Ο Γιάννης Αδαμάκης γράφει:

Ξεχάστηκα ανάμεσα σε παιδικά παιχνίδια. Χάθηκα σε ψηλά δωμάτια. Νοστάλγησα παλιές γεύσεις, παλιές μυρωδιές. Σαν να άκουσα πάλι τη φωνή της μητέρας μου να με καλεί στο σπίτι. Θυμήθηκα γνώριμες λέξεις που δυνάμωναν καθώς έσβηναν σιγά-σιγά οι ήχοι του δρόμου.

Ξεχάστηκα ανάμεσα σε κάδρα, με βαριεστημένες εικόνες, στους τοίχους. Υπέκυψα σε ανώφελες ζαβολιές.

Ξεχάστηκα ανάμεσα σε παλιές μουσικές. Ανάμεσα σε υπαινιγμούς. Ανάμεσα σε βλέμματα.

Αγχώθηκα για το πρωινό ξύπνημα του σχολείου, για τις οικογενειακές γιορτές που έπρεπε να ζήσω με το ζόρι. Για όλες τις αμφιβολίες μου. Για όλες τις στιγμές που χρειάστηκε να κρυφτώ από τον εαυτό μου.

Περιπλανήθηκα σε δρόμους δίπλα στη θάλασσα. Παραιτήθηκα από προορισμούς. Ακολούθησα με το βλέμμα μου τα πλοία να χάνονται.

Ένοιωσα την παρουσία μιας παλιάς αγάπης. Αισθάνθηκα εκείνο το πρώτο άγγιγμα στα δάχτυλα. Δάκρυσα από το άρωμα που αφήνει το χάδι.

Αφέθηκα στην αίσθηση της αθανασίας μιας καλοκαιρινής νύχτας.

Ύστερα γύρισα στις βαρετές «ώριμες» σκέψεις μου. Βρέθηκα να παρατηρώ τα πράγματα από ψηλά, να αναριγώ, να υποκρίνομαι, να λυπάμαι, μα και να παρακαλώ να ξανάρχιζαν όλα απ’ την αρχή.

Γιάννης Αδαμάκης (Ιούλιος 2017)


O Γιάννης Αδαμάκης

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Συνδύασε σπουδές Οικονομικών και Ζωγραφικής. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στο Εθνικό – Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη συλλογή της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, στις Δημοτικές Πινακοθήκες Αγρινίου, Αθηναίων και Καλαμάτας, όπως και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, στο οποίο εκλέχτηκε δύο φορές μέλος της Επιτροπής Κρίσεων και Κατατάξεων. Από το 1989 έως το 1999 δίδαξε ζωγραφική στις σχολές του Δήμου Κερατσινίου (τμήματα ενηλίκων). Την ίδια περίοδο υπήρξε μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής και σύμβουλος του Δήμου σε θέματα Τέχνης. Κείμενα του έχoυν δημοσιευτεί σε περιοδικά, εφημερίδες και καταλόγους τέχνης.


Φωτογραφία θέματος: Γιάννης Αδαμάκης, Δύο στρατιωτάκια,2017, 30Χ40 εκ, ακρυλικά σε λινό