Από την Όπερα του Κιέβου και της Οδησσού, όπου μόλις δόθηκε η τελευταία θριαμβευτική παράσταση του μπαλέτου «Αλέξης Ζορμπάς», τον Οκτώβρη του 2017, με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου του Όχι, σε Χορηγία «Ίδρυμα Μπούμπουρα», του Μεγάλου Έλληνα ευεργέτη που ζει στην Οδησσό, η παράσταση μεταφέρεται στην Αθήνα, στις 4 Δεκεμβρίου στο Παλλάς.

Στην μοναδική αυτή βραδιά θα παρουσιαστούν τα εμβληματικά έργα του συνθέτη, εμπνευσμένα από την Κρήτη και την ελληνική θάλασσα: τα πρώτα Παιδικά Τραγούδια του 1937, το Κρητικό Κοντσέρτο για πιάνο κι ορχήστρα σε πρώτη εκτέλεση, τον αγαπημένο κύκλο τραγουδιών «Αρχιπέλαγος» και σκηνές από το φημισμένο μπαλέτο «Αλέξης Ζορμπάς».

Τα έργα αυτά αποτελούν μέρος του ενιαίου «Μουσικού Σύμπαντος» του Μίκη Θεοδωράκη, όρος τον οποίο ο ίδιος έχει δώσει στον σύνολο του έργου του, αποτυπώνοντάς το σε ένα χειρόγραφο χάρτη με τίτλο «Το Μουσικό μου Σύμπαν». Τα έργα που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν συνδέονται θεματικά διαμορφώνοντας έναν από τους σημαντικότερους «Μουσικούς του Γαλαξίες», αυτόν με επίκεντρο την πατρίδα του Κρήτη.

Αυτόν τον μουσικό χάρτη με όλα τα έργα μελέτησε για 20 χρόνια η Τατιάνα Παπαγεωργίου πιανίστα και ακαδημαϊκή μουσικολόγος, σε στενή συνεργασία με το συνθέτη, και αποτύπωσε σε μια μνημειώδη διδακτορική διατριβή σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο, η οποία δίνει πλέον άλλη διάσταση στο έργο του, και καταδεικνύει την ελληνικότητα των θεμάτων σε όλες τις φόρμες σύνθεσης συμφωνικές, λαϊκές έντεχνες και την μοναδική συνθετική του ικανότητα.

Η Τατιάνα Παπαγεωργίου παρουσιάζει, για πρώτη φορά στο κοινό, το χαμένο εδώ και μισό αιώνα «Κρητικό Κονσέρτο» για πιάνο και ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη με την Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας του Κίεβου υπό την Διεύθυνση Oleksiy Baklan, έργο που αποτελεί δείγμα της σταθερής του έμπνευσης από την μουσική παράδοση της πατρίδας του, των συναρπαστικών κι ατσάλινων αρχέγονων ρυθμών της Κρήτης.

Η Συναυλία στο Α’ Μέρος θα κλείσει με μελωδίες από τον Κύκλο Τραγουδιών “Αρχιπέλαγος” που πρώτη ερμήνευσε και ηχογράφησε το 1960 η Μαίρη Λίντα.

Η μυθική Ελληνίδα ερμηνεύτρια, η ανεπανάληπτη Μαίρη Λίντα, που πλάι στον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μανώλη Χιώτη ταξίδεψε την ελληνική ποίηση σε όλο τον πλανήτη, θα πραγματοποιήσει μια ιστορική εμφάνιση στο Παλλάς συμπράττοντας με συμφωνική ορχήστρα τραγουδώντας αγαπημένες μελωδίες. Μουσική και ποίηση ανυπέρβλητης ομορφιάς συναντώνται μέσα από τις συναρπαστικές, αυθεντικές ερμηνείες της φωνής που όλοι αγαπήσαμε.

Την μεγάλη ερμηνεύτρια αγκαλιάζουν εκατοντάδες παιδικές και νεανικές φωνές, που μεταλαμπαδεύουν τα πρώτα τρυφερά τραγούδια αλλά και τα εμβληματικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη στην νεότερη γενιά. Την Παιδική και Μικτή Χορωδία του Ωδείου Kodály διευθύνει ο μαέστρος Μιχάλης Πατσέας.

Σολίστ στο μπουζούκι στον «Ζορμπά» ο μέγας δεξιοτέχνης της νέας γενιάς Θανάσης Βασιλάς, συνεργάτης χρόνια της Μαίρης Λίντα αλλά και του Μίκη Θεοδωράκη.

Ως επιστέγασμα του ξεχωριστού αυτού προγράμματος έρχεται θριαμβευτικά στο Β’ Μέρος αυτούσιο απόσπασμα των παραστάσεων της Εθνικής Όπερας του Κίεβου από το μπαλέτο «Αλέξης Ζορμπάς». Πρόκειται για μια υπερπαραγωγή κυριολεκτικά και μια μαγική παράσταση.

Το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την συναρπαστική μουσική από την θρυλική Συμφωνική Ορχήστρα με 100 άτομα χορωδίας και τους σολίστ των Μπαλέτων της Όπερας του Κιέβου.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται στην Αθήνα το μεγάλο διεθνώς ανερχόμενο αστέρι του χορού, ο χρυσός χορευτής των Μπαλέτων της Εθνικής Όπερας του Κίεβου που μεσουρανεί, Nedak Denys.

Μια μαγική μουσική παράσταση με θέμα τον Κρητικό, τον Έλληνα, τον Οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη. Μια σπάνια συνάντηση μουσικών κόσμων στο φώς του Αιγαίου και της Κρήτης με εκατοντάδες συντελεστές επί σκηνής, διεθνείς αστέρες του χορού και μια ιστορική Συμφωνική Ορχήστρα.

Η συναυλία λόγω του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, στον όποιο θα δοθούν τα έσοδα.

Συντελεστές:

Ζορμπάς, Αρχιπέλαγος, Κρητικό Κοντσέρτο\
Έργα για φωνή, πιάνο και ορχήστρα εμπνευσμένα από την Κρήτη & το Αιγαίο

ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ
πρώτη ερμηνεύτρια του Κύκλου Τραγουδιών «Αρχιπέλαγος» του Μίκη Θεοδωράκη

ΤATIANA ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
πιάνο, καλλιτεχνική διεύθυνση

100ΜΕΛΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗ & ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΩΔΕΙΟΥ KODALY
υπό την διεύθυνση του ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΤΣΕΑ

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ
υπό τη διεύθυνση του OLEKSIY BAKLAN

ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΣΟΛΙΣΤ ΤΩΝ ΜΠΑΛΕΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