Οι φωτογράφοι Γιάννης Γιαννακόπουλος και Κώστας Κουρτίδης, καθώς και τα μέλη των δύο κύκλων της Φωτογραφικής Ομάδας  …

(εισαγωγικό και προχωρημένο) σας προσκαλούν στα εγκαίνια της Παράλληλης Έκθεσης Φωτογραφίας των δύο Επιπέδων της Φωτογραφικής Ομάδας «METApolis», την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011. Η Έκθεση Φωτογραφίας θα διαρκέσει από τις 2/06/2011 έως στις 12/06/2011, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Γιατρών του Κόσμου και θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Μαυρομιχάλη 55 (Μ55) στα Εξάρχεια, η οποία λειτουργεί ως ένας ανεξάρτητος φωτογραφικός χώρος.

Η Παράλληλη Έκθεση περιλαμβάνει έργα σε 2 Επίπεδα αποκαλύπτοντας, μέσα από 2 διαφορετικές προσεγγίσεις του φωτός, την πόλη, την πραγματικότητα, την στιγμή, την ψευδαίσθηση. Ο φυσικός φωτισμός στο αστικό τοπίο από την μία, και ο τεχνητός φωτισμός στον περιορισμένο ιδιωτικό και απόκρυφο χώρο από την άλλη, ξεδιπλώνονται μέσα από 2 διαφορετικούς τίτλους στους 2 ορόφους της γκαλερί Μ55.

Με «Εικόνες & Λέξεις» (Επίπεδο Ι) σε ένα φωτογραφικό παιχνίδι μέσα στην πόλη, και με ένα πρωτοποριακό πρότζεκτ με τίτλο «λ≤410 nm» (Επίπεδο ΙΙ), έργο πειραματισμού με φως «Blacklight» (λ≤410 nm, δηλαδή μήκος κύματος φωτός μέχρι τα 410 νανόμετρα), ανακαλύπτοντας μια παράλληλη πραγματικότητα της πόλης που κοιμάται.

Επίπεδο Ι: «Εικόνες & Λέξεις»

Το συνολικό αποτέλεσμα δεν είναι μια συλλογή εικόνων από 18 περιπατητές της πόλης, είναι μία πρόκληση ετερόκλητων ματιών για τη ζωή, τη φρεσκάδα και τα τοπία της πόλης μας. Τίποτα δεν μπορεί να αποδώσει την «αντικειμενική» αλήθεια καλύτερα από μια άκρατη «υποκειμενικότητα». Και τίποτα δεν μπορεί να πλησιάσει περισσότερο τη «συνολική» αλήθεια από μια «πολυπρισματική» εκδοχή της.

Και η φωτογραφία, η πίστη στην αλήθεια της οποίας έχει δικαίως και ευτυχώς αμετάκλητα κλονιστεί, αποτελεί το ιδανικό εργαλείο γι\’ αυτήν την περιπλάνηση ανάμεσα στο αληθοφανές και στο προσωπικό. Τα 18 βλέμματα πάνω στην πόλη μας είναι ταυτόχρονα 18 βλέμματα που στρέφουν οι φωτογράφοι επάνω τους. Και γι\’ αυτό δεν μπορεί να αντανακλούν τίποτα λιγότερο από όσα αντικρίζουν μέσα από τον παραμορφωτικό καθρέφτη τού εαυτού τους. Αυτά όμως τα μικρά υποκειμενικά πρίσματα είναι ικανά να συνθέσουν, όλα μαζί, την αίσθηση (ή ψευδαίσθηση) της αλήθειας.

Κι αυτό είναι ήδη πολύ.

Επίπεδο ΙΙ: «λ≤410 nm»

Περιορισμός και ελευθερία γίνονται συμβατές έννοιες και «ερμηνεύουν»  αισθήσεις, ιδέες, σκέψεις, φαντασιώσεις. Μέσα στον οικείο τους χώρο, με ένα φως που περιορίζεται σε κάποια νανόμετρα του ορατού φάσματος (max 410nm) 20 καλλιτέχνες σκηνοθετούν την ιδιωτικότητα μεταμορφώνοντάς την σε φαντασιακούς κόσμους. Εικόνες που το πρωί φαντάζουν καθημερινές και απλές, το βράδυ φωτίζοντας με το Black Light μεταμορφώνονται χαιδεύοντας το υποσυνείδητο και απελευθερώνοντας τη φαντασία. Ένας παράλληλος κόσμος, μια άλλη πραγματικότητα, μια φαντασιακή ανατροπή.

