Μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η έκθεση του Μιχάλη Μακρουλάκη στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Θεοχαράκη, μέρος της έκθεσης μεταφέρεται για να παρουσιαστεί στη γενέτειρα του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου, τη Σύρο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 4 Αυγούστου στην Έπαυλη Τσιροπινά στην γραφική Ποσειδωνία. Η έκθεση διοργανώνεται με πρωτοβουλία και επιμέλεια του γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης, επίτιμου δημότη Ερμούπολης Κώστα Ιωαννίδη, ο οποίος είχε και την ιδέα για τη μεταφορά της έκθεσης.

Έτσι η «Αρμονία των εικόνων» -αυτός ήταν και ο τίτλος της έκθεσης στο Ίδρυμα Θεοχαράκη -του πάντα γαλήνιου ζωγράφου θα μεταφερθεί και στην πολυαγαπημένη του ιδιαίτερη πατρίδα. Η έκθεση στην Έπαυλη Τσιροπινά πεπεριλαμβάνει χαρακτηριστικά έργα της εξελικτικής πορείας του ζωγράφου από το 1956 έως το 2013.

Έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, φιλοτεχνημένα στην Αθήνα, τη γενέτειρά του τη Σύρο, αλλά και την Τεχεράνη όπου έζησε ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του, φανερώνουν την αμετακίνητη θέση του Μιχάλη Μακρουλάκη απέναντι στη γαλήνια ενατένιση της ζωής και του έρωτα. Πρόκειται για έργα που εκπέμπουν το ελληνικό φως, έτσι όπως το απαθανατίζει ο Μιχάλης Μακρουλάκης στα μοναδικά τοπία του από νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα των Κυκλάδων, αλλά και στις νεκρές φύσεις του, στα πορτρέτα του, στα γυμνά ή στις εικόνες της καθημερινότητας, που αποκαλύπτουν αυτή την ίδια την ομορφιά της ζωής. Κι ακόμα άλογα, σκυλιά, λουλούδια, φυτά, πεταλούδες και φρούτα που συνθέτουν την ζωγραφική κοσμογραφία του Μιχάλη Μακρουλάκη. 

«Γεννήθηκα στην Ερμούπολη στις 31 Μαϊου του 1940, λίγους μήνες πριν από την είσοδο της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει ο ίδιος ο ζωγράφος. «Επειδή βομβαρδιζόταν το λιμάνι, ανεβήκαμε στο εξοχικό της οικογένειας της μητέρας μου στην Παρακοπή και μείναμε εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου, περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Πιστεύω ότι η έμφαση στην παρατήρηση της φύσης και η εμμονή μου στην ερμηνεία της προέρχονται από εκείνες τις πρώτες εικόνες της ζωής μου στην ύπαιθρο. Όσο μεγαλώνω, τόσο πιστεύω πως οι πρώτες εμπειρίες είναι πολύ πιο καθοριστικές απ’ αυτές που έχει κανείς στην ενήλικη ζωή του», καταλήγει.

«Η Σύρος είναι για μένα μια δεύτερη πνευματική πατρίδα» σημειώνει από την πλευρά του ο αμετανόητος εραστής του νησιού Κώστας Ιωαννίδης, με την επιμέλεια του οποίου είχαν διοργανωθεί τα προηγούμενα χρόνια στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων. «Με το Μιχάλη Μακρουλάκη μας συνδέει βαθιά φιλία ετών. Θεώρησα απαραίτητο η ιδιαίτερη πατρίδα του να έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το έργο του μέσα από την μεταφορά μέρους της έκθεσης από το Ίδρυμα Θεοχαράκη και ευχαριστώ τόσο τον Βασίλη, όσο και την Μαρίνα Θεοχαράκη που μας έδωσαν το πράσινο φως. Επιλέξαμε την Έπαυλη Τσιροπινά, η οποία μετά την ανακαίνιση της, αποτελεί ιδανικό χώρο φιλοξενίας της έκθεσης, αλλά και γιατί η Ποσειδωνία είναι ο τόπος που ο Μιχάλης Μακρουλάκης διαμένει σχεδόν μόνιμα εδώ και χρόνια,  ενώ εγώ επιστρέφω εδώ και πολλά καλοκαίρια». 

Ο Κώστας Ιωαννίδης είχε και την πρωτοβουλία για την διοργάνωση της συναυλίας που θα δώσουν το Σάββατο 27 Ιουλίου 2013 στις 21.15, στην έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, ο λαϊκός συνθέτης  Βαγγέλης Κορακάκης και ο στιβαρός λαϊκός ερμηνευτής Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο οποίος αποτελεί τον ιδανικό εκφραστή των τραγουδιών του πρώτου. Θα παρουσιάσουν τραγούδια από την κοινή τους δισκογραφία, καθώς και τραγούδια δημιουργών της γενιάς τους που γράφουν ιστορία άλλα και επιλεγμένα παλιότερα λαϊκά, με στόχο το κοινό της Σύρου να χορέψει και να τραγουδήσει μαζί τους.