Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος, ο «paparazzi» των καρέ. Πιο κατανοητά, ο φωτογράφος παρακολουθεί τις αυθεντικές φωτογραφίες του και δημιουργεί σε νέες εικόνες όλο το παρασκήνιο των φωτογραφικών του λήψεων.

Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος, ο «paparazzi» των καρέ. Πιο κατανοητά, ο φωτογράφος παρακολουθεί τις αυθεντικές φωτογραφίες του και δημιουργεί σε νέες εικόνες όλο το παρασκήνιο των φωτογραφικών του λήψεων.

Στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Μήνα Φωτογραφίας, ο Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος, αναρωτιέται που τελειώνει μία φωτογραφία; Τι μεσολαβεί από τη λήψη μέχρι την τελική εκτύπωση μιας σειράς εικόνων; Τι συμβαίνει στο σκοτεινό θάλαμο του φωτογράφου;

Όλες οι απαντήσεις δίνονται με εξαιρετική απόδοση από τον φωτογράφο σε μία έκθεση φωτογραφίας μέσα από μία σειρά εικόνων που τις αποκαλεί Mεταφωτογραφίες.

«Στην ουσία, πρόκειται για φωτογραφίες που προέρχονται από άλλες φωτογραφίες, εικονικές δηλαδή \”προεκτάσεις\” μιας αρχικής φωτογραφίας που καθώς τυπώνεται αλλάζει σιγά-σιγά μορφή», όπως εξηγεί για το έργο του ο ίδιος φωτογράφος

Ο φωτογραφικός φακός στην περίπτωση των Μεταφωτογραφιών δεν έχει συλλάβει απλώς την πόζα ή το τοπίο. Το θέμα είναι «κατασκευασμένο» και απεικονίζει τις εργαστηριακές διαδικασίες της αναλογικής φωτογραφίας, διεκδικώντας, έτσι, ένα χώρο ελευθερίας και πλαστικότητας για το ίδιο το φωτογραφικό μέσο.

Δηλαδή, αποτελεί μία φωτογραφία που μετατρέπεται σε καμβά ή πίνακα ζωγραφικής και αλλάζοντας χρόνους και διαφράγματα στον μεγεθυντή, κόβοντας κομμάτια τεστ, πλένοντας τα χαρτιά και στη συνέχεια αφήνοντάς τα να στεγνώνουν στα πλακάκια του εργαστηρίου, η τέχνη και η δημιουργία ξεπερνούν το φωτογραφικό ένστικτο.

Info
14ος Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας
Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος
Από τη Δευτέρα 1η έως και το Σάββατο 13 Οκτωβρίου
Εγκαίνια: Δευτέρα 1 Οκτωβρίου στις 20:00
Ωρες και μέρες λειτουργίας: Δευτέρα 18:00 με 21:30 και Τρίτη έως Σάββατο 10:00 με 14:00 και 18:00 με 21:30
Aίθουσα Τέχνης Αέναον Κατεχάκη 70, Αθήνα, τηλ.: 210 6711264
[email protected] Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας
Τσάμη Καρατάσου 15, Αθήνα, τηλ.: 210 9210545
[email protected]
www.hcp.gr