Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η εταιρεία διανομής New Star και το Goethe Institut Athen παρουσιάζουν το αριστούργημα του παγκόσμιου

κινηματογράφου Metropolis του Φριτς Λανγκ. Η ταινία θα προβάλλεται στην Ταινιοθήκη από τις 10 έως τις 16 Μαρτίου 2011 σε αποκατεστημένη κόπια διάρκειας κατά 25 λεπτά μεγαλύτερης από την αρχική, η οποία ανακαλύφθηκε το 2008 στην Αργεντινή.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, κατά τη διάρκεια της προβολής την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011 και ώρα 8.30 μμ θα υπάρξει συνοδεία πρωτότυπης ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής από το γνωστό συνθέτη Μηνά Ι. Αλεξιάδη.

Λίγα λόγια για την ταινία

Στο μέλλον, η τρανή πόλη «Μητρόπολη» είναι το καμάρι του σύγχρονου κόσμου: παράδειγμα υψηλής τεχνολογίας, στολίδι της πιο μοντέρνας αρχιτεκτονικής, με εντυπωσιακά πανύψηλα κτήρια, εναέρια κυκλοφορία, πλούτο, διασκέδαση -ένας εξελιγμένος παράδεισος που απολαμβάνουν οι λίγοι, οι αστοί. Κυβερνήτης όλου αυτού είναι ο Τζο Φρέντερσεν, που διοικεί την πόλη από το τεράστιο γραφείο του στην κορυφή ενός ουρανοξύστη.

Αυτή η πανέμορφη ουτοπία όμως δεν κινείται μόνη της. Είναι ένας καλο-λαδωμένος μηχανισμός, που λειτουργεί νύχτα-μέρα από τον εξαντλητικό κόπο και μόχθο των εργατών. Στα έγκατα της γης, κάτω από την πόλη με την έντονη ζωή, βρίσκονται στρατιές εργατών που ζουν και χειρίζονται τις μηχανές, ώστε όλα να λειτουργούν ρολόι στην επιφάνεια της γης. Κάθε μέρα, οι εργάτες εξουθενωμένοι από την σκληρή δουλειά επιστρέφουν στα ταπεινά σπίτια τους και στις οικογένειές τους, μόνο και μόνο για να ξεκινήσει η επόμενη βάρδια με άλλους εργάτες…

Όμως, αυτή η κατάσταση, με τους αστούς να χαίρονται τη ζωή που τους προσφέρει ο μόχθος των εργατών, σύντομα θα αλλάξει, όταν ο γιος του Φρέντερσεν, ο Φρέντερ, που ζει μια ξένοιαστη ζωή γεμάτη γλέντια, γνωρίζει κατά τύχη την όμορφη Μαρία, κόρη ενός εργάτη. Ο Φρέντερ ερωτεύεται κεραυνοβόλα την αγνή Μαρία, την ακολουθεί στην πόλη των εργατών και συγκλονίζεται όταν ανακαλύπτει ότι η δική του ευτυχία στηρίζεται στον κόπο ενός ολόκληρου κόσμου, που δεν γνώριζε καν ότι υπάρχει. Όταν ο πατέρας του, όμως, βλέπει την επιρροή της Μαρίας στους εργάτες και ότι ο Φρέντερ θέλει να φέρει δικαιοσύνη, αποφασίζει να δώσει ένα μάθημα στους εργάτες, για να μην τολμήσουν να σηκώσουν κεφάλι. Συναντά λοιπόν τον μισότρελο επιστήμονα Ρότβανγκ, και του δίνει εντολή να δώσει τη μορφή της Μαρίας σε ένα ρομπότ που έχει φτιάξει. Το ρομπότ θα παρασύρει τους εργάτες σε απερίσκεπτες πράξεις, που θα πληρώσουν με το αίμα τους.

