Το πρότζεκτ είναι μια ιδέα της Irini Athanassakis και αποτελείται από μια έκθεση, ομιλίες και περφόρμανς που θα πραγματοποιηθούν στον εκθεσιακό χώρο του TAF.

Στην αρχή υπήρχε το γάλα. Γιατί όταν δίνεται/δημιουργείται ζωή [ένα δώρο] το να λαμβάνεις μία επιπλέον προσφορά είναι ζωτικό: το (μητρικό) γάλα. Το γάλα, είτε είναι δεδομένο είτε όχι, παράγεται για να προσφερθεί και να ληφθεί, και στην πραγματικότητα θηλάζεται σχεδόν λαίμαργα. Η μοναδική και, εν μέρει απροσδιόριστη, μη αναπαράξιμη και διαρκώς μεταλλασσόμενη σύνθεση του μητρικού γάλακτος, όχι μόνο αποτελεί την ιδανική διατροφή για τα νεογέννητα μωρά, αλλά είναι ακόμη η μόνη, κατάλληλη διατροφή, καθώς οι ειδικοί την θεωρούν το χρυσό κανόνα της ανθρώπινης διατροφής. Ο μοναδικός του σκοπός είναι να προσφερθεί, και εφόσον ληφθεί, να φέρει ζωή, ανάπτυξη και ευτυχία στο νέο(γνο). Η προσφορά του (μητρικού) γάλακτος είναι ζωτική στο φαινόμενο του δεσίματος, και επομένως στο σχηματισμό του Εγώ και του Άλλου. Το Γάλα Πρότυπο μπορεί να θεωρηθεί ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανταλλαγής σωματικών υγρών, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένα μοντέλο μίας επερχόμενης, έξυπνης οικονομίας.

Η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά, εγκαταστάσεις, ηχητικά έργα και φιλμ. Παρουσιάζονται επίσης σκίτσα και συνθέσεις σε χαρτί που παρήγαγαν γυναίκες καλλιτέχνες, επιμελήτριες και ιστορικοί τέχνης με μητρικό γάλα, ενώ θα εκτίθεται και το βιβλίο της Irini Athanassakis “Milk. The Given. To Be Given». Passagen Verlag, Vienna 2018.

Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τη Λήδα Αναγνωστάκη (Επίκουρη Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας με έμφαση στις Ψυχοδυναμικές Θεωρίες), την Ελπίδα Καραμπά (θεωρητικό τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων), τη Ροζίτα Σπινάσα (συγγραφέα του ‘Στόμαστομαστό’) και την Irini Athanassakis (Συντάκτρια του MILK και συγγραφέα του “The Milk Manifesto: The Given. To Be Given”). Θα ακολουθήσει MILK περφόρμανς με το κοινό.

Συντελεστές

Σύλληψη: Irini Athanassakis
Επιμέλεια: Irini Athanassakis & Ήρα Σπαγαδώρου

Με τη συμβολή της Σωτηρίας Αντωνοπούλου, της Ντάνας Παπαχρήστου, του KEOS CULTURE και τη συμβολή του TAF/ the art foundation. Το MILK Book σχεδιάστηκε από τον Nik Thoenen και μεταφράστηκε από την Tessa Stevenson. Με τη συμβολή των Elisabeth von Samsonow, Antonio Lucci, Thomas Macho, Marcus Steinweg, Eva Laquièze-Waniek, Ernst Strouhal, Heinz Stahlhut.

Το MILK Manifesto αποτελεί μια συνεργασία με την Anna Godfrey.