Το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου πραγματοποιεί έκθεση γλυπτικής της Μαρίας Κ. Γκίζη – Γλυπτογράφου

και Γλύπτριας netsuke, με τίτλο: «…στη φθαρτή εφήμερη ύλη του κόσμου γλυστρώ με το στιγμιαίο παρόν, ερωτοτροπώ!»

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 15 Δεκεμβρίου 2010 στις 19.30.

Η ενότητα απαρτίζεται από 17 τρισδιάστατες εικόνες-γλυπτά (εμπνευσμένα από τη φιλοσοφία των ukiyo-e και netsuke και διανθισμένα από την Ιαπωνική ποίηση των haiku) που αποσκοπούν να μεταφέρουν την φευγαλέα ρευστότητα ενός κόσμου παροδικού, ενός κόσμου που στρέφει την προσοχή του μόνο στη στιγμιαία ευχαρίστηση της εικόνας του φεγγαριού, του χιονιού της ανθισμένης κερασιάς, ενός κόσμου που «επιπλέει» στη «ρέουσα πραγματικότητα» και αρνείται ν’ αποθαρρυνθεί.

Κάθε γλυπτό-εικόνα συνοδεύεται-αφηγείται ένα haiku σε υλικά όπως το Πεντελικό μάρμαρο, ο έβενος, το πυξάρι και το κέρατο ελάφου με ενθέσεις μαργαριταρόριζας, κεχριμπαριού και φεγγαρόλιθου.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας και την υποστήριξη του Ελληνο-Ιαπωνικού Επιμελητηρίου και θα πλαισιωθεί από την ταυτόχρονη παρουσίαση έργων των μαθητευομένων στο Εργαστήρι Ιαπωνικής Μικροτεχνίας netsuke της Μαρίας Γκίζη καθώς και διαλέξεις-παρουσιάσεις για την τέχνη του netsuke.

Στις 19 Ιανουαρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του συλλεκτικού βιβλίου-λευκώματος, που θα τυπωθεί με αφορμή την έκθεση των γλυπτών-εικόνων ukiyo της Μαρίας Γκίζη. Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί από διαλέξεις για τα ukiyo-e από την Δρ. Κλαίρη Παπαπαύλου και «Πέσ’ το μ’ ένα haiku» από την Ζωή Σαβίνα.