Για το βιβλίο «Μεταξύ Μυθοπλασίας και πραγματικότητας: Το μυθιστόρημα τεκμηρίων και η λογοτεχνικότητα του αναφορικού λόγου» θα μιλήσουν οι:

Θανάσης Αγάθος, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας ΕΚΠΑ.
Κώστας Ακρίβος, συγγραφέας
Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος, συγγραφέας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Όσες προσδοκίες κι αν μας δημιουργεί, όσο ελκυστικό κι αν φαντάζει το να συναντηθούμε με την υπαρκτή πραγματικότητα μέσα σε ένα λογοτεχνικό έργο, πρόκειται στην ουσία του για κάτι τραγικό, στενά συνυφασμένο με το κοινό πεπρωμένο μας: H «πραγματικότητα» που θα βιώσουμε, οι εμπειρίες που θα αποκομίσουμε διαβάζοντας δεν παύουν να έχουν ως αφετηρία τους τον ανύπαρκτο κόσμο του βιβλίου που κρατάμε στα χέρια μας. Και η επιθυμία μας να εισχωρήσουμε έστω και για λίγο στον κόσμο αυτό δεν υποκρύπτει παρά την αδυναμία μας να αντιταχθούμε στην ίδια τη μοίρα μας, την ενδόμυχη επιθυμία μας για το ανέφικτο, τον ενδόμυχο αλλά πανίσχυρο πόθο να υπερβούμε την περιορισμένη ως προς τις δυνατότητές μας πραγματικότητα.

Εξετάζοντας το μυθιστόρημα τεκμηρίων (nonfiction novel), η παρούσα μελέτη πραγματεύεται το πώς η αληθινή ζωή επιδρά στη μυθοπλασία και το αντίθετο· πώς η πραγματικότητα άλλοτε συγκαλύπτει κι άλλοτε αναδεικνύει τη λογοτεχνική της διάσταση, πώς το μη λογοτεχνικό υλικό αποκτά μυθοπλαστική υπόσταση, πώς τελικά η σύζευξη της λογοτεχνίας με την εξωλογοτεχνική πραγματικότητα είναι κάτι που, αναπόφευκτα, μας αφορά όλους.

Κώστας Καβανόζης

Ο Κώστας Καβανόζης (Κομοτηνή 1967) είναι πεζογράφος, φιλόλογος και μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Δημιουργική Γραφή. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του Τζάμπα η παράταση (διηγήματα, 2020), Τυχερό (μυθιστόρημα, 2017, βραχεία λίστα Κρατικού Βραβείου Μυθιστορήματος και Βραβείου Μυθιστορήματος περ. Ο Αναγνώστης), Το χαρτόκουτο (μυθιστόρημα, 2015, βραχεία λίστα Βραβείου Μυθιστορήματος περ. Ο Αναγνώστης), Όλο το φως απ’ τα φεγγάρια (διηγήματα, 2011, βραχεία λίστα Κρατικού Βραβείου Διηγήματος και Βραβείου Διηγήματος περ. Διαβάζω). Διηγήματα και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, εφημερίδες, περιοδικά και στο διαδίκτυο. Έχει επίσης γράψει κείμενα για το θέατρο. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα αλβανικά και στα γαλλικά. Το 2012 έλαβε υποτροφία συγγραφής από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας (CNL). Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Ο Κώστας Καβανόζης διδάσκει δημιουργική γραφή στον ΙΑΝΟ μέσω ασύγχρονης πλατφόρμας. Τα σεμινάρια του είναι ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ και ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Β: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ.