Στη συναυλία που έχει διαμορφωθεί ειδικά για το Gazarte, η Misia θα παρουσιάσει, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, παραδοσιακές fado μελωδίες με στίχους από ποιήματα μεγάλων ποιητών όπως οι José Saramago, Lobo Antunes, Fernando Pessoa κ.α.

«Στη χώρα της Σαπφούς και του Κωνσταντίνου Καβάφη είμαι βέβαιη ότι αυτά τα fados θα αγγίξουν την ψυχή κάθε ακροατή» γράφει η ίδια στο κείμενο που συνέταξε προσωπικά για τη συναυλία στην Ελλάδα.

Η σύγχρονη ιέρεια των fados, έρχεται για να μας παρασύρει με την φωνή και την ερμηνεία της σε υπέροχα μουσικά ταξίδια με αφετηρία την Πορτογαλία και προορισμό κάθε γειτονιά του κόσμου!

Μία βραδιά γεμάτη ποιητική μελαγχολία και θεατρικότητα που περνάει μέσα από τους δρόμους της αγάπης, του αποχαιρετισμού, της απώλειας.

Η σπουδαία ερμηνεύτρια που έχει βάλει την προσωπική της σφραγίδα στην ιστορία των παραδοσιακών τραγουδιών της χώρας της, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί μία σύγχρονη πρέσβειρα του fado, την κατά πολλούς διάδοχο της σπουδαίας Αmalia Rodrigues.

«H γλώσσα είναι σημείο από το οποίο μπορείς να δεις ολόκληρο τον κόσμο» λέει ο πορτογάλος συγγραφέας Virgílio Ferreira. Γι΄αυτό και όταν λέμε Misia and her Fado είναι σα να λέμε Misia and her Poets. «Γιατί η ποίηση υπήρξε από την αρχή η βασική μου έμπνευση» ομολογεί η ίδια. «Οι μελωδίες του Fado είναι τοσο όμορφες και μελαγχολικές, αλλά χρειάζομαι και τα λόγια για να να μπορέσω να τραγουδήσω το μαγαλείο της ζωής. Ολα αυτά τα 20 χρόνια, οι πιο σημαντικοί πορτογάλοι συγγραφείς και ποιητές έγραψαν για τα fados μου, ενώ έψαξα και βρήκα τα λόγια εκείνων που δεν είναι πια μαζί μας.»

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί την αποκαλούν “the anarchist of Fado”, αφού η Misia έδωσε το δικό της στίγμα στο Fado ανοίγοντας νέους δρόμους στη μουσική. Ποιητές και λογοτέχνες παγκοσμίου εμβέλειας έγραψαν αποκελιστικά για εκείνη, ενώ στις ηχογρφήσεις της συνδύασε το παραδοσιακό τρίο εγχόρδων με όργανα που την ενέπνευσαν από την παιδική της ηλικία όπως το ακορντεόν και το βιολί. Ο πρωτοποριακός fado ήχος που δημιούργησε διέδωσε τη φήμη της σε όλη την Ευρώπη, μέχρι και την Ιαπωνία κάνοντας λόγο για μία καλλιτέχνιδα με μοναδική φωνή και καινοτόμες ιδέες, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο “Amalia Rodriges” στην κατηγορία “International Revelation”.

Φάδο, στα πορτογαλικά σημαίνει “μοίρα” ή “πεπρωμένο” και πρόκειται για ένα είδος μουσικής που εντοπίζεται τη δεκαετία του 1820 στην Πορτογαλία, σίγουρα όμως είχε παλαιότερες ρίζες. Η μουσική έχει σχέση με την πορτογαλική λέξη “saudade”, μια από τις δυσκολότερες λέξεις προς μετάφραση: είναι ένα είδος προσμονής, αλλά κι ένα μείγμα νοσταλγίας, λύπης, πόνου, ευτυχίας και αγάπης.