Επτά ημέρες, από 5 έως 11 Μαΐου 2016, με προβολές, εκδηλώσεις  και συζητήσεις και τη προσδοκία να παρουσιαστεί ολοκληρωμένα το έργο του ποιητή, συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Αλέξη Δαμιανού, στον κινηματογράφο Αλκυονίς. Του Έλληνα δημιουργού που υπονόμευσε τη λήθη με την αλήθεια του. Το έργο του πιο επίκαιρο από ποτέ, να γίνει φέτος το Μάη, δυνατή κραυγή για αφύπνιση και δράση.

50 χρόνια από την πρώτη του ταινία  «Μέχρι το πλοίο» που το 1967 προβλήθηκε στον ίδιο κινηματογράφο.

2016 /10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΔΑΜΙΑΝΟΥ

“Το θέμα είναι πόσο αγαπάμε αυτό τον τόπο. Πάμε να του βρούμε την ταυτότητά του, όλοι.

Ψάχνουμε μια ταυτότητα όλοι μας, άλλοι πιο πολύ άλλοι λιγότερο, άλλοι με περισσότερα ελαττώματα άλλοι με λιγότερα. Ανθρωπάκια του θεού είμαστε όλοι. Τα επιτεύγματά μας δεν έχουν τόση σημασία. Σημασία έχει η μάχη του καθενός μας.

Πήραμε την συνταγή την ξένη και προσπαθήσαμε να την εφαρμόσουμε εδώ. Και γίναμε γελοίοι. Και την γελοιότητα αυτή την κάναμε αποδεκτή. Από έναν λαό που τραγουδούσε τα δημοτικά τραγούδια, ένα λαό τόσο ερωτικό που πάλλεται, που τρέχει σαν το νεράκι. Όλες αυτές τις μνήμες για την καταγωγή πρέπει να τις ξυπνήσουμε. Η λήθη που υπάρχει δεν μπορεί να πάει παραπέρα. Πρέπει να φτάσουμε στην Αλήθεια που σημαίνει μη Λήθη, το στερητικό Α και τη Λήθη. Να φτάσουμε στην ομολογία, στη ταπείνωση. Και ν’ αγαπάμε, όποιος δεν αγαπά εκείνος  χάνει.”    

Αλέξης Δαμιανός– Παρασκήνιο 1995

Πλάνο αφιερώματος

• Οι τρεις ταινίες του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Αλέξη Δαμιανού

«Μέχρι το πλοίο» 1967

«Ευδοκία» 1971

«Ηνίοχος» 1995

Στις προβολές θα παρευρίσκονται ηθοποιοί και συντελεστές των ταινιών για να θυμηθούν και να συνομιλήσουν με τους θεατές.

• Μια ταινία με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Δαμιανό

«Τον Καιρό των Ελλήνων» 1981 του Λάκη Παπαστάθη

• Μια ταινία μικρού μήκους με τον Δαμιανό στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση

«Ο Κλέφτης»  1965 του Παντελή Βούλγαρη

• Ένα θεατρικό έργο του συγγραφέα Δαμιανού

«Το καλοκαίρι θα θερίσουμε» Πρώτο θεατρικό έργο που έγραψε ο Αλέξης Δαμιανός το 1945. Πρώτη σκηνοθεσία του Γιώργου Σεβαστίκογλου. Πρώτη παράσταση για την οποία τη μουσική και τα τραγούδια έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις και την χορωδία που συμμετείχε στην παράσταση διηύθυνε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Θεατρικό αναλόγιο σε σκηνοθεσία Δ. Παντελιά, Παίζουν οι ηθοποιοί Ε. Αποστόλου, Κ. Εμπέογλου, Μ. Κυριάκη, Μ. Μαυροματάκης, Ε. Μεγγρέλη, Η. Μουλάς, Θ. Τοκάκης, Θ. Χαλκιάς.

• Τέσσερα ντοκουμέντα για τον Αλέξη Δαμιανό, τον δημιουργό και τον άνθρωπο

«Ο σκηνοθέτης τραγουδάει» 1995 Παρασκήνιο του Λ. Παπαστάθη

«Αλέξης Δαμιανός» 1997 Ο έρωτας των πρώτων πλάνων της Π. Παναγιωτοπούλου

«Λίγη φωτιά…» 2004 για τη ταινία Ηνίοχος του Δ. Παντελιά 

«Koιμάσαι άραγε;» 2016 για τον Αλέξη Δαμιανό  του Δ. Παντελιά 

• «Γράμμα στον Αλέξη»  Φίλοι και στενοί συνεργάτες του Δαμιανού θα διαβάσουν ο καθένας το γράμμα του στον Αλέξη Δαμιανό και θα συζητήσουν με το κοινό για το μεγάλο δημιουργό.  Συντονίζει ο Γιάννης Σολδάτος και συνευρίσκεται με τους

