίνακας The Annunciation, αποκαλύπτοντας και τα δύο παρόμοια χρήση αρχιτεκτονικών στοιχείων για τη δημιουργία της προοπτικής ύφεσης. Στην περίπτωση του Βελάθκεθ, ο Philip IV in Fraga από τη συλλογή Frick, ζωγραφίστηκε την ίδια ημερομηνία, στον ίδιο χώρο και στον ίδιο καμβά με τον El Primo. Ο σύγχρονος του Βελάθκεθ, Μουρίγιο, αντιπροσωπεύεται από το Self-portrait σε ένα οβάλ πέτρινο πλαίσιο, πολύ χαρακτηριστικό του καλλιτέχνη που επίσης να φαίνεται στο πορτρέτο του Nicolás de Omazur στο Πράδο, που κρέμεται δίπλα του. Ένα άλλο ζευγάρι είναι το Portrait of a Woman του 1824 από τον Γκόγια και το Juan Bautista Muguiro του 1827, που μαζί αποκαλύπτουν την εξαιρετική ποιότητα που διατήρησε ο ζωγράφος στα τελευταία του πορτρέτα και την πρωτοτυπία της εικαστικής προσέγγισης που τα κάνει τόσο μοναδικά.

Ο Henry Clay Frick και η συλλογή του

Ο Henry Clay Frick (1849-1919), όπως πολλοί μεγιστάνες της εποχής του, ανέπτυξε ένα αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για την τέχνη, από την Αναγέννηση μέχρι τη δική του εποχή. Αποτέλεσε μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες σε ένα βασικό κεφάλαιο στην ιστορία της συλλογής έργων όταν εκατοντάδες αριστουργήματα διέσχισαν τον Ατλαντικό προς τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 20ού αιώνα, πολλά από τα οποία έγιναν η βάση για μεγάλα μελλοντικά μουσεία.

Η συλλογή που συγκέντρωσε ο Frick στην κατοικία του στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνει έργα πολλών από τους μεγαλύτερους ζωγράφους και είναι αξιοσημείωτη για την εξαιρετική ποιότητα των περισσότερων εκθεμάτων, αλλά και για τον τρόπο που αντικατοπτρίζει πολύ ξεκάθαρα τα κριτήρια προτίμησής του (όπως τοπία, πορτρέτα).

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Philip IV in Fraga Diego Velázquez. New York, The Frick Collection. Photo © Michael Bodycomb

Πηγή: Μουσείο Πράδο