Το περιβάλλον και οι μορφές αλλάζουν ρόλο και η πραγματικότητα αντικατροπτίζεται σε έναν γαλάζιο φθορίζοντα καθρέφτη. Το σκοτάδι παύει να είναι σκοτάδι. Απειλή ή απελευθέρωση; Αν η σκόνη μεταμορφώνεται σε αστέρια μπορεί αυτό το φως να μας κάνει λίγο πιο αισιόδοξους; Οι εποχές αλλάζουν, η πόλη εξελίσσεται, λες η λύση να είναι ένα σκοτάδι που δεν φαίνονται όλα μαύρα;

Η Φωτογραφική Ομάδα METApolis


Η METApolis, η Φωτογραφική Ομάδα που ίδρυσαν το 2009 ο Γιάννης Γιαννακόπουλος και ο Κώστας Κουρτίδης, αναζητά τη δική της μετεξέλιξη της πόλης, αλλά και κάθε κομμάτι που δημιουργεί την ίδια και την αντανάκλασή της, την METApolis. Το Επίπεδο Ι (εισαγωγικό) αποτελείται από επίδοξους φωτογράφους που ξεκινούν για πρώτη φορά και ανακαλύπτουν τη δημιουργία της φωτογραφίας.

Το Επίπεδο ΙΙ (προχωρημένο) αποτελείται από καλλιτέχνες, αιώνια ερασιτέχνες, που συνεχίζουν τα τελευταία χρόνια μαζί ως ομάδα να πειραματίζονται και να ανακαλύπτουν πτυχές της φωτογραφίας υπό την καθοδήγηση των Δασκάλων τους. Η METApolis, ένα παιχνίδι ανάμεσα στο χρονικό «μετά» (post) και στο «ομοαναφορικό μετά» (meta), είναι ένα ταξίδι ανάμεσα στα διαφορετικά «κλικ» που παγιδεύουν στιγμές.. αναμνήσεις (παρελθόν), ψευδαισθήσεις (παρόν), όνειρα (μέλλον) σε παράλληλους χρόνους. Η ΜΕΤΑpolis είμαστε εμείς…

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Γιατρών του Κόσμου

Παρουσιάζουν τα έργα τους στο «λ≤410nm»:

ΑΝΝΑ ΛΙΝΑΡΔΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΖΑΓΚΟΣ, ΒΑΪΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ, ΒΙΚΥ ΚΑΡΑΜΟΥΣΑΛΛΗ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΙΩΣΗΦΕΛΛΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΕΝΟΓΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΣΟΥΤΖΙΔΕΛΛΗ, ΝΑΤΑΛΙΑ ΝΙΩΡΑ, ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΛΙΤΖΗΣ, ΝΟΤΑ ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ, ΡΑΝΙΑ ΡΕΜΟΥΝΔΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΛΙΩΡΗ, ΤΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΕΡΖΙΟΓΛΟΥ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΛΤΑΡΑ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΝΑΡΕΛΛΗΣΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΩΛΙΤΖΑΣ, ΓΙΟΥΛΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΙΔΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΟΡΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΙΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ, ΙΑΚΩΒΟΣ ΣΠΕΤΣΙΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΛΤΑΡΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΚΟΡΙΔΗΣ, ΛΙΛΙΑΝ ΓΛΑΡΟΥ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΟΣ ΣΟΥΓΛΙΔΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΙΟΥΒΙΛΑΣ, ΝΑΤΑΣΑ ΓΕΡΑΡΔΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΤΡΙΠΟΔΙΑΝΑΚΗ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΥΓΝΟΣ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