Η Akademie der Künste (Ακαδημία Καλών Τεχνών) παρουσιάζει την εγκατάσταση με τίτλο At Crossroads της Ελληνίδας γλύπτριας Καλλιόπης Λεμού στην Πλατεία 18ης Μαρτίου, μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου, στο Βερολίνο.

Πρόκειται για το τρίτο μέρος μιας τριλογίας γλυπτικών εγκαταστάσεων στον δημόσιο χώρο, που ξεκινά το 2006 με ενδιάμεσους σταθμούς την Ελευσίνα και την Κωνσταντινούπολη.

Η παρουσίαση, που τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και οργανώθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (Αθήνα), θα διαρκέσει από τις 12 έως τις 30 Οκτωβρίου και αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων για την 20η επέτειο της Πτώσης του Τείχους.

Η πορεία εξέλιξης και ολοκλήρωσης της εικαστικής αυτής τριλογίας καταγράφεται μέσα από φωτογραφικό  υλικό που θα παρουσιάζεται στους χώρους της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Βερολίνου.
Μέσω του διεπιστημονικού αυτού εικαστικού έργου, που βρίθει αναφορών σε χώρες και θεσμούς αλλά και στον περιπλανώμενο που όλοι κρύβουμε μέσα μας, η Καλλιόπη Λεμού επιχειρεί να στρέψει την προσοχή του κοινού στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Κυρίως, δίνει έμφαση στο ευαίσθητο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, χρησιμοποιώντας τα ίδια εκείνα σκαριά που μετέφεραν λαθρομετανάστες κατά το πέρασμά τους από την Ανατολή προς τη Δύση. Δημιουργεί έτσι μια εξαιρετική τριλογία γλυπτικών εγκαταστάσεων που μεταφέρει το μήνυμα πανανθρώπινων αξιών όπως αυτή της αλληλεγγύης.

Στην εγκατάσταση του Βερολίνου, που ολοκληρώνει τη συγκεκριμένη αυτή σειρά έργων, η καλλιτέχνιδα παρουσιάζει εννιά αυθεντικές τέτοιες βάρκες. Τέσσερεις από αυτές, τοποθετημένες στη βάση της εγκατάστασης, σχηματίζουν έναν σταυρό, σύμβολο της πόλης του Βερολίνου ως σταυροδρόμι στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και στην πραγματικότητα της μετανάστευσης στην Ευρώπη. 

Πρώτος σταθμός στην εικαστική αυτή τριλογία ήταν το έργο Crossing (Πορθμεία, 2006-2009), που παρουσιάστηκε στην Ελευσίνα, κοντά στον ναό, όπου λατρευόταν κάποτε η θεά Δήμητρα. Η εγκατάσταση αυτή παραδόθηκε στην πυρά σε μια κλειστή τελετή τον Ιούλιο. Ακολούθησε η εγκατάσταση Round Voyage (Κύκλιο Ταξίδι, 2007-2009) στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης santralistanbul της Κωνσταντινούπολης, που βρίσκεται στο άκρο του Κεράτιου Κόλπου.