“Είναι το ίδιο σώμα αγκαλιασμένο με τον σωσία του, το ίδιο πρόσωπο που φανερώνει την μπροστινή του όψη και συνάμα το προφίλ του, … και τα δυο μαζί περίκλειστα σε μια ομόθυμη άρνηση του οτιδήποτε δεν είναι ο άλλος”.

Δύο δίδυμοι, ο Ζαν και ο Πωλ, σχηματίζουν ένα αδελφικό ζευγάρι τόσο ενωμένο που οι άλλοι το ονομάζουν Ζαν Πωλ. Αλλά ο Ζαν θέλει να σπάσει αυτή την αλυσίδα και δοκιμάζει να παντρευτεί. Ο Πωλ κατορθώνει να ακυρώσει αυτό το σχέδιο. Απελπισμένος, ο Ζαν αναχωρεί μόνος για το ταξίδι του μέλιτος στη Βενετία. Ο Πωλ προσπαθεί να τον ακολουθήσει και ολοκληρώνει ένα ταξίδι μύησης γύρω από τον κόσμο. Μέσα από τις πολλαπλές περιπέτειες και πολυάριθμα άλλα πρόσωπα όπως ο θείος Αλεξάντρ με τη σκανδαλώδη ζωή, το μυθιστόρημα σκιαγραφεί το μεγάλο θέμα του ανθρώπινου ζευγαριού.

Μισέλ Τουρνιέ

Ο Μισέλ Τουρνιέ (Michel Tournier) γεννήθηκε το 1924 στο Παρίσι και σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Tubingen της Γερμανίας. Το 1967 δημοσίευσε το Vendredi ou Les limbes du Pacifique (Παρασκευάς ή Στις μονές του Ειρηνικού), μια ελεύθερη διασκευή της ιστορίας του Ροβινσώνα Κρούσου. Το μυθιστόρημα αυτό, τιμήθηκε με το Μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος από τη Γαλλική Ακαδημία, που τον κατέταξε αμέσως στους μεγάλους συγγραφείς της γενιάς του. Το 1970, το μυθιστόρημά του Le Roi des Aulnes τιμήθηκε ομόφωνα με το βραβείο Goncourt. Το 1975, ο Michel Tournier δημοσίευσε το Les Météores. Στο έργο του Gaspard, Melchior και Balthazar, προσπάθησε να απαντήσει με ποίηση και χιούμορ στα ερωτήματα που θέτει ο μύθος των Τριών Μάγων. Εκτός από μυθιστορήματα, έγραψε επίσης διηγήματα, λογοτεχνικά και ποιητικά δοκίμια και αυτοβιογραφικά κείμενα. Το έργο του Μισέλ Τουρνιέ διαπνέεται τη σαγήνη που του ασκούν οι μύθοι, αν και σε όλα τα βιβλία του αποσυναρμολογεί τους μυθολογικούς και συμβολικούς μηχανισμούς για να προωθήσει τη μυθιστορηματική δράση. Φέρει επίσης το αποτύπωμα των πολλών ταξιδιών του. Διετέλεσε μέλος της Ακαδημίας Goncourt από το 1972 έως το 2009. Πέθανε στις 18 Ιανουαρίου 2016 στο πρεσβυτέριο του Choisel.