Η Γκαλερί Σκουφά εγκαινιάζει την Πέμπτη 8 Μαΐου 2014, στις 7.30 μμ. την ατομική έκθεση φωτογραφίας της Κατερίνας Καλούδη, με τίτλο Μικρόκοσμος – Μακρόκοσμος. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 27 Μαΐου 2014.

Εμπνευσμένη από την αρχαιοελληνική ιδέα του Μικρόκοσμου και Μακρόκοσμου η Κατερίνα Καλούδη παρουσιάζει μια σειρά από φωτογραφικά έργα που εστιάζουν στην παρατήρηση των δομών της φύσης. Οι μίκρο και μάκρο κόσμοι, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, σχηματικά χαρακτηρίζονται από παρόμοια μοτίβα που αναδημιουργούνται σε όλα τα επίπεδα του κόσμου, από την μεγαλύτερη (συμπαντικό μέγεθος) στην μικρότερη κλίμακα (υπο-ατομική ακόμα και μεταφυσική), και από την «μυστηριακή» ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η δομή και η φόρμα φυσικών πραγμάτων. Ο άνθρωπος, και στην προκειμένη περίπτωση η φωτογράφος, βρίσκεται στη μέση αυτού του σχηματικού συστήματος και συνοψίζει με τον δικο της τρόπο  τους δύο κόσμους.

Πιο συγκεκριμένα, η Κατερίνα Καλούδη στο πλαίσιο αυτού του τρόπου σκέψης και παρατήρησης, δημιουργεί φωτογραφικά έργα τραβηγμένα από το ζωικό βασίλειο. Εστιάζοντας την προσοχή της στον μικρόκοσμο, προβάλλει φωτογραφικές απεικονίσεις που παραπέμπουν σε ευρύτερες όψεις του σύμπαντος και συμβολισμούς. Για παράδειγμα το φτέρωμα ενός πουλιού μεταφράζεται από την φωτογράφο σε πολύχρωμο θαλασσινό τοπίο,  το πιτσιλωτό μικροσκοπικό αυγό σε πλανήτη, ο εγκέφαλος ενός κοραλλιού σε φανταστικό νοητικό τοπίο, ενα κόκκαλο σε κυκλαδικό ειδώλιο, κλπ. Τέλος, στα πλαισια του μακροκοσμου διατηρεί με τον φακό της την φυσιολογική καθημερινή  απόσταση απο τον κόσμο και δημιουργεί λιτά και αυστηρά πορτραίτα ζώων.

Η Κατερίνα Καλούδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μαθηματικά και Τέχνη στο Hamilton College στη Νέα Υόρκη και Φωτογραφία στο  Royal College of Art στο Λονδίνο από όπου αποφοίτησε το 1986 με το Βραβείο Καλύτερης Δουλειάς. Εργάστηκε ως φωτογράφος για λογαριασμό γνωστών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Ταξίδεψε πολύ εντός και εκτός Ελλάδος, δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες της σε έντυπα και βιβλία.

Έργα της ανήκουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.