Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας των Μουσείων πραγματοποιείται, εκδήλωση-ομιλία από τη Μουσειολόγο Έλενα Λαγούδη με θέμα

\”Μουσεία και Ψηφιακός Πολιτισμός\” την Πέμπτη 19 Μαΐου στις 20.00 στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (Κτήριο Μεταξουργείου). Με την αναπτυσσόμενη χρήση του διαδικτύου και των κινητών τεχνολογιών, τα μουσεία διεκδικούν μία νέα θέση στην παγκόσμια επικοινωνία, τη διάδοση γνώσης και την πολιτιστική ανταλλαγή.

Το διαδίκτυο της συμμετοχής (Web 2.0) δίνει την ευκαιρία στα μουσεία να δημιουργήσουν σχέσεις με το κοινό τους και κοινότητες ενδιαφέροντος. Τα μουσεία είναι πια αναμεταδότες πολιτιστικού περιεχομένου σε πολλαπλά κανάλια. Πλατφόρμες όπως το iTunes και το App Store προσφέρουν νέες επιχειρηματικές και επικοινωνιακές ευκαιρίες. Στην ομιλία της πέμπτης θα κοιτάξουμε με παραδείγματα αυτό το νέο ψηφιακό οικοσύστημα των μουσείων.

Η μουσειολόγος Έλενα Λαγούδη, έχει πολύχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό και την διαχείριση προγραμμάτων επικοινωνίας και νέων τεχνολογιών.

Η Έλενα Λαγούδη εργάστηκε από το 1996 στο Λονδίνο για μεγάλους φορείς, όπως η National Gallery και η Tate. Ώς Διευθύντρια του Τμήματος Πληροφόρησης της National Gallery από το 2004, ήταν υπεύθυνη για τη πληροφοριακή διαχείριση της μουσειακής εμπειρίας 5 εκ. επισκεπτών το χρόνο.

Με πάθος για καινοτομία και διασύνδεση με νέο κοινό, εργάστηκε σε πρωτοποριακά προγράμματα ψηφιακής επικοινωνίας, όπως το πρώτο στην Αγγλία σύστημα ξενάγησης έξω από τους τοίχους του μουσείου μέσω κινητών, μέρος του επικοινωνιακού project The Grand Tour και το Love Art, την πρώτη μουσειακή εφαρμογή για iPhone στον κόσμο που ξεπέρασε τα 400,000 downloads.