Το Inspire Project, που παρουσιάστηκε στην πρώτη του εκδοχή το 2012, λειτουργεί ως πλατφόρμα προώθησης και υποστήριξης της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα από δύο βασικούς άξονες δράσης: α) τη διοργάνωση εργαστηρίων που εμψυχώνονται από διακεκριμένους καλλιτέχνες και απευθύνονται σε νέους συναδέλφους τους με στόχο την παραγωγή νέων έργων μέσα από συμμετοχικές, εργαστηριακές εκπαιδευτικές διαδικασίες και β) την ανάδειξη καλλιτεχνικών έργων/συνόλων που έχουν προκύψει στο πλαίσιο άλλων εργαστηρίων ή προγραμμάτων residency μέσα από τον θεσμό του Βραβείου Inspire.

To Βραβείο Inspire, νεότερος θεσμός του Inspire Project, απονέμεται σε εικαστικό, ανεξαρτήτως ηλικίας ή εθνικότητας, για εργασία που έχει ήδη παραχθεί στο πλαίσιο εργαστηρίου ή residency ανά τον κόσμο και διακρίνεται για τη σύλληψη, την πρωτοτυπία, τον προβληματισμό και την συνάφειά της με τον χώρο στον οποίο έχει παρουσιαστεί και με τον οποίο δυνητικά συνδιαλέγεται. Το Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021 σε ειδική εκδήλωση.

Καλλιτέχνες που τιμήθηκαν με το Βραβείο Inspire στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις είναι η Κυριακή Γονή (2020) για το έργο της που παράχθηκε στο Λονδίνο, στο πλαίσιο residency του Delfina Foundation, μετά από ανάθεση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, η Ζωή Γιαμπουλντάκη (2019) για έργο της που παράχθηκε στο Bamberg της Βαυαρίας, στο πλαίσιο residency στο Internationales Könstlerhaus (Villa Concordia) και ο Κωστής Βελώνης (2017) για το έργο του που παράχθηκε στο Μεξικό, στο πλαίσιο της Residency Casa Maauad της Πόλης του Μεξικού το 2016.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι προσκαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους αποστέλλοντας:

-τη φόρμα συμμετοχής που βρίσκεται εδώ

-οπτικό υλικό σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή.

 Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: 5 Σεπτεμβρίου 2021 (18:00).

Η υποβολή των φακέλων γίνεται με παράδοση στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected] με την ένδειξη «Βραβείο Inspire 2021».