Η γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ εγκαινιάζει την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, (6μ.μ. με 10μ.μ.) την πρώτη ατομική έκθεση της Ειρήνης Μνατσακανιάν με τίτλο ‘’ΜΝΗΜΗ ΠΟΥ ΧΑΡΑΖΕΙ’’.

Από την αρχή της εικαστικής της πορείας η Ειρήνη Μνατσακανιάν έχει ως αφετηρία τον άνθρωπο. Προσωπικά βιώματα, μνήμες, γεγονότα, πράξεις και εικόνες που ξεκινούν από τον ίδιο της τον εαυτό μεταποιούνται σε στοιχεία του εικαστικού της λόγου. Θέτει ερωτήματα που την απασχολούν και πυροδοτεί εμβόλιμα έναν διάλογο με σκοπό να εγείρει συναισθήματα – συγκινήσεις στον θεατή, επιδιώκοντας μέσω του έργου της στο μοίρασμα μιας κοινής εμπειρίας.

Η συνθήκη του πρόσφυγα που εκδιώκεται από την χώρα του σήμερα γίνεται επίκαιρη και η ιστορία επαναλαμβάνεται, ενεργοποιώντας στην μνήμη της τις τέσσερις γενιές προσφύγων από την Αρμενία που ακολουθούν την ιστορία της οικογένειάς της. Κατά πόσο η ταυτότητά μας ορίζεται από την καταγωγή μας; Ορίζει όμως η καταγωγή την ταυτότητά μας

Η Ειρήνη Μνατσακανιάν, κατανοώντας  πόσο σημαντική κι εύθραυστη είναι η μνήμη, τυπώνει, σφραγίζει ίχνη ξεχασμένα από το χρόνο και με ισχυρή πίεση είναι σαν να επαναλαμβάνει ξανά και ξανά την ιστορία. Καρφώνει τον κενό και τον γεμάτο χώρο  και γεμίζει το λευκό με την καθαρότητα της γραμμής. Απλώνει χρώματα τρυφερά, υδάτινα, φίλτρα της μνήμης, που γίνονται ένα σώμα  με το χαρτί. Το μέταλλο γίνεται πεδίο εγγραφής της μνήμης. Η φθορά της εγγραφής, γίνεται φθορά της ανάμνησής. Τραβώντας  χαράξεις πάνω στην μήτρα του μετάλλου, θαρρείς γίνονται χαράξεις στην ψυχή χωρίς επιστροφή.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ειρήνη Μνατσακανιάν γεννήθηκε στο Ερεβάν (Αρμενία) το 1988 και από το 1991 κατοικεί στην Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη Γραφικών Τεχνών – Εκτυπώσεων (2009) και αριστούχος της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (2015), με δασκάλους τον Γιάννη Καστρίτση στην ζωγραφική και την Δήμητρα Σιατερλή στην χαρακτική. Παράλληλα ασχολείται και με άλλα είδη εικαστικής έκφρασης όπως την φωτογραφία, κεραμική, χειροποίητο κόσμημα και graphic design. Από το 2012 συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και δράσης και είναι μέλος της ομάδας «Εν Φλω». Ενδεικτικές εκθέσεις: 2014, ΟSA (organiso scena artistic), φιλοτέχνησε με έργο της αφίσα προγράμματος εκδηλώσεων Λοκάρνο, (Ελβετία). 2014, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, συμμετείχε στην ομαδική έκθεση «Όταν η εικόνες αφηγούνται: Αφιέρωμα στην Τόνια Νικολαΐδη», Θεσσαλονίκη. 2014, Μουσείο Γουναρόπουλου συμμετείχε με το Εργαστήριο Χαρακτικής και Έντυπής Τέχνης Φλώρινας στην έκθεση: «Ένα ποίημα Μία εικόνα», Αθήνα. 2015, συμμετείχε στην ομαδική έκθεση «Αόρατη Ασάλευτη Παρουσία» gallery Tεχνοχώρος, Αθήνα. 2015, συμμετείχε στην ομαδική έκθεση «100 χρόνια μετά», αφιέρωμα για την επέτειο τον 100 χρόνων της Αρμένικης Γενοκτονίας  gallery Τεχνοχώρος, Αθήνα.  Δράσεις: 2013, project  «ΣΙΣΥφως», με την  ομάδα ΕΝ ΦΛΩ «ART  ATHINA 2013». 2015, project «Mικροϊστορίες» με την ομάδα  ΕΝ ΦΛΩ «ART ATHINA 2015».