Οι Εκδόσεις Ροές παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του Ίταλο Σβέβο με τίτλο «Μια ζωή» σε μετάφραση της Στέλλας Πεκιαρίδη και…

… επιμέλεια της Μαρίας Σπυριδοπούλου. Το βιβλίο, ανήκει στη σειρά «Ξένη Λογοτεχνία». Το μυθιστόρημα συνοδεύεται από εκτενές επίμετρο για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα και από δοκίμιο της επιμελήτριας για την ιδιαίτερη λογοτεχνική φυσιογνωμία τού Έττορε Σμιτς, που έγινε γνωστός ως Ίταλο Σβέβο, και την πολυπολιτισμική γενέτειρά του Τεργέστη.

Ο Σβέβο, βαθύς γνώστης των εμπορικών κύκλων της πόλης του, αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού διανοούμενου και «ταπεινού τραπεζικού υπαλληλίσκου», του Αλφόνσο Νίττι, ο οποίος τρέφει συγγραφικές φιλοδοξίες και επιχειρεί να ανελιχθεί κοινωνικά φλερτάροντας με την Αννέττα, την κόρη του διευθυντή του, με την οποία συνάπτει ερωτική σχέση και ζει ένα απαγορευμένο πάθος. Κι ενώ όλα είναι υπέρ του και η Αννέττα είναι έτοιμη να τον παντρευτεί, εκείνος το βάζει στα πόδια και αποσύρεται στο χωριό του. Επιστρέφοντας στην Τεργέστη, καταλαμβάνεται από μια ακατανίκητη αδράνεια και αποφασίζει να απέχει από τα ερωτικά πάθη και να ζήσει μια πνευματική ζωή, μέχρις ότου ανακαλύπτει ότι η ερωμένη την οποία έχει εγκαταλείψει, η Αννέττα, έχει αρραβωνιαστεί έναν άντρα άξιο της κοινωνικής της θέσης. Τότε, αποφασίζει να αυτοκτονήσει θέτοντας έτσι τέρμα στη ματαιωμένη συναισθηματικά, συγγραφικά και υπαρξιακά ζωή του και στα άπιαστα, μπερδεμένα σχέδια του.

Εκείνο που εκπλήσσει είναι ο μοντέρνος χαρακτήρας του μυθιστορήματος αυτού, που γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα! Υπερβαίνοντας το νατουραλισμό και το βερισμό και πρωτοστατώντας στην έλευση του μοντερνισμού, ο Σβέβο δημιούργησε ένα χαρακτήρα εκπληκτικής εσωτερικότητας, έναν αντιήρωα, που έρχεται σε σύγκρουση με το αστικό περιβάλλον στο οποίο μάταια προσπαθεί να ενταχθεί. Η ικανότητα του Σβέβο να δημιουργεί πρόσωπα όπως ο Νίττι στο Μια ζωή, ο Μπρεντάνι στο Γέρασμα και ο Κοζίνι στη Συνείδηση του Ζήνωνα τον κατατάσσει ανάμεσα στους μεγάλους συγγραφείς της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.