Αντισυμβατικός και οραματιστής, ο Πορτογάλος Μιγκέλ Γκόμεζ χρησιμοποιεί την πρώτη ύλη του κινηματογράφου με έναν δικό του ιδιότυπο τρόπο, στον οποίον ο μαγικός ρεαλισμός συναντά την σκληρή πραγματικότητα και παραμύθια απ’ το παρελθόν ξεπηδούν αναπάντεχα στο σήμερα. Οι ταινίες του αφιερώματος έχουν κάνει αίσθηση παγκοσμίως και έχουν κερδίσει σημαντικά βραβεία. Είναι ο  Χαμένος παράδεισος, ένα υπέροχο νοσταλγικό ταξίδι, μικρός φόρος τιμής στον Μουρνάου και τα δυο πρώτα μέρη από τις Αραβικές νύχτες, ένα σχόλιο για την οικονομική κρίση στην Πορτογαλία, με όχημα τις ιστορίες της Σεχραζάτ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Κυριακή 18/3

18.30 Χαμένος παράδεισος
21.00 Αραβικές νύχτες (μέρος Ι)

Δευτέρα 19/3

18.30 Αραβικές νύχτες (μέρος Ι)
21.00 Αραβικές νύχτες (μέρος ΙΙ)

Τρίτη 20/3

18.30 Αραβικές νύχτες  (μέρος ΙΙ)
21.00 Χαμένος παράδεισος

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Χαμένος παράδεισος / Tabu

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Μιγκέλ Γκόμεζ. Με τους: Telmo Churro, Miguel Gomes, Hortêncílio Aquina. Ασπρόμαυρη, 118΄

Μια οξύθυμη ηλικιωμένη γυναίκα, η υπηρέτριά της από το Πράσινο Ακρωτήρι και η γειτόνισσά τους, μια γυναίκα αφοσιωμένη στο κοινό καλό, ζουν στον ίδιο όροφο μιας πολυκατοικίας στη Λισσαβόνα. Όταν η ηλικιωμένη γυναίκα πεθάνει, οι άλλες δυο θα ανακαλύψουν ένα κεφάλαιο απ’ το παρελθόν της: μια ιστορία έρωτα κι εγκλήματος, με φόντο την Αφρική.

Αραβικές νύχτες (μέρος Ι) / As Mil e Uma Noites: Volume 1, O Inquieto

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μιγκέλ Γκόμεζ. Με τους: Crista Alfaiate, Miguel Gomes, Maria Rueff. Έγχρωμη, 125′

Το φιλόδοξο εγχείρημα του Γκόμεζ (που αποτελείται από 3 ταινίες) με αφετηρία τις «Χίλιες και μια νύχτες» απεικονίζει την σύγχρονη κοινωνική κατάσταση στην Πορτογαλία και ιδιαίτερα την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της. Μύθοι και πραγματικότητα, μπλέκονται, δημιουργώντας μια πρωτότυπη αφήγηση. Στην Ταινιοθήκη θα προβληθούν οι πρώτες δυο ταινίες της τριλογίας.

Αραβικές νύχτες (μέρος ΙΙ)  / As Mil e Uma Noites: Volume 2, O Desolado

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Μιγκέλ Γκόμεζ. Με τους: Crista Alfaiate, Chico Chapas, Luísa Cruz. Έγχρωμη, 131′

Το δεύτερο μέρος της saga του Γκόμεζ που προσαρμόζει ιστορίες από τις «1000 και μία νύχτες» στην πορτογαλική πραγματικότητα, διάχυτο από μια αίσθηση ταξιδιού και μελαγχολίας και με ειρωνική διάθεση, περιπλανιέται στο σήμερα και στο χθες μέσα από παραμύθια και φανταστικούς ήρωες.