Ο Ρότβανγκ αιχμαλωτίζει τη Μαρία και φτιάχνει το μοχθηρό ρομπότ, το οποίο αρχίζει το διαβολικό έργο του. Ο Φρέντερ στην αρχή δεν καταλαβαίνει την αλλαγή της αγαπημένης του Μαρίας… Θα παλέψει όμως για την αγάπη του και για την ανακάλυψη της αλήθειας. Και, μόλις οι συνέπειες των καταστρεπτικών πράξεων της ψεύτικης Μαρίας αρχίσουν να φαίνονται, η Μητρόπολη, πάνω και κάτω από τη γη, δεν θα είναι ποτέ η ίδια…

Η καινούρια κόπια

Η αρχική κόπια του 1927 σε αντίγραφο των 16 mm είχε καταλήξει στα αρχεία του Museo del Cine στην Αργεντινή, όπου εντοπίστηκε το 2008. Ειδικοί από την Ταινιοθήκη του Βερολίνου, το Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung, μαζί με συναδέλφους τους από το Μουσείο του Μπουένος Άιρες συνδύασαν υλικό που είχε αποκατασταθεί ψηφιακά το 2001 με το υλικό που ανακαλύφθηκε και τελικά προέκυψε ότι η κόπια που βρέθηκε στην Αργεντινή ήταν η πλήρης μορφή της ταινίας εκτός από μερικά μόνο καρέ, 5 περίπου λεπτών σε σύνολο.

Η πρεμιέρα της νέας ολοκληρωμένης και αποκατεστημένης κόπιας της ταινίας έγινε το Φεβρουάριο του 2010 στο Βερολίνο, 83 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, σε ενθουσιώδες κοινό και επιβεβαίωσε και πάλι το μεγαλείο του αριστουργηματικού δημιουργήματος του Φριτς Λανγκ.

Λίγα λόγια για το συνθέτη Μηνά Ι. Αλεξιάδη

Διπλωματούχος σύνθεσης του πανεπιστημίου Robert Schumann του Nτύσσελντορφ, πτυχιούχος της Nομικής Σχολής και διδάκτωρ μουσικολογίας του Tμήματος Mουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Aθηνών.

Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στην Eλλάδα, σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες, Kύπρο, Γερμανία, Oλλανδία, Bέλγιο, Tσεχία, Bουλγαρία, Iσραήλ, Iαπωνία, Iταλία, Aίγυπτο, Μαρόκο, Eλβετία, Aυστραλία, HΠA, Κίνα, έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς, έχουν δισκογραφηθεί σε 21 συνολικά δίσκους βινυλίου και CD σε Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Αγγλία και έχουν μεταδοθεί από ραδιοφωνίες και τηλεοπτικά δίκτυα διεθνώς.

Έχει συνθέσει όπερες και μουσικοθεατρικά έργα (Viva La Vida /Frida Kahlo και επίσης Η Αρπαγή της Ηνωμένης Ευρώπης & Το Μυστικό των Ποταμών σε δικά του κείμενα), μουσική συμφωνική, δωματίου, ηλεκτρονική, μουσική για μπαλέτο, για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Aπό το 1989 μέλος του Δ.Σ.  (τώρα Β’ Αντιπρόεδρος) της Ένωσης Eλλήνων Mουσουργών.

Tο 2002- 2006 ήταν μέλος του Δ.Σ. και γενικός γραμματεύς της Eθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε πανελλήνια και διεθνή μουσικολογικά και θεατρολογικά συνέδρια, μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε μουσικολογικές, θεατρολογικές και άλλες επιστημονικές εκδόσεις.

Το 2003 εξεδόθη η μονογραφία του με τίτλο Η Ιστορία του Στρατιώτη: Μορφή, περιεχόμενο και ανάλυση της μουσικής του Igor Stravinsky και το 2010 το σύγγραμμά του Ο Μαγικός Αυλός του Ορφέα: 10 μελετήματα για την όπερα και το μουσικό θέατρο. Το 2010 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Aθηνών, όπου διδάσκει τα μαθήματα Όπερας και Μουσικού Θεάτρου.