Στις Εικαστικές Αναζητήσεις, ένα χώρο που προσφέρεται αφιλοκερδώς στους εικαστικούς καλλιτέχνες για να εκθέτουν το έργο τους, η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε) διοργανώνει στις 28 Απριλίου 2010 ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο Μίλα, μη φοβάσαι, εμπνεόμενο από την ομώνυμη έκδοση της, το βιβλίο Μίλα, μη φοβάσαι – 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο.

Με αντικείμενο το περιεχόμενο του βιβλίου, και αφετηρία έμπνευσης και τίτλο τον τίτλο του -που έγινε ήδη σλόγκαν σε σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, ταξιδεύοντας παράλληλα σε πολλά μέρη του κόσμου-, προγραμματίζουμε την παραγωγή μιας ομαδικής εικαστικής έκθεσης με ανερχόμενους και διακεκριμένους συμμετέχοντες.

Το προτεινόμενο στους εικαστικούς καλλιτέχνες θέμα «ΜΙΛΑ ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ», επίκαιρο όσο ποτέ σε εποχές ραγδαίων αλλαγών και κοινωνικών και πληθυσμιακών ανακατατάξεων, πέρα από το να αφορά σε περιστατικά που συνδέονται με τον σχολικό περίγυρο, επεκτείνεται δυνητικά ως προτροπή στην καθημερινότητα μικρών και μεγάλων, μιλώντας στην ουσία για κάτι πολύ βαθύτερο και ουσιαστικό: το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της ελευθερίας του ατόμου.

Σήμερα, σε ακόμη χαλεπότερους καιρούς εξάλλου, η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. εξακολουθεί να τολμά: στην προσπάθειά της τόσο για την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων όσο και την εξεύρεση πόρων για τα προγράμματά της έχει εκδόσει 4 βιβλία για παιδιά με την αφιλοκερδή συμμετοχή σπουδαίων συγγραφέων και εικονογράφων.

Άλλη σημαντική ενέργεια, είναι η λειτουργία των 2 συμβουλευτικών τηλεφωνικών γραμμών: Γραμμή Στήριξης 116 111 για παιδιά και εφήβους και Γραμμή-Σύνδεσμος 801 801 1177, για γονείς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς ψυχικής υγείας, με κεντρικό στόχο τους την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση προβλημάτων που αφορούν στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων και των οικογενειών τους, μέσω πληροφόρησης, ευαισθητοποίησης και ψυχολογικής υποστήριξης από παιδοψυχιάτρους, κλινικούς ψυχολόγους και επισκέπτες υγείας που απαντούν απευθείας στα τηλεφωνήματα ακόμη και των ανώνυμων ενδιαφερομένων.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται με τη θερμή συμμετοχή 70 περίπου εικαστικών που χρησιμοποιούν διαφορετικά πλαστικά μέσα, θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 28 Απριλίου 2010, στον Χώρο Τέχνης «Εικαστικές Αναζητήσεις», στην οδό Σπευσίππου 21, στο Κολωνάκι. Μέρος των πωλήσεων των έργων θα διατεθεί για τους σκοπούς της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Η συμμετοχή του Χώρου Τέχνης «Εικαστικές Αναζητήσεις» στη διοργάνωση της έκθεσης και η φιλοξενία της για τους σκοπούς της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. , οφείλονται στον δημιουργό τους Μελέτη Φικιώρη.

Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων Ίρις Κρητικού. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα εκδοθεί αναλυτικός κατάλογος. 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Ηώ Αγγελή, Σπύρος Αγγελόπουλος, Έλενα Ακύλα, Στέλιος Αλεξάκης, Άννα Αμπαριώτου, Φαίδων Αναστασιάδης, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Νικόλας Ανδρικόπουλος, Εύα Αποστολάτου, Χρύσα Αρώνη, Έφη Βάγκνερ, Κάτια Βαρβάκη, Λήδα Βαρβαρούση, Νινέττα Βελλή, Αλέξης Βερούκας, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Βίκυ Γεωργιοπούλου, Μαρία Γιαννακάκη, Ειρήνη Γκόνου, Άννα Γρηγόρα, Έλλη Γρίβα, Billy Γρυπάρης, Τάνια Δημητρακοπούλου, Γιάννης Διαμάντης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Στέφανος Ζαννής, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Φίλιππος Θεοδωρίδης, Raphael Jacob, Δαμιανός Ιωσηφίδης, Τζουλιάνο Καγκλής, Πέτρος Καραβέβας, Ελένη Καραγιάννη, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Ιωάννα Καφίδα, Φωτεινή Καφίδα – Τέρρα, Μιχάλης Κεφαλλωνίτης, Ανδρέας Κοντέλλης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Μαρίνα Κροντηρά, Θανάσης Μακρής, Καλλιρρόη Μαρούδα, Ειρήνη Ματσούκη, Στέλλα Μελετοπούλου, Τίμος Μπατινάκης, Μάρια Μπαχά, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Άννα Μπίλη, Μίλτος Παντελιάς, Έλενα Παπαδημητρίου, Κώστας Παππάς, Φάνης Παρασκευουδάκης, Σοφία Παρασκευοπούλου, Διατσέντα Παρίση, Γιάννης Παυλίδης, Χάρης Περιορέλλης, Βασίλης Πέρρος, Γιάννης Πετρής, Φώτης Πεχλιβανίδης, Ελιάννα Προκοπίου, Στέφανος Ρόκος, Δημήτρης Σαρασίτης, Αφροδίτη Σεζένια, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Βασίλης Σούλης, Ευανθία Σούτογλου, Μαρίνα Στελλάτου, Κωνσταντίνα Συλίκου, Δημήτρης Ταξής, Γιώργος Τσεριώνης, Στέφανος Τσιόδουλος, Μαρία Φιλιππακοπούλου, Ιωάννα Φωτάκη, Μάνος Χαμηλάκης, Πάβλος Χαμπίδης, Ηλίας Χαρίσης, Νίκος Χριστοφοράκης, Βάσω Ψαράκη.

Το βιβλίο Μίλα, μη φοβάσαι – 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο είναι των: Ελένης Δικαίου, Βαγγέλη Ηλιόπουλου, Τζέμης Τασάκου, των εικονογράφων: Λήδας Βαρβαρούση, Διατσέντας Παρίση, Βάσως Ψαράκη, του σκιτσογράφου Χρήστου Ζωίδη και ειδικών επιστημόνων, του οποίου κυκλοφορεί η 3η έκδοση, ενώ αποτελεί από την πρώτη στιγμή της έκδοσής της εργαλείο στα χέρια τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονιών, συμβάλλοντας στην πρόληψη της βίας.