Είναι δύο από τα πιο δομικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης. Μας καθορίζουν, μας στιγματίζουν, αποτελούν τις πιο κομβικές στιγμές γνωριμίας με τον εαυτό μας…

Ο Έρωτας και ο Θάνατος. Είναι ικανός ο πρώτος να σπάσει τον μανδύα της σιωπής που περιβάλλει τον δεύτερο, να ξεπεράσει τον πόνο, τον θυμό αλλά και τον φόβο; Και ποιος είναι, άραγε, ο ρόλος του έρωτα αλλά και του θανάτου στη διαδικασία της δημιουργικότητας;

Σ’ αυτά και άλλα αντίστοιχα ερωτήματα θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας μέσα από την εκδήλωση «Μιλώντας για τον Έρωτα και τον Θάνατο στην ζωή και στην τέχνη», η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της δράσης «Επικοινωνία με τον κόσμο» και θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη το Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2017.

Πρόκειται για έναν κύκλο ομιλιών, στο πλαίσιο του οποίου καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ψυχοθεραπευτές, ακαδημαϊκοί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες θα καταθέσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους και έπειτα θα συνομιλήσουν με το κοινό. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η γλώσσα της τέχνης έχει την πιο κατάλληλη δυναμική για να περιγράψει και να αποτυπώσει τον έρωτα και το θάνατο, αυτές τις τόσο σημαντικές εμπειρίες ζωής.

Το πρόγραμμα των ομιλιών

Έρωτας και θάνατος στα μονοπάτια της ποίησης/ Στις 4 Φεβρουαρίου, 18.00-20.30
Έρωτας και θάνατος στην τέχνη/ Στις 11 Φεβρουαρίου, 18.00-20.30
Η διαλεκτική του ανθρώπινου & του θείου έρωτα/ Στις 4 Μαρτίου, 18.00-20.30
Έρωτας και θάνατος στους αδερφούς Καραμαζώφ/ Στις 11 Μαρτίου, 18.00-20.30
Έρωτας και θάνατος στο Σινεμά: «Η Θυσία» του Α. Ταρκόφσκι/ Την 1η Απριλίου, 18.00-20.30

Ταυτότητα εκδήλωσης

Μιλώντας για τον Έρωτα και τον Θάνατο στην ζωή και στην τέχνη
Κύκλος ομιλιών στο πλαίσιο της δράσης «Επικοινωνία με τον κόσμο»

Διοργανωτής: Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας

Συμμετέχουν οι: π. Α Αυγουστίδης (Αναπληρωτής Καθηγητής τμήματος Θεολογίας Εθνικού και Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), Ν. Αναγνωστοπούλου (Ψυχολόγος Μ.Α., ArT psy E.C.P.h), Χ. Ασπιώτη, Σ. Γουνελάς (συγγραφέας), Γ. Ζιώγας (Μαθηματικός, Εικαστικός, επ. Καθηγητής στη ΣΚΤ Φλώρινας), Δ. Κυριαζής (M.D., PhD, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής), Δ. Μαυρόπουλος (Θεολόγος, Συγγραφέας), Θ. Μουτσόπουλος (Αναπλ. Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού Πολυτεχνείο Κρήτης), Κ. Μπλάθρας, ‘Α. Μπούρα (Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, Ποιήτρια), Ο. Τοντόροβιτς (Καλλιτέχνης, εικονογράφος, βυζαντινολόγος)

Έργο: Γιάννης Ζιώγας, από τη συλλογή «Μυστικά Τοπία 2006-2007»