Λ. Παπαστάθη, Μ. Ευστρατιάδη, Δ. Αβδελιώδη, Π.  Βούλγαρη, Γ. Σμαραγδή, Α. Ρουμελιώτη, Π. Κάγιο, Δ. Παπαχρήστο, Γ. Μπακογιαννόπουλο, Νίνο Φενέκ Μικελίδη

• «Η Θεατρική  Όψη του Αλέξη Δαμιανού»

Ο  Κωνσταντίνος Κυριακός, Αν. Καθηγήτης Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Παν. Πατρών και συγγραφέας του ομότιτλου βιβλίου, 2007, θα παρουσιάσει την συνολική προσφορά του Α. Δαμιανού συγγραφέα-σκηνοθέτη-ηθοποιού στο Θέατρο.

• «Ποιητής, η άγνωστη πλευρά του Δαμιανού»

Ποιήματα και κείμενα του Α. Δαμιανού θα παρουσιάσει ο Κώστας Καναβούρης, ποιητής.

• Μουσικές βραδιές με την μουσική των ταινιών του και τα τραγούδια που αγαπούσε  

Θα παίξουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Βεργωτής,  Μάρκος Δαμιανός,  Πανίνος Δαμιανός, Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Μανώλης Πάππος, Σπύρος  Χονδρός.  Τραγούδια θα ερμηνεύσει και η Ελένη Ροδά (η φωνή της Ευδοκίας στην ομότιτλη ταινία)

«Ο Αλέξης Δαμιανός δημιούργησε ένα σύμπαν συμπαγές και ταυτόχρονα άυλο, μια εύθραυστη, μετέωρη ποιητική συνθήκη που εξελίχτηκε σε τραχιά κραυγή  αφύπνισης.  Πέτυχε αυτό που ελάχιστοι δημιουργοί αξιώνονται, να περάσει μέσα από το φίλτρο της τέχνης, τη ζωή χωρίς να προσβάλλει την ουσία της. Το έργο του είναι μια βιωματική μαρτυρία, ένα ζωντανό μνημείο που υπονομεύει τη «λήθη» στο  όνομα μιας επείγουσας αλήθειας. Μια σπαρακτική προσευχή που δοξάζει την θνητότητα και περιφρονεί την αθανασία. Ένας ύμνος στη στιγμή και στην φευγαλέα της δόξας. Το έργο του δεν είναι μια φωτισμένη βιτρίνα αλλά ένας σπόρος βαθιά θαμμένος στη γη που περιμένει μέσα στον βροχερό χειμώνα των καιρών μας,  την γόνιμη άνοιξη». Μαρία Κυριάκη- Απρίλιος 2016

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ 5/5/2016

18:30 «Αλέξης Δαμιανός» Ο Έρωτας των Πρώτων Πλάνων  (ντοκ. 50’) σκηνοθέτις Πένυ Παναγιωτοπούλου

19:30 «Μέχρι το πλοίο» (90’) ασπρόμαυρη, 1966,  του Αλέξη Δαμιανού

21:00  «Κοιμάσαι άραγε;» για τον Αλέξη Δαμιανό, (15’) 2016,  σκηνοθέτης Δημήτρης Παντελιάς

21:30  Χαιρετισμός από εκπροσώπους του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών

21:45 «Γράμμα στον Αλέξη» Φίλοι και συνεργάτες θα διαβάσουν γράμμα τους στον Αλέξη Δαμιανό και θα συνομιλήσουν με το κοινό για την κατάθεσή του στη ζωή και στον άνθρωπο.

Συντονίζει ο Γιάννης Σολδάτος (συγγραφέας-σκηνοθέτης). Θα συνευρεθούν Δήμος Αβδελιώδης (σκηνοθέτης), Παντελής Βούλγαρης (σκηνοθέτης), Μάνος Ευστρατιάδης (σκηνοθέτης), Παύλος Κάγιος (συγγραφέας-δημοσιογράφος), Νίνο Φενέκ Μικελίδης (κριτικός κινηματογράφου), Κώστας Μπακογιαννόπουλος (κριτικός κινηματογράφου), Λάκης Παπαστάθης (σκηνοθέτης-συγγραφέας), Δημήτρης Παπαχρήστος (συγγραφέας), Ανδρέας Ρουμελιώτης (δημοσιογράφος), Γιάννης Σμαραγδής (σκηνοθέτης)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/5/2016

