Ένα πολύ ενδιαφέρον διεθνές ερευνητικό, εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό εργαστήρι με τίτλο «Μια σπουδή για την πόλη του Ασπροπύργου», πραγματοποιείται από την Αιμιλία Μπουρίτη, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος ΑΜΟΛΗ και με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, στις 18.00, με διαδικτυακό τρόπο, απόλυτα προσαρμοσμένο στις συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία του covid- 19. Η παρακολούθηση του εργαστηρίου προσφέρεται εντελώς δωρεάν.

Στο φετινό διεθνές εργαστήρι, που έχει ως κύριο στοιχείο την διεπιστημονικότητα συμμετέχουν προσωπικότητες διεθνούς κύρους  όπως οι Nicolas Bourriaud, David Blumenkrantz,  Lars Ebert, Δρ. Ιωάννης Δρίνης, Δρ. Μαρία Τσίγκου, κ.ά. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από διαφορετικά  πεδία δράσης, είναι καλλιτέχνες, ιστορικοί τέχνης, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί,  εκπαιδευτικοί, ερευνητές,  από  τέσσερεις ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ολλανδία και Ελλάδα). Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι δεν πρόκειται για μια συνάντηση μεταξύ ειδικών, καθώς στο εργαστήρι συμμετέχουν και εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, όπως αγρότες και αρβανίτες κάτοικοι του Ασπροπύργου, καθώς και φοιτητές Ανώτατων Ιδρυμάτων, με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών και απόψεων.

Η ζύμωση όλων των παραπάνω λειτουργεί προς όφελος τόσο της πόλης του Ασπροπύργου, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς, για αντίστοιχους τόπους-πόλεις που πέρασαν από την αγροτική, στην βιομηχανική περίοδο και τώρα διανύουν την μεταβιομηχανική εποχή με έντονο το στοιχείο της μεταναστευτικής ροής. Πόλεις, που όπως και ο Ασπρόπυργος, παλεύουν να βρουν το στίγμα τους και το βηματισμό τους μέσα από μία μεταβαλλόμενη πραγματικότητα και οικονομία.

Ο σκοπός του εργαστηρίου είναι να δημιουργήσει ένα διεπιστημονικό πλαίσιο ώστε να κατατεθούν γνώσεις, εμπειρίες και τεχνικές μέσα από ένα διεθνές πρίσμα. Η διαδικασία αυτή των ανταλλαγών στοχεύουμε να συνεχιστεί μετά το εργαστήρι και να δώσει χειροπιαστά αποτελέσματα όσον αφορά το ρόλο της τέχνης, του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας στην καθημερινότητα μίας αγροτικής, μεταβιομηχανικής και πολυπολιτιστικής πόλης, όπως ο Ασπρόπυργος.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά με αγγλική μετάφραση, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν οι τοπικές κοινότητες και γενικά οι κάτοικοι της πόλης.

Εκπρόσωποι της τέχνης, της επιστήμης, των ήπιων μορφών ενέργειας, της εκπαίδευσης, της δημιουργικής οικονομίας, και των τοπικών κοινοτήτων θα δώσουν το παρών τους σε μία προσπάθεια να συνειδητοποιηθούν οι δυναμικές του 21ου αιώνα.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές είναι συγκεκριμένα οι εξής:

Nicolas Bourriaud, Διευθυντής του MO.CO (Montpellier Contemporain), συγγραφέας, επιμελητής. Θέμα: Σχεσιακή Αισθητική. Γαλλία
David Blumenkrantz / Συνιδρυτής και Διευθυντής του “Center for Youth & Community”, και από κοινού σχεδιαστής του “Youth & Community Development through Rites of Passage”. Θέμα: Η Πρόκληση της Τέχνης σε Επιστήμη & Προγράμματα. Ηνωμένες Πολιτείες.
Lars Ebert, Διευθυντής προγράμματος H401, Άμστερνταμ, Βρυξέλλες, Αθήνα. Θέμα: Συμμετοχή και έρευνα. Η Ευρώπη και η επαναξιολόγηση των τεχνών στην κοινωνία. Ολλανδία.
Δρ. Ιωάννης Δρίνης, Ερευνητής, Λαογράφος, Προϊστάμενος στο Τμήμα ‘Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων του Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού. Θέμα: Είναι το Αγροτικό Πολιτισμικό Τοπίο μέρος της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς;
Κατερίνα Ηλία, Αρβανίτισσα, αγρότισσα, κάτοικος Ασπροπύργου. Θέμα: Η αρβανίτικη κουλτούρα και η αγροτική ζωή του Ασπροπύργου.
Δρ. Μαρία Τσίγκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Γενικής Γλωσσολογίας και Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης & Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Θέμα: Αρβανίτικα: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον.
Μαρία Περηφάνου, Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ασπροπύργου, αγρότισσα, κάτοικος Ασπροπύργου. Θέμα: Η επιβίωση της αγροτικής ζωής στην Ελληνική πραγματικότητα.
Μαρία Περηφάνου, Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ασπροπύργου, αγρότισσα, κάτοικος Ασπροπύργου. Θέμα: Η επιβίωση της αγροτικής ζωής στην Ελληνική πραγματικότητα.
Δέσποινα Μπουλογιώργου, Ερευνήτρια, Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και προστασίας του Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Θέμα: Οι Ενεργειακές Κοινότητες πηγή αξιών για την συνεξέλιξη των Αγροτικών Κοινοτήτων.
Αιμιλία Μπουρίτη, Εικαστικός, Performance Artist, Διευθύντρια της Καλλιτεχνικής Πλατφόρμας Συν+Εργασία. Θέμα: H Συμμετοχική Τέχνη στο αγροτικό τοπίο και στις κοινότητες του Ασπροπύργου.

Συντονίζει η Αιμιλία Μπουρίτη

H παρακολούθηση και συμμετοχή στο διαδικτυακό, διεθνές εργαστήρι θα γίνει μέσα απο την πλατφόρμα του zoom σε live μετάδοση στο YouTube στο κανάλι Emilia Bouriti και στη σελίδα της Καλλιτεχνικής πλατφόρμας Συν+εργασία στο Facebook.

Συν+εργασία

Η αστική εταιρία μη κερδοσκοπική, με την επωνυμία ’Συν + εργασία’ ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2007 από την Αιμιλία Μπουρίτη, εικαστικό performance artist και τη Βούλα Ανδρώνη, φωτογράφο. Η έδρα της εταιρείας είναι στην πόλη του Ασπροπύργου Αττικής και λειτουργεί μέχρι σήμερα ως καλλιτεχνική πλατφόρμα με συνεργασίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο σκοπός της είναι αποκλειστικά πολιτιστικός, ερευνητικός και μορφωτικός, αποβλέπει δε στην ολοκληρωμένη προώθηση όλων των μορφών τέχνης στην Ελλάδα. Ως ενεργητικό μέλος της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Κοινότητας εργάζεται για την ενίσχυση των δεσμών τέχνης, κοινωνίας και επιστήμης. Η εταιρία διοργανώνει σε διεθνές επίπεδο καλλιτεχνικές δράσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, σεμινάρια τέχνης και εκπαίδευσης.

Αιμιλία Μπουρίτη Εικαστικός Performance Artist Διευθύντρια Καλλιτεχνικής πλατφόρμας Συν+εργασία