Τι είναι αυτό που δυσκολεύει τις διαφωνίες μας; Άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη δυσκολία στην παραγωγική επιχειρηματολογία και βυθίζονται στην πίκρα ή αφήνονται να τους κατατρώει η ουδετερότητα. Γονείς και παιδιά, συνεργάτες στην δουλειά. Τι είναι αυτό που δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε πέρα από την διαφωνία;

Οι άνθρωποι δεν είμαστε λογικές μηχανές, είμαστε εγωιστικά, περήφανα, παρορμητικά, ανασφαλή όντα, γεμάτα ανάγκες. Οι διαφωνίες μας, όσο σημαντικές ή ασήμαντες, έχουν να κάνουν με το υποκείμενο συναίσθημα του ενός προς τον άλλον. Πίσω από κάθε διαφωνία κρύβεται ένας άρρητος διάλογος για το πως αισθανόμαστε ο ένας για τον άλλον. Εάν λοιπόν δεν εντρυφήσουμε, καταρχάς, σε αυτή την σχέση, τότε η συζήτησή μας παραμένει στείρα και δεν μπορεί να επιτύχει καμία επικοινωνία.

Επιστημονική υπεύθυνη κύκλου: Χρυσή Καριώτογλου, Ψυχολόγος- Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια, Specialist Psychotherapy Service, East London NHS.

1η Στρογγυλή Τράπεζα

5 Φεβρουαρίου 2022, 6:00-8:00μμ

Συγκρούσεις- γιατί κάποιες είναι υγιείς και άλλες νοσηρές; Τι κάνει τη διαφορά; Υπάρχουν κριτήρια; Πώς εκδηλώνεται η διαφορά στα ζευγάρια, στην κοινωνία, στην πολιτική; Ποια είναι τα ψυχοδυναμικά κριτήρια τα οποία καθιστούν μια σύγκρουση δυνητικά γόνιμη, ενώ μία άλλη τοξική;

Ομιλητές
π. Βασίλειος Θερμός, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων. Δρ. Θεολογικής Σχολής του Παν/μιου Αθηνών. Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών
Θέμα: Από τη διαφωνία στη σύγκρουση: ψυχοδυναμική προσέγγιση των υγιών και των νοσηρών μορφών.
Αργύρης Στριγγάρης, Ψυχίατρος Παίδων και Εφήβων, Καθηγητής Ψυχιατρικής Παίδων και Εφήβων Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Θέμα: Γιατί υπάρχουν συναισθήματα; Ισχύς και ανθρώπινες σχέσεις

2η Στρογγυλή Τράπεζα

19 Φεβρουαρίου 2022, 6:00-8:00μμ

Η διαφωνία στις ενδοπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις μέσα από την κλινική ψυχοθεραπευτική πράξη και την κοινωνική έρευνα.

Ομιλητές
Αλέξης Λάππας, Ψυχίατρος Παιδιών, Εφήβων και Οικογενειών
Θεώνη Σταθοπούλου, Κοινωνιολόγος, Διευθύντρια Ερευνών στο ΕΚΚΕ.
Θέμα: H φωνή στη διαφωνία

3η Στρογγυλή Τράπεζα

26 Φεβρουαρίου 2022, 6:00-8:00μμ

Η σύγκρουση με τον εαυτό και η ίαση μέσα από την πράξη της κοινότητας ανθρώπων. Μια κοινωνικο-πολιτική προσέγγιση του θέματος.

Ομιλητές
Κλήμης Πυρουνάκης, Θεολόγος, Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Γυναικείων Φυλακών Ελεώνα Θηβών, Συντονιστής του Δικτύου Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών.
Θέμα: Χτίζοντας μια κοινότητα-καταφύγιο πονεμένων ανθρώπων
Γιώργος Καραμπελιάς, Συγγραφέας-Πολιτικός Ακτιβιστής
Θέμα: Οι παραδοσιακές ταυτότητες, η αποδόμησή τους και η συνειδητοποίηση των ανθρωπίνων και κοινωνικών ορίων.

* Σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, η είσοδος των επισκεπτών στο Ίδρυμα Θεοχαράκη θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με: Πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ (ενεργοποιείται 14 ημέρες μετά τη β’ δόση εμβολίου ή 14 ημέρες μετά το μονοδοσικό εμβόλιο) ή Πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ (εκδίδεται 30 ημέρες μετά το θετικό test και ισχύει για 180 ημέρες) ή Αρνητικό PCR test (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών). Μόνο οι θεατές κάτω των 12 ετών μπορούν να εισέρχονται με self-test (24 ωρών).