Τις άγνωστες πτυχές του συνθετικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη θα φωτίσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ  στην παρουσίαση  δύο έργων ,του Κονσέρτου για πιάνο αρ.1 με σολίστ την Έλενα Μουζάλα και  της Πρώτης Συμφωνίας του Μίκη Θεοδωράκη υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Βλαδίμηρου Συμεωνίδη. 

Το Αφιέρωμα στον συμφωνιστή Θεοδωράκη, που αποτελείται με έργα λιγότερα γνωστά στο ευρύ κοινό,  καθώς πρόκειται για δημιουργίες που χαρακτηρίζονται από ένα λογιότερο ύφος: ορατόρια, μπαλέτα, μουσική δωματίου, όπερες ή συμφωνικές συνθέσεις εντάσσεται στο πλαίσιο του Κύκλου Μουσικές του 20ού και 21ου αιώνα, που στοχεύει στην ανάδειξη της νεότερης και σύγχρονης μουσικής εργογραφίας.

Το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1 γράφτηκε στο Παρίσι τη διετία 1957-8 και ερμηνεύθηκε για πρώτη φορά από τον Κυπριανό Κατσαρή, στενό συνεργάτη του Μίκη εκείνη την περίοδο.  Η ελληνοκύπρια πιανίστα, Έλενα Μουζάλα, η οποία πρόσφατα βραβεύτηκε  από την οργάνωση F.E.M. (Γαλλία-Ευρώπη-Μεσόγειος) της γαλλικής Γερουσίας για το σύνολο της καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής  δράσης της θα δώσει τέσσερις δεκαετίες μετά το δικό της στίγμα ερμηνείας.

Η Πρώτη Συμφωνία που θα ακουστεί στο πλαίσιο της συναυλίας-αφιερώματος στον συμφωνιστή Θεοδωράκη είναι ένα τριμερές έργο. Γράφτηκε κατά την επταετία 1948-1954, η οποία ανήκει στην πρώιμη περίοδο του συνθέτη, όταν ήταν εξόριστος στην Ικαρία και τη Μακρόνησο.