Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του, το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς συνέδεσε το όνομά του

με την παρουσία ενός σημαντικού αριθμού διακεκριμένων εκπροσώπων των εφαρμοσμένων τεχνών στην Ελλάδα, προσφέροντας τους μια φιλόξενη και διαρκώς ανανεωμένη στέγη.

Στα έξι χρόνια λειτουργίας του Πωλητηρίου οι καλλιτέχνες αυτοί κατέθεσαν τις προτάσεις τους ακυρώνοντας πολλές φορές το ζήτημα της διαφοροποίησης μεταξύ χρηστικού διακοσμητικού αντικειμένου ή αντικειμένου τέχνης που δεν έχει ουσιαστική χρησιμότητα.

Για να αναδειχθούν οι δημιουργίες αυτές, εγκαινιάστηκε στο χώρο του Πωλητηρίου ένας κύκλος μικρών εκθέσεων Ελλήνων και ξένων δημιουργών (πρωτοπόρων στις Εφαρμοσμένες τέχνες) με τίτλο «ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΛΗ».

Η ελληνική λέξη κόσμος αναφέρεται σε ένα σύστημα μορφικών σχέσεων και δομών με βάση τη φύση. Απ’ αυτόν τον κόσμο κατάγεται η λέξη κόσμημα.

O Δημήτρης Νικολαΐδης προσπάθησε να δημιουργήσει αντικείμενα αισθητικώς ισοδύναμα με εκείνα της φύσης. Ακολούθησε τις αρχαίες τεχνικές των εμπίεστων και σφυρήλατων ελασμάτων και λιγότερο την τεχνική της χύτευσης. Επέμεινε σε αγγειόσχημες μορφές -μήτρες- γιατί τα μορφώματα αυτά είναι πρότυπα λειτουργικής γεωμετρίας και πλαστικής αλλά και σύμβολα ζωής. Αποτύπωσε τις αρμονικές σχέσεις μεταξύ σχημάτων και χρωμάτων. Με χαράξεις και οξειδώσεις δημιούργησε υφές στις επιφάνειες των μετάλλων. Στα πρόσφατα έργα του η φόρμα βαθμιαία αποδομείται και χάνεται η αφηγηματική της αξία. Επιδίωξή του είναι η βαθύτερη γνώση του Κόσμου. Εργαλεία του η γλώσσα της ζωγραφικής και της πλαστικής  που διαμορφώνουν την πορεία  του στο  κόσμημα.

Λεζάντες φωτογραφιών:

Έξω: Περόνη από εμπίεστα και σφυρήλατα ελάσματα χρυσού 24Κ, αργύρου 999° και σύρματα χρυσού 14 Κ, ύψος: 8, 2 εκ.
Μέσα 1: αριστερά:  Περόνη από εμπίεστα και σφυρήλατα ελάσματα χρυσού 14Κ, αργύρου 999°  και σύρματα χρυσού 14 Κ,  ύψος: 7, 0 εκ. δεξιά: Περόνη από εμπίεστα ελάσματα χρυσού 22Κ και σύρματα χρυσού 18 Κ, ύψος: 9, 4εκ.
Μέσα 2: Βραχιόλι από εμπίεστα ελάσματα χρυσού 18 Κ και σύρματα χρυσού 18 Κ με επιθέσεις ελασμάτων αργύρου 999° , μέγιστη διάμετρος: 7, 5 εκ.
Ενώτια αρθρωτά από εμπίεστα ελάσματα χρυσού 18 Κ και σύρματα χρυσού 18 Κ με επιθέσεις ελασμάτων αργύρου 999° , ύψος: 3, 5 εκ.
Μέσα 3: Ενώτια από εμπίεστα ελάσματα χρυσού 24, 18 Κ και σύρματα χρυσού 18 Κ, διάμετρος: 1, 1 εκ. και Ενώτια από εμπίεστα ελάσματα χρυσού 18 Κ και σύρματα χρυσού 18 Κ, διάμετρος: 1, 1 εκ.
Μέσα 4: Περιδέραιο από εμπίεστα ελάσματα χρυσού 18 Κ και σύρματα χρυσού 18 Κ, μέγιστη διάμετρος: 16, 0 εκ.