Οι αναπάντεχες ανακαλύψεις σπάνιων αντικειμένων, σίγουρα είναι κάτι που συνήθως τραβά την προσοχή μας. Και φέτος έγιναν ορισμένες πολύ εντυπωσιακές ανακαλύψεις, μεγάλες και μικρές, τις οποίες αναφέρουμε παρακάτω.

Ένα δαχτυλίδι από χρυσό και αμέθυστο

Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ ανακοίνωσε πως το δαχτυλίδι, που είναι πιθανό να χρησιμοποιούνταν για να εμποδίσει τα άσχημα αποτελέσματα της μέθης, βρέθηκε στο ίδιο σημείο όπου υπήρχε ένα από τα μεγαλύτερα, αρχαία οινοποιεία. Συγκεκριμένα κοντά στα ερείπια μιας αποθήκης που περιείχε αμφορείς, στην πόλη Γιαβνέ του Ισραήλ. Εικάζεται πως το δαχτυλίδι ανήκε σε κάποιον πλούσιο Βυζαντινό (μεταξύ του 3ου και 7ου αιώνα).

Ένας Ρέμπραντ

Το 2016, το έργο έπεσε από τον τοίχο ενός εξοχικού στη Ρώμη. Η διαδικασία αποκατάστασής του οδήγησε στην ανακάλυψη ότι επρόκειτο για έναν χαμένο πίνακα του Ρέμπραντ. Το φετινό καλοκαίρι το Italian Heritage Foundation επιβεβαίωσε το γεγονός. Ο πίνακας με τον τίτλο Η προσκύνηση των μάγων δημιουργήθηκε το 1632-1633.

Μια ολόκληρη αρχαία πόλη

Σίγουρα μια από τις σημαντικότερες αποκαλύψεις της φετινής χρονιάς. Η μεγαλύτερη αρχαία πόλη (3.000 ετών) που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Αίγυπτο, αναδύεται μέσα από την άμμο. Σύμφωνα με την Μπέτσι Μπράιαν, καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς: «Η ανακάλυψη αυτής της χαμένης πόλης είναι η δεύτερη πιο σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη μετά τον τάφο του Τουταγχαμών».

Η απεικόνιση ενός γουρουνιού

Το σχέδιο ενός άγριου γουρουνιού ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά στο νησί Σουλαουέζι της Ινδονησίας. Το εντυπωσιακό είναι πως φαίνεται να είναι η αρχαιότερη εικόνα κάποιου ζώου, με ηλικία τουλάχιστον 45.500 χρόνια. Μαζί με αυτήν την ανακάλυψη, και άλλα ευρήματα, όπως μια σκηνή κυνηγιού (43.900 ετών), στην ίδια περιοχή, έχουν συμβάλει στο να επιβεβαιώσουν τη σημασία που έχει η Ινδονησία για την πρώιμη ιστορία της ανθρωπότητας.

Μια χρυσή μάσκα

Ανάμεσα σε 500 άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, εντοπίστηκε και μια χρυσή μάσκα, σε μια ομάδα λάκκων που χρησιμοποιούνταν για θυσίες στην νοτιοδυτική Κίνα. Από όταν ένας αγρότης εντόπισε τον αρχαιολογικό χώρο έναν αιώνα πριν, έχουν εντοπιστεί σε αυτόν χιλιάδες αντικείμενα. Πιθανότατα η μάσκα ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης, μπρούτζινης κεφαλής η οποία δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Shang, που διήρκησε μέχρι το 1046 π.Χ.

Μερικές χάντρες

Οι Ενετικές χάντρες που ανακαλύφθηκαν στα μέσα του 2000, στη Βόρεια Αλάσκα, απέκτησαν ξαφνικά σημαντική ιστορική σημασία. Και αυτό επειδή εικάζεται πως είναι τα πιο παλιά αντικείμενα, ευρωπαϊκής προέλευσης, που έχουν βρεθεί στη Βόρεια Αμερική, παλαιότερα ακόμη και από το ταξίδι του Χριστόφορου Κολόμβου. Συγκεκριμένα, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλάσκας στο Φέρμπανκς ανέδειξε πως οι χάντρες είναι πιθανό να έφτασαν στην Αμερική μεταξύ του 1440 και του 1480.

Και πέρα από τα παραπάνω

Τον Μάρτιο η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κομμάτια από έναν πάπυρο της Νεκράς Θάλασσας, με βιβλικά κείμενα, βρέθηκαν στην Έρημο της Ιουδαίας, ενώ μελετητές ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν μια τοιχογραφία 3.200 ετών στο Περού, που απεικονίζει έναν θεό-αράχνη ο οποίος κρατά ένα μαχαίρι.

Στην Ισέρνια της Ιταλίας, τον Μάιο, κατά τη διάρκεια μιας επισκευής ενός μεσαιωνικού τοίχου, ανακαλύφθηκε, μια μαρμάρινη κεφαλή (2.000 ετών) του Οκταβιανού Αύγουστου, του πρώτου Αυτοκράτορα της Ρώμης.

Μετά από ανάλυση DNA που έγινε τον Αύγουστο, ανακαλύφθηκε πως ένας πολεμιστής της Εποχής του Σιδήρου στην Φινλανδία, μπορεί να ήταν μη-δυαδικού φύλου.

Τον Οκτώβρη, το Μουσείο Τέχνης του Ντάλας, παρουσίασε νέες ανακαλύψεις σχετικά με τους πίνακες με τους ελαιώνες του Βαν Γκογκ, μεταξύ των οποίων ήταν και τα ίχνη ενός εντόμου που προσγειώθηκε στην μπογιά.

Τον Νοέμβρη, αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν πως μάλλον είχαν εντοπίσει έναν από τους χαμένους «ναούς του ήλιου» της Αιγύπτου, κάτω από έναν άλλο ναό.

Πηγή: CNN Style

Photo Credits: Zahi Hawass/Facebook | Πηγή: CNN Style