Στο μεσαιωνικό οικισμό του Κάστρου θα φιλοξενήσουμε το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή στην παράσταση “Modes & Moods” («Τρόποι & Διαθέσεις») σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία του “Mano’s”, A jazz tribute to Manos Hadjidakis, μια νέα τζαζ πρόταση-άποψη μουσικής κατατίθεται, σε Θεοδωράκη αυτή τη φορά, από το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή, με τη συμμετοχή της αφρόκρεμας της ελληνικής τζαζ σκηνής.

Οι μουσικές καταβολές του Μίκη, όπως ο ίδιος λέει, είναι επηρεασμένες από την Βυζαντινή Μουσική, ένα μουσικό είδος στο οποίο κυριαρχούν τρόποι μουσικοί και ισοκράτες, στο περιβάλλον μιας κατανυκτικής ατμόσφαιρας, στοιχεία αναγνωρίσιμα στα σημεία αυτά της τζαζ δισκογραφίας, που χαρακτηρίζονται ως modal. Η αναφορά στον Τζον Κολτρέιν είναι σαφής και υπογραμμισμένη. Η μουσική του Κολτρέιν, τροπική, κατανυκτική, υπο-επιβλητική, ίσως θρησκευτική. Το ρεπερτόριο της παράστασης καλύπτει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα από τη συνθετική παραγωγή του Μίκη, από τις «Μικρές Κυκλάδες» ως το «Άξιον Εστί» και το Soundtrack της τανίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Οι μουσικοί που συμμετέχουν είναι: Δημήτρης Καλαντζής πιάνο, ενορχηστρώσεις Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, τρομπέτα, Αλέξανδρος – Δράκος Κτιστάκης τύμπανα, Γιώργος Γεωργιάδης μπάσο

Αναλυτικά το πρόγραμμα της παράστασης Modes & Moods:

ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ (θα γίνεις δικιά μου) 06:59
ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΙΜΑΤΑ 06:22
ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΩ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 08:19
ΣΤΑ ΠΕΡΒΟΛΙΑ 11:27
TO ΓΕΛΑΣΤΟ ΠΑΙΔΙ (Z OST) 06:58
ΜΑΡΙΝΑ 07:14
ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΒΟΡΙΑ 08:26
ΑΡΝΗΣΗ (Στο περιγιάλι) 06:50

Bring your chair – Cozy Festival

Τα τελευταία 4 χρόνια μια ιδιωτική πρωτοβουλία, που οργανώνουν δύο φίλες, οι Paola Valeria Jovinelli & Φαίη Καζαντζίδου, το φεστιβάλ Bring your chair – Cozy Festival, έκανε τα πρώτα του βήματα στη Σίφνο και έχει τύχει θερμής υποδοχής από τους λάτρεις της έβδομης τέχνης και της μουσικής.

Η ιδέα προέρχεται από τη δεκαετία του ’60, όταν στο χωριό έφτανε ο πλανόδιος κινηματογραφιστής και έστηνε τη μηχανή του σ’ ένα τραπεζάκι, προβάλλοντας την ταινία σε τοίχους σπιτιών. Τότε οι θεατές έφερναν μαζί το σκαμνάκι τους (bring your chair) για να παρακολουθήσουν την παράσταση.

Πέρσι για πρώτη φορά το Bring your chair – Cozy Festival συνεργάστηκε με την Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, (προϊστάμενος Δημήτρης Αθανασούλης, υπεύθυνος αρχαιολόγος για Σίφνο & Σέριφο Γιώργος Γαβαλάς) διευρύνοντας τις δράσεις του με μουσικές συναυλίες σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Η αρχή έγινε με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το 2021 στο μεσαιωνικό οικισμό του Κάστρου με το μουσικό σχήμα «Σελάνα Βασιλεύουσα» και τη συμμετοχή της mezzo soprano Victoria Maifatova σε ρεπερτόριο Tchaikovsky & Rachmaninoff. Η θερμή υποδοχή που έτυχε αυτή η πρωτοβουλία παρακίνησε και ενεθάρρυνε τις διοργανώτριες έτσι ώστε το φετινό πρόγραμμα του Bring your chair – Cozy Festival να περιλαμβάνει 3 μουσικές εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο για το κοινό, σε συνεργασία πάντα με την Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τη συνεργασία ιδιωτικού και κρατικού φορέα.

Την Κυριακή 21 Αυγούστου ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ με την παράσταση “Modes & Moods”.