Το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας της Μουσικής Βιβλιοθήκης ανακοινώνει την έναρξη των εγγραφών την

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στις 10.00π.μ.

Φοίτηση δωρεάν
Πληροφορίες


Την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στις 10:00 π.μ. ξεκινούν οι εγγραφές για τον φετινό δεύτερο κύκλο του Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας, που θα περιλαμβάνει τις επιμέρους ενότητες: Οι εξελίξεις στη μουσική ιστοριογραφία και η ιστορία της ελληνικής μουσικής, Ιστορία των μουσικών οργάνων, Αισθητικές θεωρίες και μουσική του 20ού αιώνα, Τι είναι σύνθεση: οι διαδικασίες της σύνθεσης υπό το πρίσμα του 20ού αιώνα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν τις ενότητες που τους ενδιαφέρουν (από 1 έως 4) και να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.mmb.org.gr είτε επί τόπου στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά τις ώρες λειτουργίας της (10:00-16:45). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των 100 ατόμων, που επιτρέπει η χωρητικότητα της Αίθουσας.

Για την παρακολούθηση κάθε κύκλου σεμιναρίων, είναι μόνον απαραίτητη η εγγραφή των ενδιαφερομένων εντός ορισμένης προθεσμίας. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ειδικών γνώσεων, ηλικίας ή δικαιολογητικών. Η φοίτηση είναι δωρεάν. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους συμμετέχοντες δεν σημειώσουν περισσότερες από δύο απουσίες συνολικά για όλες τις ενότητες.

Τα σεμινάρια διεξάγονται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ώρες 18:00 έως 20:00, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», η οποία προσφέρει την υποστήριξη και το πολύτιμο αρχειακό της υλικό.

Ο δεύτερος κύκλος της φετινής περιόδου 2012-2013 περιλαμβάνει δέκα θεματικά σεμινάρια:

23/1, 30/1, 6/2 «Οι εξελίξεις στη μουσική ιστοριογραφία και η ιστορία της ελληνικής μουσικής»
Καίτη Ρωμανού, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου.

13/2, 20/2, 27/2 «Ιστορία των μουσικών οργάνων»
Νίκος Μαλιάρας, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

6/3, 13/3 «Αισθητικές θεωρίες και μουσική του 20ού αιώνα»
Ηλίας Γιαννόπουλος, μουσικολόγος – Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

20/3, 27/3 «Τι είναι σύνθεση: οι διαδικασίες της σύνθεσης υπό το πρίσμα του 20ού αιώνα»
Γιώργος Ζερβός, μόνιμος επίκουρος καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο πρώτος κύκλος του Εργαστηρίου, που ολοκληρώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2012, είχε και φέτος μεγάλη ανταπόκριση και απέσπασε θετικότατα σχόλια από το κοινό. Τα σεμινάρια βιντεοσκοπήθηκαν και διατίθενται ελεύθερα στην ιστοσελίδα της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» (http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=6716), ενώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό διατίθεται στη σελίδα της Βιβλιοθήκης στο facebook.

Το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας έχει ως σκοπό να προσφέρει στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα επιμόρφωσης στο χώρο της Μουσικής μέσα από τη δωρεάν παρακολούθηση ειδικών  σεμιναρίων, τα οποία παρουσιάζουν καθηγητές Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών και  ειδικοί επιστήμονες. Ο θεσμός διανύει ήδη τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του και εντάσσεται στις νέες εκπαιδευτικές δράσεις του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.