Η παράσταση Ωδή σε μια γάτα, ένα έργο που συνδυάζει με παιγνιώδη τρόπο το μουσικό θέατρο με τη μαγεία του τσίρκου, έρχεται για δύο μοναδικές παραστάσεις στον χώρο υποδοχής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, στις 19.00, και στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, στις 20.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπαμπίλη και καλλιτεχνική συνεπιμέλεια Κατερίνας Κούρτη, βασίζεται στη μελέτη Η γάτα (1888) του καθηγητή Φυσικής Ιστορίας Σπύρου Μηλιαράκη, στην οποία περιγράφονται οι σωματικές της ιδιότητες, οι πνευματικές της αρετές και η συμπεριφορά της εντός και εκτός σπιτιού. Σε αυτήν ενσωματώνονται κείμενα όπως Οι λεοπαρδάλεις του Φαίδρου Μπαρλά και Oda al gato του Πάμπλο Νερούντα, που πραγματεύονται την ιστορία της σχέσης της με τον άνθρωπο και την καθημερινή τους συνύπαρξη. Όλα τα παραπάνω αποτελούν ταυτόχρονα και μια αλληγορία για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση εν γένει αλλά και τις στρατηγικές επιβίωσης των ανθρώπινων και μη όντων, όταν καλούνται να αντεπεξέλθουν σε αφιλόξενα ή εχθρικά περιβάλλοντα.

Στη σκηνή, τρεις περφόρμερ δανείζονται στοιχεία από τον συναρπαστικό κόσμο του τσίρκου, ενώ αφηγούνται και σωματοποιούν τις δεξιότητες, τις ιδιαιτερότητες και τις συνήθειες της γάτας. Ο ηθοποιός Λάμπρος Γραμματικός, ο μουσικός Αντώνης Παπανικολάτος και η σοπράνο Ανίτα Αθηνά Σούση, μέσα από φωνητικούς και ηχητικούς αυτοσχεδιασμούς, συμπράττουν σε μια σκηνική ωδή για τη γάτα, με άξονα την απόλαυση της παρατήρησης μιας καθημερινής σχέσης.

Ο κύκλος εκδηλώσεων Booklover’s Point του Φεστιβάλ Λυρικός Νότος αποτελεί συνδιοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αττικής –Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου– σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Το Φεστιβάλ Λυρικός Νότος αποτελεί διοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αττικής, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής.

Συντελεστές:

  • Σκηνοθεσία, δραματουργία: Δημήτρης Μπαμπίλης
  • Καλλιτεχνική συνεπιμέλεια, οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Κούρτη
  • Επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Δάφνη Αηδόνη
  • Ερμηνεύουν: Λάμπρος Γραμματικός, Αντώνης Παπανικολάτος, Ανίτα Αθηνά Σούση

Διαβάστε επίσης:

3ο Φεστιβάλ Λυρικός Νότος: Μια μελωδική διοργάνωση για μικρούς και μεγάλους με ελεύθερη είσοδο!