18:00 «Ο σκηνοθέτης τραγουδάει» Παρασκήνιο (50’) σκηνοθέτης  Λάκης Παπαστάθης

19:00 «Ευδοκία» (90’) έγχρωμη, 1971,  του Αλέξη Δαμιανού

20:30 «Αλέξης Δαμιανός, η ζωή του κινήθηκε σε ποιητικά χωράφια» Συνομιλούν Γιώργος Πανουσόπουλος (σκηνοθέτης & διεθυντής φωτογραφίας) Χρήστος Μάγκος (διευθυντής φωτογραφίας) και Σωτήρης Κακίσης (ποιητής-σεναριογράφος)

21:30 Μουσική βραδυά με κομμάτια από τις ταινίες του Δαμιανού και ρεμπέτικα τραγούδια. Ερμηνεύει η Ελένη Ροδά (η φωνή της Ευδοκίας στην ομότιτλη ταινία)

Παίζουν οι μουσικοί : Μπουζούκι/Κιθάρα Πανίνος Δαμιανός , Μπάσο/Κιθάρα Γιάννης Παπαγιαννόπουλος , Ακορντεόν Βαγγέλης Βεργωτής,   Κρουστά-Μάρκος Δαμιανός,  Μπαγλάμα/Τραγούδι Σπύρος Χονδρός.

ΣΑΒΒΑΤΟ 7/5/2016

16:00 «Μέχρι το πλοίο» (90΄) ασπρόμαυρη, 1966, του Αλέξη Δαμιανού

18:00 «Ευδοκία» (90’) έγχρωμη, 1971, του Αλέξη Δαμιανού

19:30 «Κοιμάσαι άραγε;» για τον Αλέξη Δαμιανό, (15’) 2016, σκηνοθέτης Δημήτρης Παντελιάς

20:00 «Αλέξης Δαμιανός, ο ποιητής» Διαβάζει ο Κώστας Καναβούρης (ποιητής)

20:30 «Λίγη Φωτιά…» για την ταινία Ηνίοχος, (15’) 2004 , σκηνοθέτης  Δημήτρης Παντελιάς

21:00 «Ηνίοχος» ( 140’) έγχρωμη, 1995, του Αλέξη Δαμιανού

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 8/5/2016

14:00 «Μέχρι το Πλοίο» (90’) ασπρόμαυρη, 1966, του Αλέξη Δαμιανού

15:45 «Ευδοκία» (90’) έγχρωμη, 1971, του Αλέξη Δαμιανού

17:30 «Ηνίοχος» (140’) έγχρωμη, 1995, του Αλέξη Δαμιανού

20:15 «Λίγη Φωτιά…» για την ταινία Ηνίοχος, (ντοκ. 15’) 2004,  σκηνοθέτης  Δημήτρης Παντελιάς

20:30 «Ο Αλέξης Δαμιανός συγγραφέας-ηθοποιός-σκηνοθέτης στο θέατρο»

Α)Παρουσίαση από τον συγγραφέα του βιβλίου «Η θεατρική όψη του Αλέξη Δαμιανού» Κωνσταντίνο Κυριακό, Αν. Καθηγητή Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Παν. Πατρών, για τον  Αλέξη Δαμιανό ως συγγραφέα και σκηνοθέτη, ηθοποιό στο Θέατρο και θιασάρχη. Εκδόσεις Αιγόκερως  2007

Β)«Το Καλοκαίρι θα Θερίσουμε» 1945 του Αλέξη Δαμιανού.  Θεατρικό αναλόγιο (50’) σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παντελιά.  Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί  Σπήλιος: Θανάσης Χαλκιάς, Γέρο Λάλιος & Κάβουρας: Μανώλης Μαυροματάκης, Λάγια: Ευγενία Αποστόλου,  Χρίστος: Ηλίας Μουλάς,  Ζάρος: Θάνος Τοκάκης, Γριά Παρασκευή: Μαρία Κυριάκη, Γιώργης: Κλήμης Εμπέογλου, Χριστίνα Έλενα Μεγγρέλη. Μουσική Μάρκος Δαμιανός. Παίζουν οι μουσικοί: Σιτάρ-Μάρκος Δαμιανός, Κιθάρα-Πανίνος Δαμιανός, Μπάσο-Γιάννης Παπαγιαννόπουλος.

22:30 «Ο Αλέξης Δαμιανός στο θέατρο» Συζήτηση του συγγραφέα και των ηθοποιών με το κοινό.

