Με σημαντικά μνημειακά έργα και πολλές βραβεύσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο –πρόσφατα βραβευμένη με το 1ο βραβείο στον Κυπριακό Διαγωνισμό Γλυπτικής για το Πάρκο του Προεδρικού Μεγάρου στη Λευκωσία– στην νέα αυτή έκθεση η γλύπτρια παρουσιάζει έργα της περιόδου 2010 – 2018.

Γλυπτά σε γύψο, ρητίνες, αλουμίνιο, μολύβι και ορείχαλκο και πολλά σχέδια, για τα οποία αναφέρει η ίδια: «Το σύνολο του έργου που παρουσιάζω είναι η σχηματοποίηση της βιωματικής μου μνήμης μέσα από την ομορφιά αλλά και την θλίψη της ιστορίας της Πόλης της Αμμοχώστου. Η ζωή ενός εκτοπισμένου καταντά μεταφυσική, η απώλεια τον ακολουθεί οδυνηρά παντού ενώ πορεύεται, θεωρώντας ότι συνεχίζει να ζει… Στα δύο άκρα της αίθουσας εγκαθίστανται η «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα» και τα «Σχέδια» τα οποία δημιουργώντας ένα χωροχρονικό φάσμα ανακαλούν αποσπασματικά την πρότερη μνήμη μου. Η σκηνική παρουσία των κατοίκων με φόντο την έρημη πόλη και τους ήχους της ζωής της, υποδηλώνουν το χθες και επικαλούνται το αύριο. Το έργο αυτό αποτελεί μοντέλο της προσωπικής και καλλιτεχνικής μου έκφρασης που απόρροια της είναι το μνημειακό γλυπτό το οποίο βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο στο Πάρκο του Προεδρικού στη Λευκωσία, Κύπρο. Οι συνθέσεις που παρεμβάλλονται, ενώ φαινομενικά λειτουργούν ως μονάδες, ανήκουν σε ένα ευρύτερο σύνολο με συνεχή αναφορά στην πόλη, το οποίο κορυφώνεται στο «24ωρο Τοπίο». Το έργο αυτό εκφράζει την κυκλική δομή της μνήμης και ταυτίζεται με τις ανατολές και τις δύσεις της πόλης».

Για την τέχνη αναφέρει. «… η Τέχνη είναι συνυφασμένη με το ήθος, μια νοητική και αισθητική ευφυία υψηλής στάθμης. Είναι η Ποιητική της ζωής. Ένας καλλιτέχνης πρέπει να μπορεί να μεταπλάθει τη σκέψη και την ομορφιά σε τέχνη και να τα καταθέτει στη δουλειά του. Μέσα από τη διαδικασία να ανακαλύψει το πρωτότυπο δικό του, πρέπει να συναντήσει και να ανατρέψει όσα προηγήθηκαν. Να εφαρμόσει την τεχνογνωσία αιώνων και ταυτόχρονα να επιχειρήσει κάτι νέο”.

«Ο εικαστικός λόγος της Μάρως Μπαρτζίλη δομείται μέσα από γεωμετρικές σχηματοποιήσεις, προσφέροντας στον θεατή την δυνατότητα να βλέπει το εικαστικό αντι- κείμενο μέσα από διάφορες οπτικές γωνίες. Φως και σκιά, κίνηση και ακινησία, θεατό και αθέατο, συμπλέκονται και συναιρούνται σε μια αδιάσπαστη ενότητα», αναφέρει η Δρ Νάντια Στυλιανού, Μορφωτική Σύμβουλος του Σπιτιού της Κύπρου, στον κατάλογο της έκθεσης.

Μάρω Μπαρτζίλη

Η Μάρω Μπαρτζίλη γεννήθηκε στην Αμμόχωστο της Κύπρου. Με σπουδές στα πανεπιστήμια του Καρόλου στην Πράγα, του Aix-en-Provence και τη Σορβόννη, σπούδασε Γλυπτική, Θεωρητικά, Μέταλλο και Τέχνη του Βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1978-1985). Ως υπότροφος του ΙΚΥ (1983-1986) για μεταπτυχιακές σπουδές, δούλεψε με αντικείμενο τα διάφορα υλικά. Έχει στο ενεργητικό της έξη ατομικές εκθέσεις και πολλές ομαδικές. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ, ΕΚΑΤΕ, του Συλλόγου Γλυπτών και του Κέντρου Εικαστικών Μεσογαίας.

Έργα της βρίσκονται στην Κρατική Πινακοθήκη της Κύπρου, στη Συλλογή της Τράπεζας Κύπρου, στη Συλλογή του Σπιτιού της Κύπρου, σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία και αλλού.


Κεντρική Φωτογραφία: 24 hour landscape Resin, plywood, carton, canvas, colour 2017-2018 70x210x30cm