Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο κτήριο της οδού Πειραιώς την έκθεση αρχιτεκτονικής …

«Η σημασία της λεπτομέρειας. Κυριάκος, Αντέλα και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες» από τις 30/05/2012 μέχρι τις 29/07/2012.

Ο Κυριάκος και η Αντέλα και Κυριακίδη, ανήκουν στην κατηγορία των αρχιτεκτόνων που είναι άμεσα συνυφασμένοι με την υλοποίηση των έργων που σχεδιάζουν, ανταποκρινόμενοι στους περιορισμούς (πολεοδομικούς, κτιριοδομικούς, οικονομικούς) στους οποίους φυσικά είναι αναγκασμένοι να υπoταχθούν και αφήνοντας τα ίδια τα Έργα τους να αναδείξουν την επαγγελματική αρτιότητα και δημιουργική πληρότητα που διαθέτουν.

Η αφοσίωση στην ενεργό δράση εδώ και πέντε σχεδόν δεκαετίες τους οδήγησε να ρίξουν το βάρος της δραστηριότητάς τους στην εφαρμογή των απόψεών τους, απόψεων και ιδεών που τις διαμόρφωσε η έρευνα, η «δουλειά», όπως συνηθίζει να αποκαλεί ο Κυριάκος το έργο τους και η συσσώρευση γνώσης.

Παρ’ όλη τη δουλειά και τις καλές στιγμές του Γραφείου τους, δεν πιστεύουν ότι έφτιαξαν κάποια σχολή που να χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική τους.

Αντίθετα υποστηρίζουν ότι : «Όλα αυτά τα χρόνια η έγνοια μας ήταν να φτιάξουμε κτίρια λειτουργικά, καλαίσθητα, κτίρια μελετημένα για να αντέξουν στο χρόνο».

Πριν από 48 χρόνια ο Κυριάκος Κυριακίδης, το έτος 1963, δημιούργησε το γραφείο του και από το 1966 μαζί με την Αντέλα την γυναίκα του, συνέχισαν μια κοινή πορεία στην ζωή αλλά και στην επαγγελματική σταδιοδρομία.

Σε όλη τη μέχρι σήμερα διαδρομή τους προσπαθούν να μοιράζονται τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους με τους συνεργάτες τους, (ορισμένοι είναι μαζί τους πάνω από 35 χρόνια), αλλά και τους νεότερους αρχιτέκτονες.

Τα έργα τους είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και πολλά οφείλονται στους συνεργάτες του γραφείου.

Αυτή η βαθιά πίστη στην αξία και τα αποτελέσματα της ομαδικής δημιουργίας τους οδήγησε στην επιλογή μελετών έργων μεγάλης κλίμακας όπως τα Νοσοκομεία, που κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του Γραφείου τους.
«Το Νοσοκομείο είναι το είδος του κτιρίου όπου ανακαλύπτεις ότι η αρχιτεκτονική σύνθεση για να πετύχει πρέπει να υπηρετήσει αποτελεσματικά δύσκολους συνδυασμούς, απόρροια πολλών υποχρεωτικών παραμέτρων, λειτουργιών αλλά και σύγχρονων τεχνολογιών. Ο αρχιτέκτονας έχοντας επιλύσει τα δεδομένα που εμπίπτουν στις αυστηρές αυτές προδιαγραφές, καλείται να βάλει την προσωπική του σφραγίδα εν τέλει, με την επιλογή υλικών αλλά και χρωμάτων, που δεν επηρεάζουν μεν άμεσα τη Νοσοκομειακή λειτουργία, αλλά που συμβάλλουν στην διαμόρφωση ενός ευχάριστου και φιλικού Περιβάλλοντος, παράγοντα, απαραίτητου για την ψυχολογία ασθενών και χρηστών».

Η μονογραφική έκθεση θα μας ξεναγήσει στην «δουλειά» του γραφείου μέσα από τέσσερεις θεματικές και χρονολογικές ενότητες.

-Κατοικίες, Τουριστικά Συγκροτήματα, Γραφεία, Νοσοκομεία.

Σχέδια, φωτογραφικό υλικό, προπλάσματα κλπ., καθώς και μία συνοπτική εργογραφία, θα αποτελέσουν τον οδηγό του επισκέπτηγια το ταξίδι του στην πορεία ζωής του Κυριάκου, της Αντέλας Κυριακίδη και του γραφείου τους.

Λεζάντες:

1. M.P.C., Ολυμπιακό Κέντρο Τύπου στο Μαρούσι (2001), φωτ. Δ. Καλαποδάς
2. Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα (2002), φωτ. Δ. Καλαποδάς

Επιμέλεια – Σχεδιασμός έκθεσης
Άννα Σκιαδά
Σταύρος Γυφτόπουλος

Συντονισμός από Ε.Ι.Α.:
Μαριάννα Μηλιώνη