ΔΕΥΤΕΡΑ 9/5/2016 

18:00 «Αλέξης Δαμιανός» Ο Έρωτας των πρώτων πλάνων (ντοκ. 50’) σκηνοθέτις Πένυ Παναγιωτοπούλου

 19:00 «Μέχρι το πλοίο» (90’) ασπρόμαυρη, 1966, του Αλέξη Δαμιανού

20:30  «Αλέξης Δαμιανός o ανατρεπτικός» Συζητούν  Πάνος Χαραλάμπους/ εικαστικός καλλιτέχνης-Πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών,  Ηλίας Κανέλλης /δημοσιογράφος, Γιώργος Μπράμος/κριτικός κινηματογράφου-συγγραφέας, Εύα Στεφανή/σκηνοθέτις

21:15 «Κοιμάσαι άραγε;» για τον Αλέξη Δαμιανό, (15’) 2016,  σκηνοθέτης  Δημήτρης Παντελιάς

21:30   «Το Καλοκαίρι θα Θερίσουμε» του Αλέξη Δαμιανού. Θεατρικό αναλόγιο (50’) σκην. Δημήτρης Παντελιάς. Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί  Σπήλιος: Θανάσης Χαλκιάς, Γέρο Λάλιος & Κάβουρας: Μανώλης Μαυροματάκης, Λάγια: Ευγενία Αποστόλου,  Χρίστος: Ηλίας Μουλάς,  Ζάρος: Θάνος Τοκάκης, Γριά Παρασκευή: Μαρία Κυριάκη, Γιώργης: Κλήμης Εμπέογλου, Χριστίνα Έλενα Μεγγρέλη. Μουσική Μάρκος Δαμιανός. Παίζουν οι μουσικοί:  Σιτάρ-Μάρκος Δαμιανός, Κιθάρα-Πανίνος Δαμιανός, Μπάσο-Γιάννης Παπαγιαννόπουλος.

22:30 «Ο Αλέξης Δαμιανός στο θέατρο» Συζήτηση των ηθοποιών και του σκηνοθέτη με το κοινό για το έργο, το πρώτο που έγραψε ο Αλέξης Δαμιανός το 1945

ΤΡΙΤΗ 10/5/2016

18:00 «Ο σκηνοθέτης τραγουδάει» (50’)Παρασκήνιο, σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης

19:00 «Ο Κλέφτης»  (μικρού μήκους 20΄) ασπρόμαυρη, 1965,  του Παντελή Βούλγαρη (1η εμφάνιση του Αλέξη Δαμιανού στον κινηματογράφο)

19:30 «Τον Καιρό των Ελλήνων» (98’) έγχρωμη 1981, του Λάκη Παπαστάθη (πρωταγωνιστεί ο Αλέξης Δαμιανός)

21:00 «Ο Αλέξης Δαμιανός σκηνοθέτης και φίλος» Ο Γιάννης Σολδάτος παρουσιάζει τον Λάκη Παπαστάθη και την σχέση του με τον Αλέξη Δαμιανό. Οι δυο τους συζητούν με το κοινό.

21:30 «Ευδοκία» (90΄) έγχρωμη, 1971, του Αλέξη Δαμιανού

ΤΕΤΑΡΤΗ 11/5/2016

17:30 «Ηνίοχος» (140’) έγχρωμη, 1995, του Αλέξη Δαμιανού

20:00 «Λίγη Φωτιά…» για την ταινία Ηνίοχος,  (ντοκ 15’) 2004, σκηνοθέτης Δημήτρης Παντελιάς

20:15 «Ο Αλέξης Δαμιανός στον Ηνίοχο» Συζήτηση συντελεστών και ηθοποιών της ταινίας με το κοινό για το μεγάλο ταξίδι που έκαναν με τον Αλέξη Δαμιανό .

21:00 Μουσική live από τις ταινίες του Αλέξη Δαμιανού

Παίζουν οι μουσικοί: Σιτάρ-Μάρκος Δαμιανός, Κιθάρα-Πανίνος Δαμιανός, Μπάσο-Γιάννης Παπαγιαννόπουλος

21:30 «Ο Αλέξης Δαμιανός δημιουργός και άνθρωπος» Οι συντελεστές των ταινιών και φίλοι του θυμούνται στιγμές τους με τον Αλέξη.

22:30  Μουσική βραδυά με ρεμπέτικα τραγούδια και δημοτικά που αγαπούσε ο Αλέξης Δαμιανός Ερμηνεύει η Ελένη Ροδά (η φωνής της Ευδοκίας στην ομότιτλη ταινία)

Παίζουν οι μουσικοί : Μπουζούκι Μανώλης Πάππος, Μπουζούκι/Κιθάρα Πανίνος Δαμιανός , Μπάσο/Κιθάρα Γιάννης Παπαγιαννόπουλος , Ακορντεόν Βαγγέλης Βεργωτής,   Κρουστά-Μάρκος Δαμιανός,  Μπαγλάμα/Τραγούδι Σπύρος Χονδρός.