Μνημεία που τιμούν πωλητές δρόμου, Αμερινδιάνους και μια σκλάβα που αργότερα έγινε πλούσια γαιοκτήμων εμφανίστηκαν – κατά μία έννοια – στο Λος Άντζελες. Πρόκειται για εικονικά μνημεία, ορατά λόγω τεχνολογίας διευρυμένης πραγματικότητας χάρη σε νέα συνεργασία του Los Angeles County Museum of Art (LACMA) και της Snap Inc., της μητρικής εταιρείας του Snapchat.

Έχουν σχεδιαστεί κατά τρόπον ώστε η εμπειρία να είναι εφικτή μέσω της κάμερας του Snapchat σε τοποθεσίες όπως το ίδιο το LACMA, το MacArthur Park, το Earvin “ Magic” Johnson Park και το Los Angeles Memorial Coliseum. Όσοι είναι στην περιοχή μπορούν να ανακαλύψουν τα εικονικά μνημεία, αναζητώντας τις «πινακίδες» τους στον χάρτη του snapchat. Μπορεί, όμως, να τα δει ο οποιοσδήποτε, οπουδήποτε στον κόσμο, ανατρέχοντας, στο κινητό του, στο lacma.org/monumental.

Οι εικονικές εμπειρίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το έργο της Mercedes Dorame για την παρουσία στο παρελθόν, παρόν και μέλλον, των Τόνγκβα, φυλής Αμερινδιάνων στην περιοχή του Λος Άντζελες:

Τις ιστορίες συνδεσιμότητας κατά μήκος της διαδρομής του μαραθωνίου των Ολυμπιακών Αγώνων του 1932 στο Λος Άντζελες που αφηγείται ο Glenn Kaino:

Την απότιση από την Ada Pinkston φόρου τιμής στην Bridget “Biddy” Mason:

«Εν μέσω των γεγονότων του περασμένου καλοκαιριού, όταν γκρέμιζαν μνημεία, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπήρχε χρόνος να περιμένουμε για να ανεγείρουμε νέα μνημεία από μπρούτζο» τόνισε, μιλώντας στο Designboom, ο διευθύνων σύμβουλος του LACMA Michael Govan. «Πρέπει όλοι να συζητάμε για αυτές τις διαφορετικές ιστορίες τώρα και τώρα να ανεγείρουμε μνημεία για αυτές. Σε όλο το Λος Άντζελες και στο σπίτι, μέσω του snapchat οι επισκέπτες μπορούν να έχουν την εμπειρία αυτών των εικονικών μνημείων, τα οποία είναι ζωντανά και είναι της παρούσης, και ευελπιστούμε ότι θα ανοίξουν την πόρτα για σημαντικές και επίκαιρες συζητήσεις» προέτρεψε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