Η Ιωάννα Καζάκη, εικαστικός απο την Θεσσαλονίκη συμμετέχει σε ατομική έκθεση στο Trento Art Festival, το πρώτο φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης στην Ιταλία αμιγώς ψηφιακό, στο οποίο παρουσιάζουν την δουλειά τους 122 καλλιτέχνες συνολικά, με πάνω από 500 έργα τέχνης σε μια διαδικτυακή έκθεση που εκτείνεται σε 20.000 τμ. εικονικού χώρου.

Τα 44 projects που προβάλλονται είναι από πολλές χώρες αλλά κυρίως από όλη την Ιταλία και την Ελλάδα, η οποία σε αυτή την Έκθεση είναι η τιμώμενη χώρα.

“ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ-ΥΠΝΟΒΑΤΕΣ” 2019 είναι Μεταβλητών διαστασεων εγκατάσταση που αποτελείται από γλυπτά με χαρτομάζα ,Λαδοπαστέλ σε κατασκευή κοίλης φόρμας από χαρτομάζα.Ανήκουν σε μια σειρά έργων με τον γενικό τίτλο “Σκιαγραφήσεις”.

Το έργο προκύπτει απο την ενδοσκόπηση του εαυτού σε συνδυασμό με την παρατήρηση του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του.

Παρατηρώντας τους ανθρώπους προσπαθώ να διαβάσω τα μονοπάτια της ψυχής στον χάρτη του σώματος.

Ποιά είναι αυτή η σκοτεινή όψη της ανθρώπινης φύσης που τον οδηγεί να καταστρέφει την εικόνα του;
Πόσο πολύ ο απωθημένος και στοχοποιημένος απο θρησκευτικά πιστεύω και κοινωνικές προκαταλήψεις Αλλος- Εαυτός η “Σκιά”, οδηγεί τον άνθρωπο να γίνεται αυτοκαταστροφικός ;
Πόσο εύκολα μπορεί ο άνθρωπος να γίνει υπάνθρωπος;

Σιλουέτες κόντρα στο Λυκόφως μεταξύ μέρας και νύχτας ,ύπνου και ξύπνου υπνοβατούν σε μια ατμόσφαιρα του ενδιάμεσου ,συνείδησης και μη συνείδησης ,πραγματικότητας και υπερπραγματικότητας. Κακοφορμισμένες απο τον σύγχρονο τρόπο ζωής ,παγιδευμένες στον σκιώδη εαυτό τους ανθρώπινες μορφές ακροβατούν σε ένα πλανήτη που έχει χάσει τις ισορροπίες του.

Υπνοβατούν πάνω από ονειρικές αρχετυπικές πόλεις που στην πορεία του έργου εξελίχθηκαν απο το Τσατάλ Χουγιούκ την πρώτη πόλη του ανθρώπου στις πόλεις της εικονικής πραγματικότητας του Matrix( μήτρα -μήτηρ και πόλις). Ξεκομμένη από την οργανική ζωή της φύσης η τσιμεντούπολη και μέσα της κλεισμένοι οι σύγχρονοι “Δεσμώτες” κακοφορμισμένοι και αποστειρωμένοι βιώνουν την ψευδαίσθηση μιας ασφαλούς ιδιωτικότητας.

Η Ιωάννα Καζάκη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ζωγραφική και χαρακτική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης Accademia di Belle Arti di Roma Italia.

Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε πέντε ατομικές εκθέσεις όπως και σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις, Art Fairs και Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα, Ρωσία, Ισπανία Ιταλία ,Δανία και Ιαπωνία. To 2019 βραβεύτηκε στον διεθνή διαγωνισμό Art Olympia στο Τόκιο.

Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες συλλογές : Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Δημοτική πινακοθήκη Αθηνών, Πινακοθήκη της εταιρείας« Εγνατία οδός», Πινακοθήκη Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, Συλλογή I.N.A.C(Instituto Nazionale d’Arte Contemporanea)Ρώμη Ιταλία, M.A.P. MUSEO Mediterraneo DELL’ ARTE PRESENTE Brindisi Ιταλία, και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Επιμέλεια: Trento Art Festival / Mauro Defrancesco

Το Trento Art Festival είναι ένα καινοτόμο έργο για το ιταλικό τοπίο. Ο Art Director Mauro Defrancesco αναφέρει πώς σχεδιάστηκε το πρώτο αμιγώς ψηφιακό φεστιβάλ στην Ιταλία. Η πλοήγηση πραγματοποιείται στις πλατφόρμες Kunstmatrix για τα έργα της έκθεσης και στην Kooness για το εμπορικό μέρος.

Το έργο γεννήθηκε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, αναπτύχθηκε με οικολογικά βιώσιμες αρχές ως μια απάντηση στην κρίση που περνάει ο παραδοσιακός τόπος συνάντησης και προβολής των έργων τέχνης.

Το Φεστιβάλ αποτελείται από τρεις ενότητες: Κύρια ενότητα, Trento Art Prize, Open Section. Συν μια ιδιαίτερη προβολή- Focus αφιερωμένη στην Ελλάδα.

Από τις 24/2/2021 έως 15/3/2021, συλλέκτες, επαγγελματίες, αλλά και επισκέπτες, μπορούν να συνδεθούν στον ιστότοπο του Φεστιβάλ, να εμβυθιστούν στα έργα μεμονωμένων καλλιτεχνών και γκαλερί και να περιηγηθούν στα 3D εικονικά δωμάτια του Φεστιβάλ.