Σαράντα χρόνια μετά το θάνατο του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α και το Πολεμικό Μουσείο, διοργανώνουν την έκθεση Μνήμες του ’40 – Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, όπου παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένο το έργο του για το αλβανικό έπος.

Τον πυρήνα του έργου του Αλεξανδράκη αποτελούν τα ελληνικά χαρακτηριστικά, το θάρρος, η αντοχή, η σωματική και πνευματική αφοσίωση και η αγάπη για την πατρίδα και για ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει.

Ως δεκανέας του πυροβολικού και πρώτα απ’ όλα στρατιώτης, στις λίγες ανάπαυλες της μάχης ζωγράφιζε με οποιοδήποτε υλικό υπήρχε διαθέσιμο.  Μολύβι, κιμωλία, πένα, μελάνι, αποτυπώνουν με τον πυρετό της έντασης εκφράσεις, στιγμές, χειρονομίες, τοπία, πρόσωπα, κινήσεις.

Η έκθεση, εκτός από τις υδατογραφίες, τα σκίτσα, τις ελαιογραφίες αλλά και τη χειροποίητη συλλογή από στρατιωτάκια του ζωγράφου, περιλαμβάνει ιστορικές φωτογραφίες, εφημερίδες της εποχής, έγγραφα του ‘40, αλληλογραφία από το μέτωπο, αυθεντικά αντικείμενα του Ελληνικού, Ιταλικού, Γερμανικού και Βουλγαρικού στρατού, καθώς και αφίσες από εικονογραφίες του ζωγράφου Νείρου.

Μέσα από την ποικιλία των εκθεμάτων, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν την ιστορική διαδρομή όλης της εποποιίας του 1940 και να αποκομίσουν ειδικότερες γνώσεις από την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο γιατί  όπως, εδώ και αιώνες γνωρίζουμε, η ανθρώπινη ψυχή έχει ανάγκη να τροφοδοτείται από το ιστορικό παρελθόν, να διδάσκεται, να ευαισθητοποιείται  και να διαμορφώνει εθνική συνείδηση.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 19.00 η εκδήλωση Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί με απαγγελίες από ποιήματα του Δ. Σολωμού, Κ. Παλαμά & Αγ. Σικελιανού, προβολή του ντοκιμαντέρ του Νέστορα Μάτσα Με την εικόνα, το λόγο και το Φρόνημα και συμμετοχή της Αθηναϊκής Δημοτικής Μαντολινάτας Εξαρχείων – Νεαπόλεως Ο Διονύσιος Λαυράγκας με τραγούδια της τραγουδίστριας του έπους Σοφίας  Βέμπο.