Με αφορμή τα εκατό χρόνια από το μεγάλο ταξίδι μαθητείας του Charles-Edouard Jeanneret, γνωστού αργότερα ως Le Corbusier, που ονόμασε «Ταξίδι της Ανατολής» το Ίδρυμα Le Corbusier πήρε την πρωτοβουλία της οργάνωσης τριών επιστημονικών συναντήσεων στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και τη Νάπολη, τους τρεις σημαντικότερους σταθμούς του ταξιδιού του. Μέσα από τις συναντήσεις αυτές θα αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο οι πόλεις, τα τοπία και οι πολιτισμοί ενίσχυσαν την παιδεία του, συνέβαλαν στην απόφασή του να γίνει αρχιτέκτονας και εμπλούτισαν τη φαντασία του.

Η συνάντηση της Αθήνας έχει τίτλο ‘Μάτια που βλέπουν … την Ακρόπολη’, παραφράζοντας το ‘Μάτια που δεν βλέπουν… την Αρχιτεκτονική’ από το ανατρεπτικό Vers une architecture του 1923. Συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι ομιλητές. Ανάμεσά τους, η Marie-Jeanne Dumont, ο Jean-Louis Cohen, ο Σάββας Κονταράτος, ο Μανόλης Κορρές, ο Γιάννης Τσιώμης και ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης.

Επιμέλεια εκδήλωσης: Γιάννης Τσιώμης, Παναγιώτης Τουρνικιώτης

Στο πλαίσιο της συνάντησης θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών έκθεση με τίτλο «Το ταξίδι της Ανατολής και η γλώσσα της πέτρας» την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011, στις 20.00.

Διοργάνωση

Ίδρυμα Le Corbusier σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, το Μουσείο Μπενάκη και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Για το αναλυτικό πρόγραμμα της 17ης συνάντησης ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου:  http://www.benaki.gr/