Ο ζωγράφος Μιχάλης Μανουσάκης δημιουργεί για πρώτη φορά μια in situ εγκατάσταση σκηνοθετώντας ο ίδιος παιχνίδια και αντικείμενα της σπάνιας προσωπικής του συλλογής, φωτογραφίες και άλλα αρχειακά τεκμήρια, δικά του προσωπικά κείμενα. Ο τίτλος Ένα μέτρο προσδιορίζει  το ύψος που τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο.

Ο καλλιτέχνης επιλέγει συνειδητά να κατασκευάσει την προθήκη-κιβωτό με τα παιχνίδια στο ύψος των παιδιών, ανασύροντας οικίες εμπειρίες και μνήμες από την ανιδιοτελή, γεμάτη ένταση και ορμή, χαμένη παιδικότητά μας, σε μια ύστατη προσπάθεια διαφυγής από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Η «κιβωτός» του είναι γεμάτη από σπάνια ελληνικά, ευρωπαϊκά, γιαπωνέζικα και αμερικάνικα παιχνίδια της περιόδου 1897 -1965. Με σεβασμό στην ιστορική συνέχεια, αλλά και με ορατή τη μυθοπλαστική διάθεση ο Μανουσάκης «μιλά» για την ιστορία, τον πόλεμο, τις κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες, την οικονομική εξαθλίωση και κυρίως την ακούσια συμμετοχή του παιδιού σε ένα παιχνίδι καταστάσεων και ρόλων που καθορίζεται από τους μεγάλους και την ίδια στιγμή, χωρίς να τους ονοματίζει, υπαινίσσεται τους υπαίτιους, τους συνεργούς, τους δράστες των δεινών της ελληνικής ιστορίας.

Επιμέλεια: Κλεάνθη-Χριστίνα Βαλκανά

  • Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η έκθεση «Ένα μέτρο» είναι η μία από τις 3 εκθέσεις που εγκαινιάζονται την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00.

Συγκεκριμένα:

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνεχίζοντας την πολιτική παραγωγής νέων έργων εγκαινιάζει τρεις νέες εκθέσεις την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00.

-Στην αίθουσα νέων έργων την έκθεση Current Pasts του Βαγγέλη Βλάχου και του Ιβάν Γκρουμπάνοφ

-Στο μεσοπάτωμα την παιγνιώδη εγκατάσταση Ένα μέτρο του Μιχάλη Μανουσάκη

-Στο χώρο των νέων μέσων την οπτικοακουστική εγκατάσταση ΤΕΤΤΙΞ της Φοίβης Γιαννίση.
(Οι δύο εγκαταστάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της εκθεσιακής σειράς του ΕΜΣΤ Κάθε μήνα).