Μήπως η ζωή σας είναι γεμάτη άγχος; Φυσικά και είναι, ειδικά στις μέρες μας που η ζωή είναι περίπλοκη και γεμάτη δυσκολίες.

«Χωρίς αμφιβολία, πολλοί από εμάς έχουμε κατακτήσει τη νευρωτική τέχνη τού να περνούμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας ανησυχώντας για τα πάντα». Αντιδρούμε υπερβολικά, δίνουμε στα πράγματα μεγαλύτερη βαρύτητα απ;o όση έχουν, είμαστε αδιάλλακτοι στις απόψεις μας και εστιάζουμε την προσοχή μας στις αρνητικές πλευρές της ζωής. Με άλλα λόγια, ζούμε τη ζωή μας σαν να πρόκειται για μια κατάσταση επείγοντος. Το αποτέλεσμα είναι οι αντιδράσεις μας όχι μόνο να μας γεμίζουν ένταση, αλλά συχνά και να αποτελούν εμπόδιο για να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε.

Είναι δυνατόν να μην αφήσουμε τα μικροπράγματα να μας τρελάνουν; Ναι, απαντά ο δημοφιλής συγγραφέας Richard Carlson, ο οποίος ενστερνίζεται πλήρως την εξής ρήση του πρωτοπόρου Αμερικανού ψυχολόγου και φιλοσόφου Ουίλιαμ Τζέιμς: «Η μεγαλύτερη ανακάλυψη της γενιάς είναι πως ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τη ζωή του αλλάζοντας τη συμπεριφορά του».

Σε αυτό το διορατικό και γεμάτο χιούμορ βιβλίο του, ο Carlson μάς δείχνει τρόπους για να ξεχωρίσουμε τα σημαντικά από τα ασήμαντα, από τα μικροπράγματα, προτείνοντας έτσι ένα πιο ήρεμο και ευχάριστο μονοπάτι που κάνει τη ζωή να φαντάζει πιο απλή και τη συναναστροφή με τους άλλους ανθρώπους πιο
αρμονική. Προτείνει εκατό δοκιμασμένες στρατηγικές, οι οποίες μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που μας φαίνονται «άλυτα» και να μην εκτροχιαζόμαστε απέναντι στις «δύσκολες προκλήσεις».

Ιδού μερικές: «Συμφιλιωθείτε με την έλλειψη τελειότητας», «Αφήστε τους άλλους να πάρουν τη δόξα», «Επιλέξτε σοφά τις μάχες που δίνετε», «Ψάξτε για τον κόκκο αλήθειας που ενυπάρχει στις γνώμες των άλλων», «Σκεφτείτε αυτά που έχετε και όχι όσα δεν έχετε», «Αν κάποιος σας πετάξει το μπαλάκι, δεν
είναι ανάγκη να το πιάσετε», «Αντισταθείτε στην επιθυμία σας για κριτική», «Ζήστε τη σημερινή μέρα σαν να είναι η τελευταία. Μπορεί και να είναι».

Η κάθε στρατηγική είναι απλή αλλά και πολύ αποτελεσματική, και αποτελεί έναν χάρτη πλεύσης που δείχνει τον δρόμο για μια προοπτική αντίληψη των πραγμάτων, καθώς και για έναν πιο ήρεμο τρόπο ζωής.

Όταν δεν θα «βασανίζεστε για μικροπράγματα», λέει ο συγγραφέας, «δεν σημαίνει ότι η ζωή σας θα γίνει τέλεια, αλλά θα μάθετε να αποδέχεστε όσα η ζωή έχει να σας προσφέρει, προβάλλοντας λιγότερη αντίσταση […] Είμαι σίγουρος ότι αν δώσετε σ’ αυτές τις στρατηγικές μια ευκαιρία, θα μάθετε τους δύο
κανόνες της αρμονίας: (1) Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα και (2) Όλα είναι μικροπράγματα».

Το βιβλίο αυτό είναι από τους μακροβιότερους σε πωλήσεις τίτλους. Βρισκόταν στη λίστα μπεστ σέλερ του USA Today επί δύο συνεχή χρόνια και στην αντίστοιχη λίστα των New York Times για 101 εβδομάδες. Μεταφράστηκε επίσης σε περισσότερες από 30 γλώσσες και εκδόθηκε σε 135 χώρες. Εντάσσεται δε στη σειρά «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα», η οποία περιλαμβάνει επίσης βιβλία που αφορούν την επαγγελματική ζωή, την οικογένεια, την αγάπη.


Ο Richard Carlson (16 Μαΐου 1961 – 13 ∆εκεμβρίου 2006) ήταν διδάκτωρ ψυχολογίας, ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και εκπαιδευτής ομάδων. Έγινε γνωστός από τα εγχειρίδια της σειράς Don’t Sweat the Small Stuff και ειδικά από το πρώτο βιβλίο Don’t Sweat the Small Stuff … and it’s all Small Stuff (Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα… γιατί όλα είναι μικροπράγματα) (1997). Έγραψε και επιμελήθηκε επίσης πολλά έργα γύρω από την ευτυχία και την αρμονία στις σχέσεις. Υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής από τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση και έδινε συχνά διαλέξεις. Ως ιδιωτικός θεραπευτής βοήθησε πολλούς ανθρώπους να καταπολεμήσουν το άγχος τους και να ζήσουν μια πιο ήρεμη και αρμονική ζωή. Το περιοδικό People τού απένειμε τον τίτλο του «Πιο Ενδιαφέροντος Ανθρώπου στον Κόσμο». Τιμήθηκε επίσης για την εισαγωγή της έκφρασης «Don’t Sweat the Small Stuff» («Μη βασανίζεσαι για μικροπράγματα») στην αμερικανική λαϊκή κουλτούρα.