Μια αποκαλυπτική και καθηλωτική αφήγηση για την άγρια διαμάχη στη Βόρεια Ιρλανδία και τα επακόλουθά της, με αφορμή μια πραγματική ιστορία φόνου.

Τον Δεκέμβριο του 1972, μασκοφόροι εισβολείς αρπάζουν από το σπίτι της στο Μπέλφαστ την Τζιν Μακόνβιλ, μια μητέρα δέκα παιδιών. Τα παιδιά της δεν την ξανάδαν ποτέ. Η απαγωγή της ήταν ένα από τα πλέον περιβόητα επεισόδια της άγριας διαμάχης που είναι γνωστή ως oι Ταραχές. Όλη η γειτονιά ήξερε ότι υπεύθυνος ήταν ο IRA, όμως κανείς δεν μιλούσε. Το 2003 ανθρώπινα οστά ανακαλύφθηκαν σε μια παραλία. Τα παιδιά της Μακόνβιλ κατάλαβαν ότι ήταν η μητέρα τους όταν τους είπαν πως στο φόρεμα ήταν γαντζωμένη μια μπλε παραμάνα – με τόσα παιδιά, την είχε πάντα πρόχειρη για πάνες και σχισμένα ρούχα.

Με τον ρυθμό ενός θρίλερ, και με περίτεχνη αλλά καλογραμμένη δομή, η έρευνα σε βάθος του βραβευμένου Αμερικανού αρθρογράφου του New Yorker Patrick Radden Keefe αποκαλύπτει τον τρόμο, την απώλεια και τη σπαρακτική ματαιότητα ενός ανταρτοπόλεμου, οι συνέπειες του οποίου δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ. Από τους ακραίους τρομοκράτες του IRA, όπως η Ντολόρς Πράις, η οποία από νεαρή ηλικία έβαζε βόμβες στο Λονδίνο, τα κατασκοπικά παιχνίδια και τα βρόμικα κόλπα του Βρετανικού Στρατού, μέχρι τον Τζέρι Άνταμς, που διαπραγματεύτηκε την ειρήνη αλλά πρόδωσε τους σκληροπυρηνικούς συντρόφους του, το Μην πεις λέξη παρουσιάζει έναν κόσμο πάθους, εκδίκησης και οδύνης.

Βραβείο Orwell
National Book Critics Circle Award
Arthur Ross Book Award

Patrick Radden Keefe

Ο Patrick Radden Keefe (Πάτρικ Ράντεν Κιφ) είναι αμερικανός συγγραφέας και βραβευμένος αρθρογράφος του περιοδικού The New Yorker. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Νομική Σχολή του Γέιλ, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το LSE. Εκτός από το Say nothing, έχει γράψει άλλα δύο βιβλία που απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές. Το 2014 έλαβε το Βραβείο Feature Writing του National Magazine, ενώ το 2015 και το 2016 ήταν φιναλίστ για το Βραβείο Ρεπορτάζ του National Magazine. Ζει στη Νέα Υόρκη.