Το τελευταίο θεατρικό έργο του Ματέϊ Βιζνιέκ με θέμα το προσφυγικό, Μεταναααάστες ή Είμαστε πάρα πολλοί πάνω σ’ αυτήν την πουτάνα τη βάρκα, εκδόθηκε στην Ελλάδα πριν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, από τις εκδόσεις Ύψιλον/βιβλία.

Στο σπονδυλωτό αυτό έργο, προτείνονται από το συγγραφέα μικρές σκηνές και δραματικές καταστάσεις, εμπνευσμένες από πραγματικά γεγονότα, στο πλαίσιο των οποίων προσπαθεί να θέσει το μεγάλο ηθικό δίλημμα στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη σε σχέση με τους πρόσφυγες. Δίνοντας με σχεδόν ειδησεογραφική ακρίβεια τη βαρβαρότητα των καταστάσεων και την υποβάθμιση της ανθρώπινης ύπαρξης, ο συγγραφέας ψάχνει τη δική του ερμηνεία για το προσφυγικό.

Ο ίδιος ο Βιζνιέκ αναφέρει: «Ως δημοσιογράφος στο Radio France Internationale, απλούστατα “πνίγομαι” μέσα στις πληροφορίες και τα ρεπορτάζ που αφορούν τους πρόσφυγες. Πρόθεσή μου είναι να χρησιμοποιήσω αυτό το υλικό για να προσπαθήσω να καταλάβω τα βαθύτερα αίτια μιας μεγάλης ανθρώπινης, πολιτισμικής και γεωπολιτικής αλλαγής. Στο ερώτημα αν το θέατρο μπορεί να γίνει χώρος συζήτησης πάνω σ’ αυτά τα θέματα, η απάντησή μου είναι ναι. Το θέατρο δεν υιοθετεί τη γλώσσα της πολιτικής, ούτε της κοινωνιολογίας, ούτε της παιδαγωγικής για να προχωρήσει στη δουλειά του, που είναι η κατανόηση.» 

Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη