Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Μαδένη

η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2011.

Ύλη, φως, πνεύμα, ζυμώνονται στην παλέτα του ζωγράφου για να δούμε τη ζωή μέσα από την πρωτότυπη γραφή του. Συναισθηματικές αποχρώσεις δίνουν ζωή στον άνθρωπο για ένα ταξίδι που δεν γνωρίζεις ποτέ την επόμενη στάση. Ο ζωγράφος, με αποσκευές χρώματα, σχήματα και άλλα υλικά που δεν έχουν όνομα, ψάχνει για τον μυστικό κώδικα της ζωής.

Οι σκέψεις του Μιχάλη Μαδένη για τη νέα του δουλειά καταγράφονται σε ένα διάλογο με τη Τζούλια Δημακοπούλου. Παρακάτω παρατίθεται ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Τ.Δ. Διακρίνω έναν όγκο δουλειάς που μόνον ψήγματα είχαμε δει μέχρι σήμερα και εκ πρώτης όψεως φαίνεται η ωρίμανση μακροχρόνιου αγώνα για να εκφράσεις την άφαντη πλευρά σκέψεων και συναισθημάτων βαθύτατα προσωπικών. Ας ξεκινήσουμε από την διαδικασία που σε οδήγησε σ’ αυτή την ενότητα.

Μ.Μ. Έχω ήδη 20 χρόνια πορείας και είναι φανερό ότι η ανθρώπινη φιγούρα ήταν πάντα πρωταγωνιστής στην δουλειά μου από παλαιότερα. Το άτομο  μπροστά στους προβληματισμούς του, στις ευθύνες του, στο ευάλωτο της ευαισθησίας του.

Αυτή η καινούργια ενότητα που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της τελευταίας πενταετίας· ένας καινούργιος δρόμος, δύσκολος, χωρίς τα στοιχεία χρόνου και τόπου· η μεταφορά σε μεγάλα τελάρα παλαιότερων σκέψεων και προσπαθειών· η αποτύπωση συναισθημάτων που είναι η πηγή που μας δίνει ενέργεια.

Ο άνθρωπος επομένως· μια οντότητα προβληματισμένη, βασανισμένη, μέσα στην καθημερινότητά της, που συγχρόνως όμως είναι υπεύθυνη και φέρει το βάρος της ιστορίας της· παρόντα τα σύμβολα και οι υπόγειες αναφορές σε οικουμενικές ιδέες· χωρίς όμως να μένουμε στα σύμβολα· ή στην  πίστη, με την σημασία που έχει για μας τους ίδιους.

Ο ποιητής  και κριτικός Κωνσταντίνος  Μπούρας αναφέρει μεταξύ άλλων σχολιάζοντας το έργο του Μιχάλη Μαδένη: «Οι άνθρωποι που ζωγραφίζει ο Μιχάλης Μαδένης κουβαλάνε ένα πένθος, άλλοτε στη ματιά, άλλοτε στα αντικείμενα που φέρουν ή κρατάνε με τα χέρια τους κι άλλοτε σε μια θλίψη διάχυτη που αναδίδεται μέσα από όλους τους πόρους του κορμιού τους.»

Ο Μιχάλης Μαδένης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1960. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας, 1985-1990, με δάσκαλο στο προκαταρκτικό τον Τ. Πατρασκίδη και στη συνέχεια τον Π. Τέτση.
Συνέχισε τις σπουδές του στην Ελεύθερη Ακαδημία Τεχνών της Χάγης, 1991-1994, με υποτροφίες από το Ολλανδικό κράτος και το ΙΚΥ. Έχει παρουσιάσει 12 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.