Το σπουδαίο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη “Μικρά Αγγλία” κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το 1997 και από τότε διατηρεί συνεχή ετήσια αναγνωσιμότητα, έχοντας αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα long seller βιβλία της ελληνικής αγοράς.

Από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του το βιβλίο απέσπασε διθυραμβικά σχόλια και προκάλεσε τον ενθουσιασμό τόσο των κριτικών όσο και των αναγνωστών, παραμένοντας σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις και τις προτάσεις τους όλα αυτά τα χρόνια. Με κεντρικό θέμα έναν καταδικασμένο έρωτα, το μυθιστόρημα ξετυλίγει τη συνταρακτική ιστορία της οικογένειας Σαλταφέρου, μιας ανδριώτικης οικογένειας όπου ο ναυτικός πατέρας είναι κυρίως απών και «καπετάνισσα» του σπιτιού είναι η μάνα, μια γυναίκα που η μοναξιά την έχει σκληρύνει και δεν διστάζει να θυσιάσει την ευτυχία των παιδιών της για την οικονομική ανέλιξη και καταξίωση.

Τον περασμένο μήνα βγήκε στη μεγάλη οθόνη η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου σε σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρηταινία αμέσως αγαπήθηκε από το κοινό, πήρε υμνητικές κριτικές, διαδόθηκε ταχύτατα από στόμα σε στόμα, με αποτέλεσμα να την έχουν απολαύσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 300.000 θεατές. Η μεγάλη αυτή επιτυχία της ταινίας αναζωπύρωσε και το ενδιαφέρον του κοινού για το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, με αποτέλεσμα να επανέλθει πρώτο στις λίστες των ευπώλητων βιβλίων, έχοντας ήδη ξεπεράσει τα 150.000 αντίτυπα.

Η Μικρά Αγγλία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1998. Έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί στην Αγγλία, στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία.

Η Ιωάννα Καρυστιάνη γεννήθηκε στα Χανιά το 1952 από Μικρασιάτες γονείς. Σπούδασε νομικά. Δούλεψε ως σκιτσογράφος. Βιβλία της: Με γκρι και γκρίζο, σκίτσα (Εκδόσεις Αίολος, 1985), Ένα σκίτσο στο τσεπάκι, σκίτσα (Εκδόσεις Αίολος, 1987), Η κυρία Κατάκη, διη­γήματα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1995), Μικρά Αγγλία, μυθιστόρημα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1997), Κουστούμι στο χώμα, μυθιστόρημα (Εκδόσεις Καστανιώ­τη, 2000), O άγιος της μοναξιάς, μυθιστόρημα (Eκ­δόσεις Kαστανιώτη, 2003), Σουέλ, μυθιστόρημα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006), Τα σακιά, μυθιστόρημα (Εκ­δόσεις Κα­στανιώτη, 2010), Καιρός σκεπτικός, διηγήματα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2011). Έχει επίσης γράψει το σενάριο της ταινίας «Nύφες» του Παντελή Βούλγαρη (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2004) και συνεργάστηκε στο σενάριο της ταινίας «Ψυχή βαθιά» του ίδιου σκηνοθέτη (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2009).