Σε έναν κόσμο σκιών μας μεταφέρει με την ζωγραφική της η Σοφία Λέρτα, η οποία παρουσιάζει την τελευταία της δουλειά, στην γκαλερί του Black Duck, από τις 13 έως τις 31 Ιανουαρίου 2016.

Η ζωγραφική της Σοφίας Λερτα αναφέρεται σε ένα κόσμο σκιών όπου η ανθρώπινη παρουσία, συνήθως σε αστικό τοπίο, δεν έχει τυπικά ανθρωπομορφικό χαρακτήρα. Τόσο οι ανθρώπινες μορφές όσο και ο χώρος δεν περιγράφονται αλλά είναι υπαινιγμοί ανοιχτοί σε διαφορετικές αναγνώσεις.

Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι: Ιστοί γραμμών που περιλαμβάνουν  όντα ή τα περιέχουν, χαρακτική σε ξύλο με πλήθη ανθρώπων και μικτή τεχνική με πλακάτες επιφάνειες μορφών σε αστικά τοπία.

Ο στόχος της ζωγραφικής της είναι να δείξει την αμφίρροπη πραγματικότητα,  την παρουσία και την απουσία.

Βιογραφικό

Η Σοφία Λέρτα γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει αποφοιτήσει από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει μεταπτυχιακά στο Mc Gill, στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου σπούδασε την τεχνική του vitraux. Στη συνέχεια, πήρε μαθήματα ζωγραφικής με τους Μ. Αναστασίου, Μ. Τσολάκη και Β. Καμπέρο. Έκανε εντατικό σεμινάριο γυμνού στο Heatherley School of Fine Art, στο Λονδίνο, σχέδιο με τους Κ.Τσικρή, Δ. Σαρασίτη και Π. Μπελτέκο.

Το 1998 πήρε μαθήματα ζωγραφικής με τον Β. Ρόρρη και από το 1998 έως το 2003 σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (εργαστήριο Γ. Βαλαβανίδη).

Πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Ατομικές εκθέσεις έκανε στο Πνευματικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου (1996), πτυχιακή εργασία στη σχολή Καλών Τεχνών (2003), στη Στέγη Τεχνών «Σ. Τρύφων», στον Μόλυβο της Λέσβου (2005), στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου (2006), στο Art Zone 42 (2010), στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους στη Λέσβο (2012) και στην αίθουσα Σαμπιονάρα, στο λιμάνι Χανίων (2012).

Επίσης, έχει φιλοτεχνήσει με σχέδιά της δύο τεύχη του περιοδικού «Μανδραγόρας. Είναι μέλος του ανεξάρτητου δικτύου Ελλήνων Καλλιτεχνών σε δράση – www.contemporaryart.gr