Το σεμινάριο ονομάζεται «Η ζωή που θέλει να ζήσει- αναζητώντας την ηθική πρόταση του Αλβέρτου Σβάιτσερ» και θα λάβει χώρα την Παρασκευή 15 Μαΐου μέσω της πλατφόρμας του Zoom με ελεύθερη συμμετοχή!

Για τον Αλβέρτο Σβάιτσερ γράφει o Θοδωρής Τσομίδης

Ο Γιατρός των φτωχών της Αφρικής, ο Αλβέρτος Σβάιτσερ (1875-1965) αποτελεί μια από τις πλέον θαυμαστές προσωπικότητες του περασμένου αιώνα. Άνθρωπος με αναγεννησιακή πολυμάθεια, ακατάβλητη εργατικότητα και σπάνια στοχοπροσήλωση, ο Αλβέρτος Σβάιτσερ υπήρξε ένα πραγματικό φαινόμενο. Στα τριάντα του χρόνια έχει ήδη κατακτήσει αδιανόητες κορυφές. Έχοντας ολοκληρώσει δύο διδακτορικές διατριβές, είναι περιζήτητος στα καλύτερα πανεπιστήμια της ηπείρου. Οι επιστημονικές πραγματείες που γράφει αποτελούν τομή στις βιβλικές μελέτες. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους μουσικούς του κόσμου.

Παρουσιάζει τέλος την σημαντικότερη βιογραφία που έχει γραφτεί για τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Με λίγα λόγια στα τριάντα του χρόνια ο Αλβέρτος Σβάιτσερ έχει ήδη κερδίσει μια θέση στην ιστορία του ευρωπαϊκού πνεύματος. Αναμφίβολα οι δρόμοι που ανοίγονται μπροστά του οδηγούν σε μια λαμπρή καριέρα και μια άνετη ζωή. Ο ίδιος όμως έχει πάρει τις αποφάσεις του. Συγγενείς και φίλοι μένουν άφωνοι όταν ο Σβάιτσερ ανακοινώνει πως σκοπεύει να παρατήσει την ακαδημαϊκή του καριέρα προκειμένου να εγκατασταθεί ως γιατρός στην Αφρική και να ιδρύσει ένα νοσοκομείο για τις ανάγκες των γηγενών πληθυσμών. Το γεγονός πως ο Σβάιτσερ δεν είναι γιατρός κάνει την ιδέα του να ηχεί ακόμα πιο παράλογη.

Τα υπόλοιπα φυσικά είναι ιστορία. Ο Σβάιτσερ επιστρέφει στα έδρανα και σπουδάζει ιατρική. Το νοσοκομείο που ιδρύει με την γυναίκα του στο Λαμπαρενέ της ισημερινής Αφρικής επιβιώνει δύο παγκοσμίων πολέμων και χαρίζει ανακούφιση σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ο Σβάιτσερ γίνεται ο γιατρός των φτωχών της Αφρικής. Η φυγή του Σβάιτσερ από την Ευρώπη σε τίποτα δεν μειώνει τελικά την πνευματική του ακτινοβολία και ο γιατρός της Αφρικής αναδεικνύεται σε μείζονα ηθικό στοχαστή. Με τα βιβλία, τις ομιλίες, πρωτίστως τις πράξεις του, ο Σβάιτσερ υπενθυμίζει τις ευθύνες του δυτικού πολιτισμού για τα ιστορικά εγκλήματα που έχει διαπράξει, καταγγέλλει τον εθνικισμό και την παράλογη κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών και προτείνει το δέος μπροστά στο θαύμα της ζωής ως ηθικό πρόταγμα της ανθρωπότητας.

Όχημά μας για μια ακόμη φορά η διαδικτυακή πλατφόρμα Zoom στην οποία γίνονται οι e-δράσεις της Thessaloniki Walking Tours και της Athens Walking Stories με τίτλο Rembrandt and the Cat!

Παρασκευή 15 Μαΐου
Πλατφόρμα Zoom
Ώρα: 19:00- 21:00
Συμμετοχή: Ελεύθερη