Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μουσικής Big Bang 4, η Στέγη καλεί έναν εξαιρετικό μουσικό να συμμετάσχει στο φεστιβάλ ως nomad, δηλαδή ως προσκεκλημένη μουσικός από το εξωτερικό που έρχεται για ένα χρονικό διάστημα και δημιουργεί  μαζί με μια ομάδα παιδιών που ζουν στην Ελλάδα, τους προσφέρει νέα μουσικά ερεθίσματα και τους προτείνει νέες μουσικές διαδρομές ώστε τα παιδιά να παράξουν το δικό τους πρωτότυπο υλικό.

Φέτος, αυτόν τον ρόλο αναλαμβάνει η Σόνια Βίντερ-Άθερτον, η οποία τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει και σκηνοθετεί πρότζεκτ που αποτελούν πλήρεις μουσικές και οπτικές εμπειρίες, όπως το Odyssey for Cello and Imaginary Choir, τη δική της Οδύσσεια.

«Επιθυμία μου είναι να κατανοήσουν και να αισθανθούν τα παιδιά τη διαδρομή που μπορούν να ακολουθήσουν για να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία. Αφετηρία θα είναι η δική μου Οδύσσεια. Θα τους αφηγηθώ λοιπόν πώς τη συνέλαβα, τη δημιούργησα και την επινόησα και θα τους προτείνω να ακολουθήσουν μια παρόμοια διαδρομή. Αρχικά θα αναζητήσουμε ήχους και θα τους ηχογραφήσουμε κι έπειτα θα χρησιμοποιήσουμε την πρώτη ύλη που θα βρουν τα ίδια τα παιδιά: αφηγήσεις (τις δικές τους ή άλλες από τον κύκλο τους, την οικογένειά τους), ήχους από το Ίντερνετ, ήχους τσέλου και άλλους ήχους ως υλικό πάνω στο οποίο θα δουλέψουμε» εξηγεί η σολίστ.

«Σκοπός μου είναι να τους κάνω να συνειδητοποιήσουν πώς μπορούμε να γράψουμε με βάση τον ήχο χρησιμοποιώντας ήχους της φύσης, της πόλης, μουσικών οργάνων… Τα παιδιά θα μάθουν στη συνέχεια να επεξεργάζονται αυτή την πρώτη ύλη, διαδικασία που θα τους οδηγήσει να γίνουν συγγραφείς της δικής τους αφήγησης, έτσι ώστε να μη γίνονται απλοί δέκτες του περιβάλλοντός τους, αλλά να χρησιμοποιούν τα ερεθίσματά του για να εκφραστούν» αναφέρει η Sonia Wieder-Atherton.

Συντελεστές

Για το εργαστήριο συνεργάστηκαν οι:

Sonia Wieder–Atherton: Μουσικός
Marius Atherton: Μουσικός

Η ομάδα παιδιών & εφήβων που συμμετέχουν στην παράσταση.
Μαζί τους και οι: Rasa Alamyar, Sana Alamyar, Seyed Taha Hossaini, Mahsa Sharifi

Στην παράσταση συμμετέχουν οι:

Sonia Wieder-Atherton: Σύλληψη, Σκηνοθεσία, τσέλο
Franck Rossi: Δημιουργία soundrtrack και ηχοληψία
Marius Atherton: Ηχογράφηση φωνών

Και τα παιδιά-έφηβοι: Ali Nasiri, Viza Oqi, Φένια Ζαχαριά, Μαρία Κομποροπούλου, Αγγελική Κορκοβέλου, Αριστοτέλης Κουρούβανης, Στέλλα Μελισσουργάκη, Σοφία Μπέλλο, Πάρις Μπίλιος, Έλλη Παπανικολάου, Μιχάλης Σαρρής, Φαίδων Σκουρλέτης Εικοσιπένταρχος


Φωτογραφία © Marthe Lemelle


Διαβάστε επίσης:

Ένα πολύχρωμο μουσικό πρόγραμμα στο Big Bang Festival 4